Koeien staan in de winter in de stal. Niet omdat het te koud voor ze is, maar omdat er in het weiland geen gras meer groeit. De grond wordt kouder, en de zon schijnt minder krachtig, er groeit minder gras.
Het binnenblijven van de koe is volgens de stichting "slecht voor de welzijn van de koe". “Ze staan vaak op beton en door de harde ondergrond hebben ze meer last van pootproblemen.” "Het is een tweeledig verhaal", zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier over de gekooide koeien.
Koeien kunnen goed tegen de kou als ze: voldoende te eten hebben. voldoende te drinken hebben. en een droge, tochtvrije schuilplaats hebben.
Elk dier heeft een temperatuur-range waarbinnen het comfortabel is en het weinig energie kost om op temperatuur te blijven. Voor een mens ligt de ondergrens rond de 18 graden boven nul, terwijl voor de volwassen koe de ondergrens zo'n 10-15 graden ónder het vriespunt ligt.
Op vrijdag 18 maart 2022 viert Campina volgens traditie de eerste lentedag: een oer-Hollands moment waarop de koeien weer naar buiten kunnen en euforische sprongen in het weiland maken.
Als jonge kinderen op de eerste schooldag springen ze de wei in. Ongewend om zo veel ruimte om zich heen te hebben. En zo veel nieuwe geuren. Maar net als bij kinderen op die eerste schooldag, zijn er ook koeien die bedachtzaam hun nieuwe territorium betreden.
Niet omdat het te koud voor ze is, maar omdat er in het weiland geen gras meer groeit. De grond wordt kouder, en de zon schijnt minder krachtig, er groeit minder gras. Bovendien is het land te drassig, Hoeve Ackerdijk zit midden in een veenpolder. Koeien kunnen in een drassig land niet goed lopen.
Reacties. iedereen gaat op een kluitje staan als het regent .. dit doen we omdat we denken dat we zo minder nat worden maar het belangrijkste is als je buiten staat heb je je warmte nodig dus als je samen gaat staan heb je het warmer dan dat je alleen ergens in een hoekje gaat staan.
Normale temperatuur voor rundvee
De normaalwaarden verschillen naargelang de leeftijd van het dier: tussen 38,5 en 40,5 °C voor een pasgeboren kalf, tussen 38,6 en 39,4 °C voor kalveren, tussen 38,0 en 39,3 °C voor een volwassen melkkoe en tussen 36,7 en 39,1 voor een volwassen zoogkoe.
"Ze kunnen een beetje zwemmen, maar dat is een soort onbeholpen gespartel." De koe is waarschijnlijk meegevoerd door de stroming. "Door stuwing kunnen ze wel in een bepaalde richting zwemmen. Ze kunnen goed blijven drijven, dus ze zullen niet zo snel verdrinken.
Zij hebben behoefte aan regelmaat bij het melken en controle over hun rantsoen. Dat is in de wei lastiger dan in de stal. Daarnaast zijn er specifieke bacteriën, virussen en wormen die buiten de stal op de koeien loeren, terwijl binnen sneller ontstekingen kunnen ontstaan aan uiers en poten.
Kunnen paarden en schapen goed tegen kou? Ja, weidedieren zoals paarden en schapen ontwikkelen een wintervacht waardoor ze goed tegen kou kunnen. Zorg wel altijd voor een droge ligplek, goed en genoeg voer en vers drinkwater.
Koeien slapen liggend
"Een koe kan heel goed een beetje dommelen, dat doen ze liggend met de kop omhoog. Als ze echt slapen, gaan ze gewoon plat liggen, met de kop in rust. Onderzoeker van koeien bij de Wageningen Universiteit, Wijbrand Ouweltjes, vergelijkt de slaap van koeien met die van een paard.
Boeren houden dan hun dieren binnen, uit protest tegen het stikstofbeleid. Maar als het aan Gerard Migchels van Wageningen University & Research ligt, gaan koeien juist vaker naar buiten om stikstof terug te dringen. Migchels doet in de melkveehouderij al jaren onderzoek naar ammoniak, de stof die stikstof bevat.
Onderzoek toont aan dat aan uiterlijke kenmerken af te lezen is hoe dieren zich voelen. Koeien kunnen inderdaad blij zijn om in menselijke termen te spreken. Ze steken elkaar als het ware aan. Als een koe gaat rennen en springen dan gaan andere koeien dat vaak ook doen.
Boven de twintig graden krijgen koeien al last van de warmte en bij dertig graden is het echt niet meer te harden”, stelde Thomas van Slobbe van het meldpunt Koeien zonder schaduw. „Ze worden lusteloos, staan te puffen en te hijgen.
Tijdens normale omstandigheden houdt een koe, door te zweten en hijgen haar lichaamstemperatuur op peil. Door een versnelde ademhaling en verdamping via de huid zijn ze in staat om de warmte af te voeren.
Bij een temperatuur van 20 °C en een luchtvochtigheid van 60 tot 80 % heeft een koe al last van de warmte. Een koe kan temperaturen tot 30 °C zonder problemen verdragen maar gebruikt dan wel extra energie om zich zelf te koelen.
Een koe is een vrouwelijk rund en als moederdier een belangrijke producent van melk. Een melkkoe geeft in een lactatieperiode tussen de 5 en 60 liter melk per dag, gemiddeld 25 liter melk per dag. Een koe wordt gemiddeld 315 dagen per jaar gemolken.
Het ziet er misschien wat gek uit, maar het werkt: voor een goede gezondheid is het goed om een koe te aaien. En ook het fluisteren van lieve woorden heeft zin.
Volgens boeren worden koeien rusteloos en gaan soms liggen om een droge plek te hebben. Bijen en vlinders lijken te verdwijnen bij de bloemen, ze zoeken een plek om te schuilen tegen komende regen.
De koe en de wei
Rond de lentedag mogen de koeien weer naar buiten. Na een winter op stal staan de koeien te popelen om weer de wei in te gaan.
Een koe eet de hele dag door, wel zo'n 100 kilo gras. Moet je je voorstellen! Om dat allemaal goed te kunnen verteren, heeft de koe vier magen.
Stap 3: Koeien, varkens, schapen en kippen zijn intelligent en hebben een rijk gevoelsleven. Dit is de stap die de meeste mensen niet zetten, maar waar het wetenschappelijk bewijs zich voor opstapelt. Kippen kunnen tellen en zich inleven in de pijn van anderen.