Lucht veroorzaakt oxidatie en dan bederft de wijn. Maar als een wijn echt helemaal luchtdicht wordt afgesloten, bijvoorbeeld door een schroefdop, dan kan zich een zogenaamd reductief aroma vormen. Dat reductieve aroma doet denken aan geuren van eieren, dierlijke geuren en in het ergste geval zelfs rotte eieren.
Wijn (of bier) drinken zet histamine vrij (wijn bevat histamine) en daardoor zwelt het neusslijmvlies op en raak je geur en smaak kwijt. Bij mij is het eigenlijk vooral de smaak die ik verlies.
Vluchtig zuur wordt ook wel azijnsteek door azijnzuur bacteriën genoemd. Die bacteriën oxideren naar azijnzuur in de wijn. Bij hogere temperaturen vindt azijnsteek makkelijk plaats. Als je er overgevoelig voor bent vind je het waarschijnlijk niet lekker.
Net zoals een slechte werking van onze speekselklieren invloed kan hebben op ons vermogen om wijn te proeven, kunnen veel ziekten hetzelfde effect hebben. We weten allemaal dat Covid-19 onze reuk- en/of smaakzin kan aantasten, maar zelfs een verkoudheid en sommige allergieën kunnen hetzelfde doen.
Bedorven wijn smaakt vaak vlak en mist de levendige smaken die het ooit had. Het kan een zure of te zure smaak hebben, die lijkt op azijn, wat het resultaat is van de vorming van azijnzuur. Sommige wijnen kunnen een bittere of metaalachtige smaak ontwikkelen, vooral als ze aan te veel lucht zijn blootgesteld.
Tannines: Bij rode wijnen kunnen tannines helpen bepalen of de wijn nog goed is. Voelen ze ruw en onaangenaam, dan kan de wijn te oud zijn. Afdronk: Een goede wijn heeft een aangename, langdurige afdronk. Een korte, onaangename afdronk kan een indicatie zijn dat de wijn niet meer op zijn best is.
Een koelere wijn is minder expressief; de smaken (en de perceptie van alcohol) kunnen worden gedempt, en tannines voelen strakker en samentrekkender aan op uw tong. Dit is waarom de smaak van uw wijn zelfs kan veranderen terwijl u hem drinkt: hij wordt warmer naarmate hij langer in uw glas staat .
Er zijn veel redenen waarom mensen geen wijn lusten. Sommigen houden niet van de scherpe alcoholsmaak die ze misschien hebben ervaren bij eerdere wijndrinkervaringen . Anderen hebben misschien geen smaak voor wijn ontwikkeld of hebben een wijnstijl geproefd die ze niet lekker vonden.
Als je ouder bent verdraag je alcohol minder goed dan een jong volwassene. Dit komt door een veranderde lichaamssamenstelling. Het zenuwstelsel raakt namelijk gevoeliger voor de effecten van alcohol. Bij oudere vrouwen hebben de hormonale veranderingen ook nog eens invloed op die gevoeligheid.
Dat je slaperig wordt door alcohol heeft te maken met dat je lichaam extra aan het werk wordt gezet. Zo doet je lever er ongeveer één tot anderhalf uur over om een glas alcohol af te breken. Hierbij breekt het naast de alcohol ook de andere schadelijke stoffen voor je af.
Geoxideerde wijn verliest z'n frisheid en heeft een bruinige kleur of waas. De smaak is sherryachtig en de wijn kan naar gekookte groenten ruiken. Langer geoxideerde wijn gaat naar azijn smaken. Rode wijn heeft minder last van oxidatie dan witte wijn omdat rode wijn meer tannine bevat.
Ethanol, de verbinding die in alle alcoholische dranken voorkomt, is over het algemeen aversief omdat het voornamelijk bitterheid en irritatie opwekt bij inname . Personen die orosensaties (zowel smaak als chemie) intenser ervaren, rapporteren doorgaans een lagere voorkeur en consumptie van alcoholische dranken.
Wanneer u voedsel consumeert dat veel histamine bevat, of wanneer u rode wijn en chocolade consumeert, neemt het histamine gehalte in de darm sterk toe. Bij mensen met een tekort van het DAO-enzym ontstaan er dan klachten. Men spreekt dan van histamine-intolerantie.
