Spelagressie komt het meest voor bij katten die alleen leven en niet de mogelijkheid hebben om te spelen met soortgenoten. Ook katten die binnen worden gehouden kunnen hun spelgedrag gaan richten op ongewenste 'objecten'. Verveling of een gebrek aan spel- en exploratiemogelijkheden zijn dan ook belangrijke oorzaken.
De meest voorkomende redenen waarom een kat bijt zijn uit pijn of medische problemen, angst, frustratie, verkeerd begrepen communicatie of spel. Er zijn nog andere redenen waarom een kat agressie kan inzetten maar ik beperk me hier tot deze 4.
Goed om te weten agressie tegen de eigenaar is heel vaak op te lossen door rust. Laat de kat dus met rust! Geef je kat een rustplek, een plek waar zij zich terug kan trekken en jij haar altijd negeert. Leer wanneer je kat aanvalt.
Agressie bij katten staat nooit op zichzelf, maar is altijd een gevolg van stress. Stress bij katten kan verschillende redenen hebben, zoals pijn, een trauma of overprikkeling. Normaal kattengedrag lijkt soms op agressie, maar hoeft dit niet te zijn.
Bepaalde vormen van agressie vinden we normaal, zoals uw kat die een vreemde kat uit uw tuin jaagt of een moederpoes die haar kittens verdedigt. We vinden het in sommige gevallen zelfs terecht dat een kat mensen bijt of krabt als we het gevoel hebben dat hij werd uitgedaagd of bedreigd.
De oorzaak van de agressie naar mensen kan heel divers zijn. Het kan zijn dat een kat niet geleerd heeft hoe hij moet spelen met mensen en vanuit spel agressie vertoont.Maar het komt ook vaak voor dat een kat vanuit angst de eigenaar aanvalt. Meestal komt de agressie van de kat heel onverwachts voor de eigenaar.
Bijtende katten willen vaak dat je stopt met iets, bijvoorbeeld met aaien of vasthouden. Dat kan zijn omdat ze pijn hebben of gestrest of angstig zijn, maar ook omdat ze aanrakingen niet fijn vinden.
Binnenshuis krabben aan deurposten, muren en meubels. Sproeien op muren en meubels. Bij jou uit de buurt blijven door zich te verstoppen in de kast of onder het bed. In huishoudens met meerdere katten: vijandigheid met andere katten, denk aan najagen, de weg blokkeren voor elkaar, aanstaren of zelfs vechten.
Je katten kennen namelijk geen verzoeningsgedrag, ze kunnen geen sorry zeggen en elk conflict maakt de negatieve associatie met elkaar erger en erger.
Typisch boos kattengedrag is sissen, maar hij kan ook helemaal stil zijn. Vaak heeft hij wijde ogen en kleine pupillen, opent hij zijn bek en laat zijn tanden zien. Als een kat boos is rusten de oren van de kat tegen zijn kop en wijzen ze naar achteren. ZIjn snorharen zijn van het gezicht af gericht.
Effectief corrigeren
Vaak is een kleine verbale correctie met een lichte stemverheffing of toonverlaging al voldoende om je kat te corrigeren. Ze reageert dan misschien met een lichte stressreactie; ze likt haar bovenlip en knijpt haar ogen even dicht. Corrigeer je kat altijd meteen bij het ongewenste gedrag.
Is je kat koppig en wil hij of zij niet geknuffeld worden? Dan is de kans groot dat je viervoeter boos op je is. Dit is waarom. Mensen kunnen geïrriteerd zijn wanneer ze zijn gekwetst, maar katten blijven blijkbaar langer met deze gevoelens rondlopen.
Als je kitten je krabt of bijt in haar spel, corrigeer je haar zoals haar nestgenootjes dat zouden doen: Stop meteen met spelen en loop weg.Berg het eventueel gebruikte speeltje op. Zo zal ze een link leggen tussen haar bijtgedrag en een ongewenst gevolg: Zij bijt of krabt, jij stopt met spelen.
Onopvallende gelegenheden zoals kietelen, luidruchtig spel of gewoon verveling zijn al voldoende. Andere redenen om te bijten kunnen stress, jaloezie of ziekte zijn (mogelijk zelfs kiespijn). Raadpleeg daarom een dierenarts bij onverklaarbaar bijtgedrag.
Een kattenaanval op je enkels kan pijnlijk zijn. Dit is een natuurlijk spelletje, maar soms speelt seksualiteit ook mee, zelfs bij gecastreerde katers. Katers vallen enkels vaker aan dan poezen. Agressie hoort bij het normale gedrag van katten en komt in allerlei vormen voor.
Als katten agressief zijn of zich bang, nerveus of bedreigd voelen, zullen ze grommen en blazen. Dit is een waarschuwing dat ze zullen aanvallen. Als uw kat naar u gromt of blaast, dient u het dier alleen te laten omdat de kans groot is dat hij naar u zal uithalen wanneer u hem blijft lastigvallen.
Je lieve kat knipoogt met beide ogen naar je.Dat is kussen met de ogen en betekent “ik hou van je”. Als je in kattentaal op je kat wilt reageren, knijp dan beide ogen langzaam dicht in haar richting. Jouw kat zal dit begrijpen.
Kortom, niets wees op enig teken van verlatingsangst. Katten 'missen' ons dus niet. Wij hen misschien wel als we op vakantie zijn, maar wij zijn dan ook sociale dieren en lijken eigenlijk meer op honden.
Wetenschappers zijn het erover eens dat een binnenkat een gelukkig en gezond leven kan leiden. Maar het is dan wel belangrijk dat ze zowel mentaal als fysiek gestimuleerd worden. Zorg er daarom voor dat je kat uitdaging krijgt, bijvoorbeeld door veel speeltjes in huis te hebben.
Katten voelen aan als je verdrietig bent. En dat kopje of likje geeft zó'n warm gevoel, ook op de rottigste momenten. Huisdieren zijn voor rouwende mensen een geweldige steun. Een kat hoef je niet uit te laten, kan lang alleen thuisblijven, houdt zichzelf schoon, is snel zindelijk…
Bijten uit liefde: de Love Bite
Bijt je kat je af en toe heel zachtjes als je hem aait? Of knabbelt hij voorzichtig op je hand of vingers? Dan laat je kat je zien dat hij je heel erg lief vindt.
Hoewel katten geen echte groepsdieren zijn, kunnen ze wel sociaal gedrag vertonen. Niet alleen naar elkaar maar ook naar mensen. Ze liggen tegen elkaar aan of tegen ons, ze wassen elkaar en laten zich aaien door ons. Een kat kan dus van gezelschap houden en je achterna lopen omdat hij graag bij je in de buurt is.
Uit verveling of frustratie stelt ze zich op in een hinderlaag om voorbij wandelende mensenbenen ongemerkt te besluipen en te bespringen. Ook dat is op zich een vrij onschuldig spelletje (in de zin dat je kat geen gemene bijbedoelingen heeft), maar het is flink schrikken én kan behoorlijk pijn doen.