De reden dat de Euribor rentes met de kortste looptijden nog niet van de plaats komen, ligt bij de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB heeft - ondanks de historisch hoge inflatiecijfers - de rentes nog niet verhoogd. Dat houdt onder andere in dat banken nog steeds rente moeten betalen als ze geld bij de ECB stallen.
De spaarrente is nu laag, omdat er onder andere heel veel gespaard wordt in Nederland, zegt Benink. "Die banken moeten dat geld eigenlijk uitzetten, maar dat kan niet. Ze kunnen het geld niet kwijt." Daarnaast konden banken heel goedkoop lenen bij de ECB.
Volgens onze prognoses zal de 10-jaars staatsrente zodra de inflatie afzwakt, weer dalen richting 1,5% eind volgend jaar. Als dit inderdaad gebeurt, zal de 10-jaars hypotheekrente eerst oplopen en daarna omlaag gaan.
Het is nu afwachten of de kapitaalmarktrente opnieuw stabiliseert en daarmee de hypotheekrente. Daar lijkt vooralsnog geen sprake van, waardoor hypotheekrente de komende weken verder stijgt. De ECB streeft naar een inflatie van 2%, maar in veel Eurolanden stijgen de prijzen nog altijd met zo'n 10%.
De hoogste hypotheekrente ooit in Nederland was 13,4 procent. Het was in het jaar 1981.
Zolang de Europese Centrale Bank de rente laag houdt is te verwachten dat de hypotheekrente voor 2022 niet sterk zal stijgen. Echter wanneer de inflatie stijgt zoals de verwachting is, dan zal er waarschijnlijk wel een lichte stijging gaan plaatsvinden.
Euribor rente in 2022
Het is heel duidelijk dat de rentestijging groter wordt naarmate de looptijd van de rente langer wordt. Gisteren is het 6-maands Euribor tarief voor het eerst in ongeveer 6,5 jaar weer boven de 0 uitgekomen.
Een aanknopingspunt hiervoor biedt de economische prognose voor de komende jaren die economen van De Nederlandsche Bank afgelopen week naar buiten brachten. De economen van DNB maken hierbij de schatting dat de 10-jaarsrente in 2022 stijgt naar een niveau van 0,2 procent en in 2023 verder oploopt naar 0,4 procent.
Het bankpanel. Een speciaal bankenpanel bepaalt de Euribor rentetarieven. Dit zijn alleen banken met een goede kredietbeoordeling.
Laagste hypotheekrente ooit: 0,83% 10 jaar vast!
De hypotheekrente bepaalt deels het maximale leenbedrag en de maandlasten. Meer rente betekent hogere maandlasten en dus zijn veel woningzoekenden volgens adviseurs en makelaars de laatste maanden afgehaakt, waardoor de concurrentie in veel gevallen afneemt: minder bezichtigingen en biedingen.
Spaarrente omhoog
Een verdere stijging van de spaarrente lijkt waarschijnlijk. De verwachting is dat de lange rente in 2022 verder gaat stijgen. Als je kiest voor een spaarrekening met een variabele rente, dan heb je vooral te maken met de gevolgen van de besluiten van de Europese Centrale Bank ECB.
Spaarrente verwachting 2022
Tot het einde van 2022 is een stijging van de spaarrentes te verwachten. Deze zal vooralsnog relatief bescheiden uitpakken en het is niet onwaarschijnlijk dat veel banken in het begin nog altijd een nulrente zullen blijven hanteren.
De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogt de rente met 0,75 procentpunt. Dat is de hoogste rentestijging in ruim 20 jaar tijd en dat heeft nogal wat gevolgen voor ons. Bijvoorbeeld voor de rente die je op je spaarrekening krijgt en mogelijk ook voor de hypotheekrente die je betaalt.
Variabele rente heeft ook een paar nadelen: Als de rente stijgt heb je de maand erop direct hogere maandlasten. Je hebt minder zekerheid over je maandlasten in de toekomst. Je kunt minder lenen dan wanneer je de rente minimaal 10 jaar vastzet.
Ook Philip Bokeloh, econoom bij ABN AMRO, deelt zijn verwachting voor de hypotheekrente in 2022. Zijn voorspelling is, net als die van ons, dat de rente hooguit licht zal stijgen voor zowel hypotheken met een lange als korte looptijd. De inflatie is de belangrijkste oorzaak voor die verwachte lichte stijging.
Een rentestijging is juist bedoeld om de economie wat af te remmen en te zorgen dat de inflatie minder hoog is. Hoe werkt dat? Een hoge rente maakt het duurder om geld te lenen. Dat zorgt ervoor dat mensen en bedrijven minder geld uitgeven.
Kies je voor een variabele rente dan volgt de rente de actuele marktrente. Stijgt de hypotheekrente dan ga je meer betalen. Daalt de rente, dan betaal je minder. Je weet vooraf dus niet hoeveel rente je moet betalen.
Kies je voor een rentevaste periode van 10 jaar of langer? Dan mag je meer lenen dan bij een kortere rentevaste periode. Bij een rentevaste periode van minimaal 10 jaar berekenen hypotheekaanbieders je maximale hypotheek op basis van de echte hypotheekrente. Bijvoorbeeld 2,5% bij een rentevaste periode van 10 jaar.
De prognose hypotheekrente 2025 zegt dat de rente gaat stijgen. Ga jij de historisch lage rente vastzetten voor 20 of 30 jaar? Het is mogelijk dat de hypotheekrente over 30 jaar weer boven de 10 procent zit. Dan zou jij dus nog steeds kunnen profiteren van een hypotheekrente van nog geen 2 procent.
Er zijn verschillende mogelijkheden voor het vastzetten van de hypotheekrente. Populaire periodes zijn 5, 10 en 20 jaar, maar je kunt de hypotheek ook voor 1 of 30 jaar vastzetten. En je kunt er ook voor kiezen om de hypotheekrente helemaal niet vast te zetten, maar variabel in te steken.
Na jaren van een dalende hypotheekrente, is deze sinds oktober 2021 aan het stijgen. Ondanks de inmiddels forse stijging, is de hypotheekrente historisch gezien nog steeds laag.