Bovendien hebben medische onderzoekers vastgesteld dat genetica en receptorgenen een grote invloed hebben op het vermogen van een persoon om bitterheid te proeven naarmate we ouder worden , zoals de bitterheid die voorkomt in tannines in wijn. Hierdoor hebben we meer kans op tanninerijke en drogere rode wijnen.
Smaak- en reukverandering is een probleem dat veel voorkomt. De smaak die u proeft of geur die u ruikt komt niet meer overeen met hoe u dacht dat het eten smaakte of rook. Dingen die u vroeger heerlijk vond, kunnen nu plotseling niet meer smaken. Ook kan het smaak- en reukvermogen wisselen per dag.
Bij een wijn die last heeft van kurk zal de wijn over het algemeen muf ruiken. De wijn heeft dan helemaal geen geur van fruit of kruiden meer. Mocht je het toch aandurven om deze wijn te proeven dan smaakt deze vaak naar kurk, is erg bitter en stroef.
Ouderen verdragen alcohol over het algemeen slechter. Ouderen hebben minder lichaamsvocht en vaak een relatieve toename van lichaamsvet. Daarnaast werken lever en nieren minder efficiënt. Hierdoor wordt alcohol minder snel afgebroken en stijgt het alcoholpercentage in het bloed.
Is elke dag een fles wijn drinken nog oké? Het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad adviseren om helemaal geen alcohol te drinken. Alcohol is namelijk slecht voor je gezondheid. Als je toch wilt drinken, adviseren zij om het bij één glas per dag te houden en zeker niet elke dag een fles wijn te drinken.
Symptomen van een alcoholintolerantie zijn onder andere ademhalingsproblemen, diarree, een rood gezicht, hoofdpijn, maagpijn of maagzuur en netelroos of een andere huiduitslag [9]. Geschat wordt dat in Nederland 1 tot 3% van de volwassenen een niet-allergische voedselovergevoeligheid heeft.
Drink je de fles niet dezelfde dag leeg, sluit hem dan goed af en zet hem in je koelkast om het oxidatieproces af te remmen en de smaak van je wijn langer lekker te houden. Is je wijn bij het openen al azijnzuur, neem dan contact op om je fles om te ruilen of je geld terug te krijgen.
Blijf dus experimenteren! Zelfs de meest doorgewinterde wijnliefhebbers hebben hun eigen voorkeuren, en die hebben ze ontdekt door vallen en opstaan . Houd een notitie bij van wijnen die je absoluut niet lekker vindt, die je kunt verdragen en die je graag nog eens wilt proberen, en bouw het van daaruit op. Houd een open geest en geniet van de reis.
Zo past witte wijn bijvoorbeeld uitstekend bij lichte gerechten zoals gevogelte, vis of een frisse salade. Rosé wijn daarentegen past weer goed bij exotische gerechten, tapenades, maar ook bij lichte gerechten zoals zeevruchten. Rode wijn wordt doorgaans veel gedronken in combinatie met een mooi stukje vlees.
Blootstelling aan zuurstof triggert chemische reacties die alcohol omzetten in acetaldehyde, waardoor witte wijnen bruin worden, rode wijnen oranje worden en beide hun levendige smaken verliezen. Te veel zuurstof kan zelfs acetaldehyde omzetten in azijnzuur, wat betekent dat wijn in azijn is veranderd.
In een jonge wijn stoten deze verbindingen elkaar af, en blijven klein genoeg om in de wijn te blijven zweven. Naarmate de wijn ouder wordt, verliezen ze hun lading en beginnen ze te combineren, waardoor ze ketens vormen en groter en zwaarder worden. Dit vermindert het oppervlak van de tannines, waardoor ze zachter, ronder en milder smaken .
Wellicht zeg je alleen druiven: ook dat is prima. Je hersenen herkennen alleen geuren die in je geheugen zitten.Geuren die je niet kent of niet vaak hebt geroken, komen dus niet naar boven. Dat is de reden waarom mensen aan dezelfde wijn kunnen ruiken en toch andere dingen benoemen.