Bij een soa-test via de GGD worden de kosten voor het bezoek aan de soa-poli en de soa-test niet in rekening gebracht. Je betaalt dus geen kosten. Niet iedereen kan voor een soa-test bij de GGD terecht. Alleen mensen die meer risico op een soa lopen.
Bel voor een afspraak
Let op, jongeren tot en met 24 jaar mogen 1x per jaar een test voor de zekerheid doen. Als je dit kalenderjaar al 1x getest bent, en je hebt nu geen verhoogd risico gelopen (geen klachten en niet gewaarschuwd voor een soa), dan kun je geen afspraak maken bij de GGD.
Het bezoek aan de huisarts betaal je niet, want dat krijg je vergoed vanuit je basisverzekering. Daar betaal je geen eigen risico voor. Gemiddeld kost een test 150 euro.
Een basistest op Chlamydia en Gonorroe kost bij ons 100 euro. Dit is inclusief consult en laboratorium kosten. Voor een uitgebreide SOA test, waarbij naast Chlamydia en Gonorroe ook getest wordt op HIV, syfilis en hepatitis B en C, betaal je 150 euro.
Als je een soa test laat doen bij de huisarts, kan het soms relatief lang duren voordat de uitslag bekend is. Dit is per huisarts verschillend. Ook is het afhankelijk van het laboratorium waar jouw huisarts mee samenwerkt. Meestal duurt het 7 tot 10 dagen voordat de uitslag van de test binnen is.
Een soa-test bij de GGD is gratis en anoniem. De GGD geeft je bezoek aan de soa-poli niet door aan jouw ouders, huisarts of zorgverzekering. Bekijk deze video om te zien hoe een soa-test gaat. Voordat je naar de GGD komt is het belangrijk dat je de online vragenlijst hebt ingevuld.
Bij een soa-test via de huisarts worden de kosten voor het bezoek aan de huisarts vanuit je basisverzekering vergoed. Je hoeft hiervoor dus niets extra's te betalen. De kosten voor de test gaan af van je eigen risico.
Dat verschilt van soa tot soa. Gonorroe kan zich al na enkele dagen manifesteren, terwijl hepatitis B en genitale wratten soms pas na een half jaar kunnen aangetoond worden. De meeste soa's zijn na 3-4 weken aantoonbaar.
Sommige soa's kun je, behalve door seks, ook krijgen door: Contact van je bloed met besmet bloed van een ander (hepatitis B, hepatitis C en hiv). Besmetting komt dan door bijvoorbeeld: een tatoeage of piercing zetten met spullen die besmet zijn.
Genitale wratten, hepatitis B en herpes
Herpes is niet te genezen, maar de klachten zijn behandelbaar.
Wil je naast de test op gonorroe en chlamydia ook getest worden op hiv, syfilis, hepatitis B en hepatitis C, dan kun je kiezen voor het uitgebreide pakket van € 150,-. Deze test omvat een locatie die getest wordt op gonorroe en chlamydia (bijvoorbeeld de penis, vagina, anus of keel) en een bloedtest.
Als u wordt getest, betaalt u hier niets voor. De kosten van een test die wordt uitgevoerd door de GGD'en (het afnemen van de test, laboratorium-verwerking en uitslag doorgeven) worden betaald vanuit het Openbare Gezondheidszorg (OGZ)-budget.
Nee, je kunt beter 14 dagen wachten, zeker als je (nog) geen klachten hebt. Het duurt namelijk vaak even voor je een infectie kunt aantonen. Totdat de uitslag bekend is, is het verstandig geen seks te hebben. Heb je klachten, dan kun je natuurlijk wel langskomen.
Soa-zelftests zijn te koop bij drogisterij en apotheek en steeds vaker ook via het internet. Men onderscheidt doe-het-zelftests, waarbij de patiënt zelf het resultaat afleest, en zelfafnametests, waarbij de patiënt zelf materiaal afneemt en dat opstuurt naar een laboratorium.
Kan je een soa oplopen via een vieze wc-bril? FABEL: Je kunt een soa krijgen door op een vieze wc-bril te gaan zitten. FEIT: Een soa is alleen overdraagbaar via contact tussen slijmvliezen en lichaamsvloeistoffen. Slijmvliezen zitten onder meer in je mond en geslachtsorganen.
En schurft en schaamluis kan iemand op je overdragen door besmette kleding, handdoeken of beddengoed. Maar ook kun je genitale wratten oplopen door bijvoorbeeld een besmette handdoek. Gebruik dus nooit zomaar andermans handdoek, en trek nooit zomaar iemands ondergoed aan!
Er zijn vaak geen of alleen vage klachten. Daardoor kunnen ze lang blijven doorlopen met een chlamydia-infectie, soms wel jaren. Ondertussen kan de ziekte ongemerkt worden doorgegeven.
Bij orale seks loop je geen risico op een soa: fabel
"De kans op een soa is bij pijpen en beffen kleiner dan bij seks zonder condoom, maar je kunt het nooit helemaal uitsluiten. We raden daarom aan om geen sperma of bloed in je mond te krijgen als je niet zeker weet of je partner hiv of een andere soa heeft.
Wat is de kans dat ik HIV heb opgelopen? Iedereen is bang voor HIV, wat veel mensen niet weten is dat de kans op HIV bij éénmalig vaginaal contact helemaal niet zo groot is. De kans op HIV die mannen lopen per keer onveilig vaginaal contact met een besmette partner is 0.014%, voor vrouwen is dit 0.2%.
Een infectie met chlamydia wordt door het lichaam zelf 'opgeruimd' (geklaard). De helft van de urogenitale infecties is na 1 jaar verdwenen, bijna alle infecties zijn na 3 jaar weg.
Mannen krijgen meestal enkele dagen tot twee weken na het oplopen van gonorroe de eerste klachten. U hebt dan pusachtige afscheiding, die vaak gelig of groenig van kleur is, en een branderig of geïrriteerd gevoel bij het plassen. Ook moet u regelmatig kleine beetjes plassen. Sommigen hebben helemaal geen klachten.
Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa)
Een soa geeft niet altijd klachten. Je kunt dus een soa hebben zonder dat je het merkt. Wanneer een soa niet op tijd behandeld wordt kan dit ernstige gevolgen hebben. Chlamydia en gonorroe kunnen bijvoorbeeld onvruchtbaarheid veroorzaken.
Voor chlamydia is urineonderzoek bij jongens voldoende. Om gonorroe te onderzoeken, wordt soms met een wattenstaafje vocht uit de plasbuis afgenomen. Dit kan nodig zijn als je afscheiding hebt uit de penis of pijn bij het plassen.