Een extra waterleidingnetwerk zou ook gevolgen hebben voor de kwaliteit van het schone drinkwater. Wanneer we kraanwater alleen nog gebruiken om te drinken, koken, douchen en baden, dan wordt er nauwelijks meer water uit de leidingen gehaald. Het water blijft daardoor langer in de leidingen stilstaan.
Afvalwater is vies. Het is een mengsel met daarin onder andere waswater, afwaswater en doorspoelingen van de wc. Er zitten poepbacteriën en andere ziekmakers in afvalwater. Het is logisch dat we dit vieze afvalwater niet aanraken of erin gaan zwemmen.
Een normaal spoeltoilet gebruikt ongeveer 6-8 liter water per spoelbeurt. Dat is gemiddeld 30-40 liter water per persoon per dag. Er zijn waterbesparende toiletten met spoelonderbreking of een spaarknop, waarmee je de hoeveelheid spoelwater voor de 'kleine boodschap' kunt verkleinen.
Het water dat je gebruikt om je handen te wassen, douchen of het toilet door te trekken, komt in het afvoerputje terecht. Onder je huis liggen allemaal leidingen waardoor het water van het afvoerputje naar het riool stroomt. Vanuit het riool wordt het water naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie gepompt.
WC doorspoelen met regenwater en een regenwatersysteem
Dit gaat veelal via de goot en een pijp. Het regenwater komt dan in een reservoir, bijvoorbeeld een regenwaterput, kunststof tank of waterzak. Wanneer u de wc doorspoelt, pompt het regenwatersysteem het water op.
Toch is regenwater niet altijd aan te raden voor de wasmachine. Het is niet drinkbaar en niet altijd even zuiver. Terwijl regen uit de lucht valt, van het dak naar de regenwaterput loopt en door de leidingen vloeit, kan het immers verontreinigd raken met bijvoorbeeld metalen en organische stoffen.
Gebruik beter ook geen regenwater voor het plonsbadje van je kinderen. Regenwater is relatief zuiver, maar het bevat toch veel meer bacteriën en verontreinigingen dan kraantjeswater.
Werking van een doorspoeltoilet
Dankzij de zwaartekracht van die grote hoeveelheid water die door de toiletpot spoelt, wordt alles door het waterslot naar het riool gestuwd. Vervolgens blijft een hoeveelheid vers water in de buis staan, gereed voor de volgende spoelbeurt.
Dit douchewater gaat direct via de afvoer naar de riolering, waarmee veel warmte verloren gaat. Om een idee te krijgen hoeveel warmte er zo wordt verspild moet u zich eens proberen voor te stellen hoeveel tijd en gas u op uw fornuis nodig zou hebben om 6 emmers met 10 Liter koud water te warmen tot 40 graden.
Oorzaken verstopte wc
Zo gebruikt u mogelijk te veel toiletpapier. Dit papier kan zich gaan ophopen in de afvoer, waardoor er geen water meer kan passeren. Daarnaast kan het gebeuren dat er een toiletblokje doorspoelt. Deze kan vast komen te zitten in de afvoer en zo het begin van een verstopping vormen.
Gemiddeld verbruiken we per dag 120 liter water in huis. Het overgrote deel gaat door het doucheputje en door de wc. Een kleiner deel verbruiken we aan de wastafel en in de keuken. Ter vergelijking: 120 liter is ongeveer de inhoud van een badkuip.
Een douchebeurt duurt gemiddeld 9 minuten en kost dan 65 liter warm water en een bad 120 liter per keer (bron: NIBUD). Elke dag onder de douche gaan kost dus minder water dan elke dag in bad liggen. Tenminste, als je van de gemiddelden uitgaat.
In de badkamer of wc doen frisse geuren het het beste. Zoek dus een lekkere olie uit met bijvoorbeeld een citroen- of sinaasappelgeur. Ook eucalyptus is lekker in de badkamer, hierdoor krijg je meteen een spa-gevoel. In de badkamer heb je misschien liever een andere geur dan in de woonkamer.
Ten eerste kan het zijn dat er restjes urine buiten de pot terecht zijn gekomen of onder de bril of spoelrand waar je ze niet goed hebt kunnen wegpoetsen. Ten tweede kan het water in de stortbak zijn vervuild, bijvoorbeeld door algen. Ten derde kan het zijn dat je de lucht uit het ondergelegen riool ruikt.
Rioollucht in wc, badkamer of keuken
Vaak heeft het te maken met de riolering of gebrek aan ontluchting. Hoewel het bij ernstige problemen verstandig is om professionele hulp in te schakelen, zijn er ook gevallen waarin je rioollucht uit de wc of badkamer zelf kunt oplossen.
Douchewater heeft een temperatuur van ongeveer 36°C. Schoon drinkwater een temperatuur van 10°C. Door dit temperatuurverschil is het mogelijk om het douchewater te hergebruiken voor het opwarmen van koud drinkwater.
Het klinkt een beetje vies, drinkwater maken van rioolwater. Maar het kán wel, en het gebeurt ook. Het grootste deel van ons drinkwater komt van grond- of oppervlakte water. Maar dat wordt langzaam schaars en dus moet op den duur rioolwater gerecycled worden tot drinkwater.
Douche U kunt veilig douchen als de temperatuur van het douchewater in uw warmwatertoestel afgesteld is op minimaal 55°C. Bij temperaturen boven de 55°C wordt de bacterie gedood. Bent u langer dan een week niet thuis geweest? Laat dan het koude en warme water een minuut stromen.
Dual Flush toiletten beschikken over een bedieningspaneel met twee knoppen, waarmee de hoeveelheid water die per spoeling wordt gebruikt, kan worden gecontroleerd. Gemiddeld gaat er met de kleine knop 3 liter spoelwater door het toilet en met de grote knop 6 liter.
Tracht altijd eerst om je wc te ontstoppen met baksoda (natriumbicarbonaat) en azijn. Dit mengsel laat je een paar minuten inwerken, waarna je een emmer heet water in het toilet giet. Dit mengsel laat je vervolgens de hele nacht inwerken. 's Ochtends zou het dan vlot moeten lukken om het toilet door te spoelen.
Hoe spoel ik het toilet door zonder water in de tank
De zwaartekracht van het water drukt de uitwerpselen het riool in en de wc is weer schoon. Dit werkt dus op basis van de zwaartekracht van het water. Dit kun je ook zelf doen door een emmer erbij te pakken en deze elders te vullen met water waar je wel bij kunt.
Je kunt een salmonella-infectie krijgen van regenwater
En vogels poepen alles onder. Van een salmonella-infectie kun je een zware buikgriep krijgen die minstens een paar dagen aanhoudt. Met als symptomen misselijkheid, overgeven, diarree, buikkrampen, koorts en hoofdpijn.
Regenwater is erg goed voor je haar. Het wordt een stuk zachter en je krijgt er een mooie slag of krullen van. Dit komt omdat regen niet zo hard is als leidingwater. Er zit veel minder kalk in.
Om regenwater drinkbaar te maken, moet je het regenwater eerst zuiveren. Een geschikt proces is bijvoorbeeld membraanfiltratie. Dit wordt ook gedaan door sommige drinkwaterbedrijven om drinkwater te maken van oppervlaktewater.