Er kan een aantal oorzaken zijn. Denk onder andere aan gebitsproblemen, maar ook wondjes, anaalklieren of oren kunnen een nare geur verspreiden. Het is belangrijk om goed te weten waar de geur vandaan komt. Veelal is een bezoek aan de dierenarts belangrijk en moet de oorzaak ervan behandeld worden.
Wanneer je je kat tóch in bad moet doen
Gebruik in dit geval lauw warm water en een klein beetje kattenshampoo. Let er op dat de omgeving waarin je je kat wast goed verwarmd is, anders kan hij het flink koud krijgen. Daarnaast moet je zeker een handdoek klaar hebben liggen, om je kat meteen mee af te drogen.
Onthoud dat u uw kat niet te vaak in bad doet, dit kan de natuurlijke balans van oliën in haar huid en vacht verstoren. Af en toe een bad is prima, bijvoorbeeld wanneer ze in iets vies heeft gerold en zichzelf niet kan wassen.
Over het algemeen ruikt kattenontlasting sterk. Dit komt door de grote hoeveelheid eiwitten die ze eten. Maar wanneer de ontlasting echt doordringend stinkt, dan is er iets verkeerd. Soms is er dan spraken van onjuist verkeerde eiwitten.
Het advies is om kittens vanaf 3 weken leeftijd iedere 2 weken te ontwormen tot 2 weken na het spenen (dus 2 weken nadat ze voor het laatst bij de moeder gedronken hebben). Daarna maandelijks tot 6 maanden leeftijd.
Hoe weet ik of mijn kat besmet is met wormen? Door middel van ontlastingsonderzoek is een wormbesmetting vast te stellen. Wormen kan je soms aantreffen in het braaksel of in de ontlasting, maar het is een misvatting dat je de wormen altijd met het blote oog in de ontlasting kan zien, dit is meestal niet het geval!
De gevolgen van niet ontwormen van je kitten
Het ontwormen van je kitten is dus erg belangrijk om blijvende schade te voorkomen – door een wormeninfectie kan een kat bijvoorbeeld een darmafsluiting krijgen waar het beestje ook aan kan overleiden.
Er kan een aantal oorzaken zijn. Denk onder andere aan gebitsproblemen, maar ook wondjes, anaalklieren of oren kunnen een nare geur verspreiden. Het is belangrijk om goed te weten waar de geur vandaan komt. Veelal is een bezoek aan de dierenarts belangrijk en moet de oorzaak ervan behandeld worden.
Het verwijderen van de klonten kattenbakvulling met ontlasting van je kat moet je minimaal één keer per dag doen. De hoeveelheid kattengrit wordt dan natuurlijk steeds minder dus vul deze om de twee à drie dagen wat bij. Zo zorg je dat er genoeg kattenbakvulling in de kattenbak zit.
Nog beter is KVV ofwel kompleet vers voer van bijv. Smuldier of Carnibest. Daar gaan ze gegarandeerd minder van stinken en krijgen een mooiere vacht.
Genegenheid tonen
De mooiste en meest waardevolle reden waarom katten mensen likken: de kat wil een grote genegenheid uitdrukken. Als je je kat aait en die als antwoord al spinnend je hand likt, mag je jezelf gelukkig prijzen. Je kat vindt je aardig en vind het fijn om samen te zijn.
Gebruik bij voorkeur speciale kattenshampoo. Babyshampoo mag ook, en gebruik nooit vlooienzeep voor honden.
Je kan je kat ook met Dreft wassen, maar het afwasmiddel kan de huid van je kat uitdrogen of huidinfecties verergeren. Gebruik geen Dreft met extra toevoegingen en geurtjes. Die chemicaliën kunnen schadelijk zijn voor je kat. Ook shampoo voor mensen kan de huid van je kat aantasten.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Kittens kunnen net als volwassen katten geïnfecteerd zijn door vlooien. In sommige gevallen worden ze in het nest al besmet. Om een vlooien infectie goed te kunnen behandelen, is het van belang een goed inzicht te hebben in de leefwijze van de vlo.
De vacht van een kitten borstelen
Begin heel zachtjes, zodat uw kitten eraan went om geborsteld of gekamd te worden. Kam uw kitten altijd met de haren mee en vervolgens tegen de haren in om losse haren en kleine klitten voorzichtig te verwijderen. Als een klit niet meteen weggaat, ga dan zachtjes en geduldig te werk.
Zet de kattenbak op een rustige plaats waar je kat makkelijk bij kan. Een plek waar je kat in alle rust kan gaan zitten, zonder dat ze zich opgejaagd voelt. Plaats de kattenbak bovendien nooit naast de voer- en drinkbakjes of een slaapplaats. De kat is een zeer proper dier en wil die plekken niet bevuilen.
Schep in ieder geval 1 x per dag plas en poep uit de bak. Katten gebruiken de bak meestal niet als deze vies is. Maak de kattenbak regelmatig (wekelijks) helemaal leeg om hem schoon te maken.
Houd bij een kitten ongeveer 25 tot 50 gram eten per kilogram lichaamsgewicht per dag aan. Dit betekent dat een kitten van 1 kilogram ongeveer 100 gram voer krijgt. Dit is wel voor elke kat en elk ras anders. Het is goed om bij de fokker na te vragen hoeveel jouw kitten ongeveer nodig zal hebben.
Melktanden kittens
Daarna beginnen de eerste melktandjes door te komen. Na 12 weken heeft de kitten al 26 melktanden. Katten wisselen tanden tussen de vierde en zesde levensmaand. Alle melktanden worden vervangen door 30 permanente tanden.
Minstens twee keer per maand, ook afhankelijk van het aantal katten, moet je de vulling in de kattenbak volledig verversen. Als je niet-klontvormende vulling gebruikt, verwijder dan dagelijks de vaste uitwerpselen. De inhoud van de kattenbak moet echter aanzienlijk vaker volledig worden vervangen.
Katten zijn gevoelig voor geuren
Dat geldt overigens ook voor een stinkende kattenbak of etenslucht. Knoflook, kaneel, azijn en uien, het zijn allemaal geuren waar katten een hekel aan hebben. Grote kans dat je kat de ruimte ontvlucht als ze deze geuren ruikt.
Je kan je kitten door de dierenarts laten ontwormen, maar dat hoeft niet. Je kitten zelf ontwormen hoeft namelijk helemaal niet moeilijk te zijn! Als eerst is het belangrijk om te kiezen op welke manier je jouw kitten wil ontwormen. Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals tabletten, pasta's of druppels.
Denk aan regelmatige ontwormingskuren en vlooienmiddelen. De kosten van dergelijke anti-parasitaire middelen kunnen oplopen tot een tientje per maand. Vaccinaties die de dierarts moet toedienen kosten zo'n 20 tot 60 euro, waarbij je rekening moet houden met consultkosten van 30 tot 40 euro.
Dit betekent dat uw hond of kat na ongeveer 24 uur geen wormen meer in de darm heeft en, na ongeveer 3 dagen, geen infectieuze wormeieren meer uitscheidt. Dieren kunnen zich na de werkingsduur van het toegediende product direct opnieuw besmetten door opname van nieuwe wormeieren of larven.