Je gebruikt de sleeplijn vaak een aantal keer om de hond te leren om los te lopen. Wanneer je een hond voor het eerst loslaat is dit vaak spannend. Een veldlijn of sleeplijn maakt dit makkelijker, omdat de hond nog niet helemaal los loopt en je door de lengte van de riem de hond sneller weer kunt vasthouden.
Met een sliplijn heb je geen honden halsband of hondentuig nodig. Aan het uiteinde zit namelijk een lus die je om de nek van de hond doet. Op het moment dat de hond trekt zal de lus om de nek strakker komen te zitten wat als vervelend wordt ervaren door de hond. Het is dus een corrigerend hulpmiddel tegen het trekken.
Vaak kiezen mensen voor een trainingslijn om een hond te corrigeren bij ongewenst gedrag. Dit is bijvoorbeeld trekken aan de lijn of uitvallen naar andere honden. Tijdelijk werkt dit vaak wel, doordat de hond pijn ervaart, stopt hij op dat moment met het gedrag.
Je hond kan meer spanning ervaren tijdens de wandeling. Doordat er altijd druk op de lijn staat, kan je hond ontmoetingen met andere honden spannender vinden. Dit verstoort de communicatie. Ook kan de flexlijn in de knoop raken met de andere hond of eigenaar daarvan.
Cesar Millan meldt op zijn website dat hij de halsband bedacht heeft. Hij kwam op het idee omdat hij een hond met een harnas zag. Normaal gesproken gebruikt hij maar 1 één simpele riem, aan de boven kant van de nek.
Er zijn een aantal hulpmiddelen ontwikkeld om trekken aan de riem tegen te gaan. De Gentle Leader is daar een voorbeeld van. De band loopt over de snuit van de hond, waardoor het hoofd van de hond bij trekken opzij getrokken wordt. Hierdoor zal de hond minder geneigd zijn om te trekken.
Veel mensen vragen zich af of een halsband of tuigje een betere keuze is voor de hond. Een goed passend Y-tuigje is altijd beter dan een halsband. Al luistert jouw hond nog zo goed, een hond is geen robot. Wanneer de hond een halsband om heeft en hij zit een kat, konijn of andere hond krijgt hij al een ruk in zijn nek.
Hoewel de hond misschien heel blij en enthousiast is om naar buiten te gaan, kalmeer de hond vóórdat jullie naar buiten gaan. Laat de hond aan je voeten en hand snuffelen. Aai de hond van onderaf op zijn kin, liever niet bovenop zijn kop. Pak het tuigje of de halsband en laat de hond eraan snuffelen, en maak het vast.
Wat is een honden riem met antislip? De antislip lijn met extra grip is een riem gemaakt van kwaliteitsnylon met rubber erdoorheen geweven, hierdoor krijg je een prettige lijn met extra grip. Ideaal voor hele sterke honden of wanneer je zelf weinig kracht hebt in je handen.
De gezichtsuitdrukking en blik van een hond laten veel zien over hoe hij over jou denkt. Als je hond naar je kijkt met een ontspannen, open mond en opgetrokken wenkbrauwen en ontspannen oren, dan weet je: dit is een teken van liefde! Is je hond ontspannen, dan kan het heel verbindend werken om elkaar in de ogen kijken.
Bij (verkeerd) gebruik van de slipketting raakt de hond onzeker en gestrest en kan er geen spraken meer zijn van een ideale leersituatie. Het gebruik van de slipketting berust bij veel hondeneigenaren op een machtsbasis wat in de omgang met de hond een foutief uitgangspunt is.
Bij sliplijnen is het de bedoeling dat deze hoog op de nek worden gedragen. Wanneer de lus op zijn plek zit moet deze even kort worden aangetrokken zodat deze strak om de nek zit. Autobench.nl biedt de sliplijnen van Animal Boulevard aan. Deze lijnen zijn gemaakt van 1e klas leer en zijn van top kwaliteit.
Het doel van een sliphalsband is om jouw hond te corrigeren. Doordat zo'n halsband strakker om de nek gaat zitten, wanneer jouw hond aan het trekken is, kan je hem dus corrigeren. Je wilt hiermee het trekken van jouw hond tegengaan en dat jouw hond zich beter en rustiger gaat gedragen.
Als geleiding aan hals of kop gebruik je de riem die de trainer jou adviseert. Flexilijnen, slipkettingen en prikbanden zijn verboden.
Wanneer de hond opkijkt, tik je met je hand tegen je linker heup en zeg je voet. Dit is een commando. Je hond kan leren om te kijken waar jij aangeeft, en op deze manier geef je je hond een referentiepunt voor waar hij moet zijn bij het voet zitten. Bereid je hond voor op succes.
Uitgaande van een volwassen hond in goede gezondheid is een lange wandeling van ruim een uur al snel voldoende. De fitte, atletische honden kunnen het met gemak aan om een wandeling van goed drie uur, en soms zelfs langer, te maken.
Oefen eerst met één hond
Het is belangrijk dat de honden kalm en op hun gemak zijn. Oefen het wandelen dus eerst het wandelen met elke hond apart zonder dat de hond aan de leiband trekt. Doet een hond dat toch? Stop dan eventjes, wacht totdat de hond zelf de leiband weer slap maakt, en loop dan direct door.
Kies ook liefst voor een riem van ongeveer 2 meter lengte. Je pup heeft wel wat bewegingsvrijheid nodig. Een te korte riem is vaak al een belangrijk oorzaak van het trekken aan de lijn. Bekijk ook ons hele assortiment aan riemen voor honden.
Loop het laatste rondje vlak voordat jullie gaan slapen en zorg dat in ieder geval één van de uitlaatrondes minimaal een half uur duurt. Extra tip: Wacht met je hond uitlaten tot minimaal een uur na zijn maaltijd om de kans op een maagtorsie te verkleinen.
's Ochtends is natuurlijk het meest voor de hand liggende moment. De hond heeft immers gedurende de nacht zeker 8-9 uur zijn behoeften niet kunnen doen. Dan een uur of 4-5 later, is het tijd voor een middagrondje. Net voor het avondeten of erna is een volgend moment en dan tenslotte voor het slapen gaan.
Een volwassen hond (vanaf +/- 1 jaar)
Voor volwassen honden geldt hetzelfde als voor oudere pups. De vuistregel is dus vier tot vijf keer per dag uitlaten, waarvan één keer een lange ronde van een half uur tot een uur, of langer. Ook dit is natuurlijk afhankelijk van het ras van jouw hond.
Als je hond snel de neiging heeft om aan de lijn te trekken, is een halsband niet de meest ideale oplossing. Een tuigje omvat de borstkas van de hond. Op het moment dat je hond aan de lijn trekt, worden de krachten over de hele borstkas verdeeld, wat minder schadelijk is dan wanneer hij trekt met een halsband om.
Er zijn ook zogenoemde 'anti-trektuigen' op de markt: dit is een hondentuig met een horizontale borstband met een ring aan de voorkant. Aan deze ring maak je de riem vast en de hond trekt daardoor minder. Dit type hondentuig wordt vaak gezien als dé oplossing tegen trekken, vooral bij een grote en sterke hond.
Een Martingale halsband is gemaakt met twee lussen. De grotere lus gaat om de nek van de hond en de riem wordt bevestigd aan de kleinere lus. Als de hond probeert te trekken, trekt de spanning aan de riem de kleine lus strak. Dit maakt de grote lus kleiner en strakker om de nek, om ontsnappen te voorkomen.