Via de rivier, met bijvoorbeeld een waterval, komt het dan weer in de oceaan terecht. Dus het water in de oceaan raakt nooit op en de cirkel is gesloten: het water kan weer verdampen en nieuwe regen brengen boven land.
Watervallen ontstaan namelijk precies op de plek waar harde steen overgaat in zachte steen. De harde steen kan goed tegen de kracht van het stromende water en blijft gewoon liggen. De zachte steen kan er niet goed tegen en slijt weg. Na een tijdje ontstaat er zo een overhangende rots.
Een bron ontstaat meestal doordat regenwater in een hoger gelegen gebied door een doorlatende grondlaag (bijvoorbeeld kalk- of zandsteen) sijpelt. Het water zakt tot het een ondoorlatende laag tegenkomt (bijvoorbeeld klei). Die fungeert als een soort afvoerpijp waarlangs het water verder geleid wordt.
Water verdampt vanaf het aardoppervlak, gaat vervolgens de atmosfeer in, koelt af en condenseert tot regen of sneeuw. Vervolgens verzamelt het water zich in oceanen, rivieren, meren en in de grond waarna de cyclus opnieuw begint.
Een cascade (Latijn: cascare, vallen) is een waterval die bestaat uit een trapsgewijze opeenvolging van kleine watervallen.
Het water loopt eerst door kleine stroompjes en komt uiteindelijk terecht in een rivier. Via de rivier, met bijvoorbeeld een waterval, komt het dan weer in de oceaan terecht. Dus het water in de oceaan raakt nooit op en de cirkel is gesloten: het water kan weer verdampen en nieuwe regen brengen boven land.
Deze werd veroorzaakt door een verstoorde polaire vortex, een lagedrukgebied dat zich boven de Noordpool bevindt. Als er in de stratosfeer een opwarming plaatsvindt, kan de polaire vortex, ook wel poolwervel genoemd, verstoord raken. Hierdoor kan het op bepaalde plekken ineens veel kouder zijn dan normaal.
Omdat de totale hoeveelheid water op aarde niet verandert, kan het water dus nooit opraken. Dat is anders dan bij olie of gas dat in de aardbodem zit.
Kan hier het water ook opraken? Gelukkig hoeven wij ons in Nederland, ook bij een tijdelijk watertekort op tropische dagen, geen zorgen te maken over de drinkwatervoorraad. Het water dat vandaag uit de kraan komt is honderden, soms wel duizenden jaren geleden gevallen als regen.
Maar nu zie je bijna overal water naar beneden storten. In het gebied zijn meerdere huizen overstroomd, maar er zijn gelukkig geen berichten over gewonden.
Het antwoord hierop is over het algemeen: nee, dit water kun je beter niet drinken. Zorg ervoor dat je drinkwater uit de kraan of een bron drinkt, want dat is een stuk veiliger. Van het water wat je in de bergen tegenkomt kun je namelijk ziek worden, want er kunnen bacteriën, virussen of micro-organismen in zitten.
Nee, er zullen heel wat mensen rondlopen die een frisse slok bergwater hebben gedronken en nergens last van hadden. Maar omdat de kans dat je een slok vies water neemt, is wel groot, zeker in de drukkere gebieden van de bergen, waar toeristen, boeren en al die andere bewoners rondlopen.
Bronwater is direct aan de bron al veilig voor consumptie. In tegenstelling tot kraanwater, dat meestal eerst intensief chemisch en/of bacteriologisch moet worden behandeld voordat we het kunnen drinken.
Een waterval is een punt in een rivier of beek waar water over een verticale daling of een reeks steile dalingen stroomt. Het betreft een geologische formatie die ontstaat doordat water stroomt over een gesteentelaag die harder, en daardoor erosiebestendiger, is dan een daaronder liggende laag.
Angel Falls is de hoogste waterval ter wereld. Je vindt deze waterval in het machtige Canaima National Park. Dat bekend staat om de diverse tafelbergen. Een gebied waar Sir Conan Doyle op het idee kwam om The Lost World te schrijven.
Niagara Falls – Canada en Verenigde Staten
Een van de meest krachtige watervallen ter wereld liggen in Noord Amerika: de Niagara watervallen, op de grens van Ontario en de staat New York. Al jaren wordt er om getwist wie nu deze watervallen in bezit heeft: Canada of Amerika.
Dus, in 2040 kunnen we nog steeds lekker, gezond en voldoende drinkwater leveren. Maar dat vraagt van ons allemaal wel goede zorg voor natuur en milieu. Van de 47 miljard liter drinkwater winnen we zeven miljard uit oppervlaktewater van de Drentsche Aa. Ruim 200.000 Groningers ontvangen dit elke dag uit de kraan.
Ook als de droogte lang duurt, is er in het algemeen geen probleem met de drinkwatervoorziening. Er zijn grote voorraden en die worden continu aangevuld. De natuur en landbouw hebben veel water nodig. Vergeleken daarmee is wat we nodig hebben voor drinkwater maar erg weinig.
Sinds 13 juli 2022 is opgeschaald naar het niveau dreigend watertekort (niveau 1). Vanaf vandaag geldt een nationaal feitelijk watertekort (niveau 2).
Onze aardbol is warm van binnen, de temperatuur van de aardkern ligt rond de 6000 graden Celsius. Daaromheen zit – van binnen naar buiten – de aardmantel en de aardkorst waarop wij wonen. Je zou misschien verwachten dat de aarde afkoelt, maar er komt juist nog steeds extra warmte vrij.
Grondwater stroomt heel langzaam, vaak maar enkele meters per jaar, in de richting waar het waterniveau lager is. Er zitten allerlei stoffen in die ook in de bodem voorkomen.
Ongeveer 365,5 miljoen km² van het aardoppervlak (71%) is met water bedekt tegen 144,5 miljoen km² (29%) land.
Van zodra de ijskap zich terugtrekt en het land door isostasie omhoog rijst is er de mogelijkheid voor het water om via het noordoosten weg te stromen van het Eriemeer naar het Ontariomeer. Bij deze passage passeert de Niagara de Niagaracuesta, waar we de watervallen vinden.
In de grote waterkringloop verdampt het water in zeeën en rivieren door de warmte van de zon. De waterdamp komt in de lucht en vormt een wolk. Als er genoeg damp in een wolk zit, gaat het regenen en valt het water weer terug op de aarde. Om drinkwater te maken, 'lenen' wij het water uit de kringloop even.