De wapenspreuk 'Je Maintiendrai' (Ik zal handhaven / I will maintain) is sinds stadhouder Willem I de wapenspreuk geweest van het Huis Oranje-Nassau. Hij had met het Prinsdom Oranje de spreuk geërfd van zijn neef René van Chalon. Koning Willem I nam in 1815 de spreuk over in het Koninklijk wapen.
De wapenspreuk Je Maintiendrai ('Ik zal handhaven') is door Willem van Oranje (1533-1584) in de Nederlanden geïntroduceerd. Hij erfde in 1544 het Prinsdom Oranje – in het huidige Frankrijk – en daarmee ook de spreuk, van zijn neef René van Chalon (1518-1544).
De nationale wapenspreuk: Eendracht maakt macht
De nationale wapenspreuk van België werd gekozen na de revolutie in 1830 bij de onafhankelijkheid van het land. Ook hier wordt verwezen naar de 9 provincies, die vanaf dan verenigd zijn in één land. In het Frans luidt de wapenspreuk: "L'union fait la force".
Met 'wapen' werd in het Middelnederlands de volledige uitrusting van een ridder aangeduid. In de 16e eeuw gingen de betekenissen van wapen als schild en wapen als gevechtswapen uiteenlopen. Het heraldische wapen vindt zijn oorsprong in het wapenschild. Traditioneel werd een wapen gedragen op het schild.
Rusland en de Verenigde Staten bezitten samen meer dan 90 procent van alle kernkoppen. Rusland had er begin 2021 naar schatting 6.255, de Verenigde Staten 5.550. Zij zijn wel de enige landen die hun arsenaal hebben afgebouwd als je de cijfers vergelijkt met die van begin 2020 (respectievelijk -120 en -250).
Voor een klein land produceert Nederland veel wapens. In Nederland werken ongeveer 15.000 mensen in de wapenindustrie, die een omzet heeft van vier miljard gulden. Hiermee bezet Nederland een vaste plaats in de top tien van wapenexporterende landen.
De wapens van adellijke families worden in Nederland door de overheid beschermd en staan geregistreerd bij de Hoge Raad van Adel. Ook iedereen die niet van adel is kan een wapen aannemen en laten registreren mits het ontwerp voldoet aan de regels van de heraldiek.
De leeuw dateert uit de middeleeuwen en is in feite het symbool van heel het koninkrijk België, daarom wordt het dier ook afgebeeld op het nationale wapenschild.
Maar goed, je moet weten dat Angola en België dezelfde wapenspreuk hebben (L'union fait la force, Eendracht maakt macht, nvdr) en dat de nationale vlag dezelfde drie kleuren heeft.
Je maintiendrai (Nederlands: Ik zal handhaven) is de wapenspreuk van Nederland sinds 1815.
De wapenspreuk 'Je Maintiendrai' (Ik zal handhaven / I will maintain) is sinds stadhouder Willem I de wapenspreuk geweest van het Huis Oranje-Nassau. Hij had met het Prinsdom Oranje de spreuk geërfd van zijn neef René van Chalon. Koning Willem I nam in 1815 de spreuk over in het Koninklijk wapen.
Het nationale dier van Turkije is de grijze wolf, de nationale vogel is de lijster.
Waarom is het eigenlijk een leeuw? "In 1815 koos de regering de Nederlandse leeuw als nationaal symbool. Een van de dieren die daarbij het onderspit moest delven was de kikker. Venetië had het diertje gebruikt om de spot te drijven met die republikeinen in hun zompige landje.
De zeearend draait met zijn witte kop en kijkt met felle ogen brutaal de wereld in. Dan slaat hij zijn donkere vleugels uit en vliegt met krachtige slagen weg. Deze bald eagle is het nationale symbool van de Verenigde Staten.
In CBG Familiewapens zijn familiewapens digitaal ontsloten. De website bevat afbeeldingen van moderne en historische familiewapens en beschrijvingen van familiewapens. Het is een eenvoudig hulpmiddel om na te gaan of er een familiewapen is voor de familie die je onderzoekt.
Geen familiewapen? Geen probleem: je kunt er zo eentje laten maken, à 250 euro. Nagtegaal heeft zich er in gespecialiseerd. ,,Je moet eerst uitzoeken of er al een wapen binnen je familie is.
Via de Heraldische Databank (www.heraldischedatabank.nl) kun je thuis heel eenvoudig onderzoek doen naar familiewapens.
78 % van alle wapens in de wereld zijn afkomstig van zes landen: China, Frankrijk, Duitsland, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. 12 miljard kogels worden er elk jaar geproduceerd. Genoeg om iedereen ter wereld twee keer te doden. Er zijn nu 875 miljoen vuurwapens in de wereld.
Argos over wapenleveranties door of onder toezicht van de Nederlandse overheid aan landen als Turkije, Chili, India, Pakistan en China. Nederland staat op de zevende plaats van wereldwijde wapenexporteurs en de overheid is daarvan de grootste wapenleverancier.
De 25 grootste wapenhandelaars ter wereld zagen hun omzet het voorbije jaar opnieuw met 8,5 procent stijgen, zo blijkt uit het nieuwste rapport van het Stockholm International Peace Research Institute (Sipri), een onafhankelijk instituut gevestigd in Zweden. Eén land leidt met een ruime voorsprong: de Verenigde Staten.
De plaats van de eenhoorn in de Schotse geschiedenis
Aangezien Schotland om rijke mythologie en zijn liefde hiervoor bekend staat, is het niet zo raar dat een mythologisch wezen als de eenhoorn het nationaal dier van Schotland is geworden. Eenhoorns hebben al eeuwenlang een speciale band met Schotland.
Veel landen hebben een nationale trots op poten; zo heeft Nederland de grutto, Frankrijk een haan en Spanje een stier.
Denk aan een vlag, maar ook aan een volkslied of typische klederdracht. Maar wist je ook dat ieder land een nationaal dier heeft? In de meeste gevallen zijn dit dieren die iets met de lokale natuur of cultuur te maken hebben. Sommige landen maken het wel erg bont.
De taiga ten zuiden van de toendra wordt onder andere gekenmerkt door het voorkomen van wolf, veelvraat, lynx, bruine beer (het nationale dier van Rusland) en eland.