Waarom gaat jouw kindje door een slaapregressie? Een slaapregressie komt vlak voor of middenin een grote ontwikkelingssprong. Je kindje moet dan hele moeilijke dingen leren en op zo'n moment is het normaal dat het je kindje andere dingen niet meer even goed kan verwerken zoals, slapen, eten, zijn humeur, etc,.
Een slaapregressie kan een paar dagen tot enkele weken duren. Als je je baby aan de hand van het slaapschema voor 6 maanden in een fijner slaapritme krijgt, is het dus goed om er rekening mee te houden dat dit rond 8 maanden tijdelijk kan verslechteren.
Veel baby's ervaren een slaapregressie rond 4 maanden en wanneer baby's 8 maanden zijn. Maar slaapregressie kan ook rond 6 maanden optreden.
De onrust is vaak het gevolg van de vele prikkels die een baby moet verwerken tijdens de slaap. Je kleintje huilt dan bij het inslapen en wordt sneller terug wakker door het overprikkeld en oververmoeid zijn. (verborgen) reflux kan ook een oorzaak zijn van het steeds wakker schrikken en huilen.
Baby's ontwikkelen steeds een nieuw slaapritme en daardoor kunnen zij perioden van slapeloosheid krijgen. Hierdoor raken zij gemakkelijk oververmoeid, waardoor zij gaan vechten tegen de slaap. Onze tip: Let op de vroege tekenen van vermoeidheid, zoals geeuwen of langzamer knipperen met de oogjes.
Vroege kenmerken: Het hoofdje staat scheef en wordt naar één kant gedraaid. Het schedeltje kan scheef groeien. Het kind huilt veel en slaapt slecht.
Een onrustige en overprikkelde baby kan je herkennen aan verschillende zaken. Vaak valt een gedragsverandering de ouders meteen op: de baby is schrikachtig en extreem alert, hij vindt moeilijk zijn slaap of wordt van elk geluidje terug wakker.
Gebruik een vaste slaaproutine
Een voorbeeld kan zijn: voeden, verschonen, slaapzak aan, voorlezen, een liedje zingen en knuffelen. Als je dit elke dag herhaalt , herkent je baby al snel dat het tijd is om te gaan slapen. Neem de tijd voor de routine en geniet van jullie moment samen.
De 6 maanden sprong doet er nog een schepje bovenop. Je kindje heeft het afgelopen halfjaar veel geleerd, maar nu maakt hij échte grote sprongen. Hij leert namelijk relaties tussen objecten en gebeurtenissen te herkennen en te begrijpen. Alle losse puzzelstukjes vallen nu in elkaar.
Deze lastige fase duurt bij de meeste baby's vier weken, maar kan ook drie tot zes weken duren.
Baby's van 6 tot 8 maanden hebben een gemiddelde slaapbehoefte van 11 uur in de nacht en 3,5 uur overdag meestal verdeeld over 3 slaapjes. Een mooi schema zou daarom kunnen zijn: Tussen 6:00 en 7:30 start van de dag. Tussen 8:00 en 9:30 start ochtendslaapje van ongeveer 1,5 tot 2 uur.
Sprong 3 – vanaf 11 weken: De wereld van vloeiende overgangen. Het hele eerste jaar leert je baby dingen die voor ons als volwassenen zo simpel zijn, dat we er niet meer bij stil staan. Maar voor baby's zijn ze het hoogst bereikbare en dus hun piekervaringen. Zo volgen op de vaste 'patronen' de 'vloeiende overgangen.
Slaapregressie baby of kind herkennen
Hele korte dutjes of juist hele lange dutjes. Vaker wakker tijdens dutjes of 's nachts. 's Ochtends vroeger wakker. Hangeriger, huileriger dan normaal.
Toch zijn groeisprongen niet hetzelfde als slaapregressies. Een groeisprong heeft alles te maken met groeien. Een slaapregressie heeft veel meer te doen met enorme mentale en fysieke veranderingen. Tijdens een groeisprong merk je goed waarom je baby vaker wakker wordt (voeden).
Met het groeiende aanbod aan slaapzakken en maten kan uw kleintje theoretisch in een slaapzak blijven slapen tot hij een jaar of vijf is.
Een oververmoeide baby ziet vaak bleek. In tegenstelling tot een baby die moe wordt en dromerig uit zijn ogen kijkt, zijn de ogen van een oververmoeide baby juist groot. Je baby heeft rust en slaap nodig.
Het gaat dus om de Engelse namen van het ritueel. In het Nederlands zijn de stappen als volgt: slaapomgeving klaarmaken, inbakeren, zitten, sh-en en kloppen.
Sommige baby's zijn al op jonge leeftijd erg onrustig. Dit kan allerlei oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld komen door lichamelijke ongemakken, zoals darmkrampen, reflux of een vastzittend boertje.De meest voorkomende oorzaak is een onregelmatig slaap- en drinkpatroon.
Baby's die op hun rug liggen, zullen spartelen met hun armen en benen. Zo krijgen ze controle over de bewegingen van armen en benen en oefenen ze de balans van hoofd en romp. Pas wanneer deze balans goed is ontwikkelt zal je kindje naar de volgende stap in zijn bewegingsontwikkeling gaan, het rollen van rug naar buik.
Beweging is goed voor de ontwikkeling van je baby, dus speels zwiepen met armen en benen is niets om je zorgen over te maken. De baby beweegt veel met armen en benen om te ontdekken wat er allemaal mogelijk is met het lichaam. Beweging is niets om je druk over te maken.
Bij baby's en dreumesen zijn de signalen van hoofdpijn vaak grijpen naar de oren, trekken aan de oren, het hoofd scheef of gedraaid houden en soms leidt dat tot ontroostbare huilbuien.
KIDD staat voor Kopgewrichten Invloed bij Dyspraxie en Dysgnosie. Deze diagnose wordt gesteld door een manueel therapeut als een kind ouder dan 2 jaar is en een onbehandelde KISS baby is geweest.
Osteopathie kan baby's onder andere helpen bij het kiss-syndroom, spanning en stijfheid in armen, benen en romp, achterblijvende motorische ontwikkeling, niet kruipen of laat lopen, overstrekken, een onregelmatig of afgeplat schedeltje of voorkeurshoudingen van het hoofd of de romp.