Eekhoorns communiceren ook met hun staart. Zwiepen ze hem heen en weer? Alarm! De zwarte eekhoorn zwiept zijn staart naar voren en naar achter als hij gefrustreerd is, bijvoorbeeld als hij niet bij een lekker nootje kan.
Een eekhoorn zwaait soms ook met zijn staart of trappelt met zijn achterpoten. Dit betekent meestal dat hij erg opgewonden is. Eekhoorns zijn over het algemeen na tien tot twaalf maanden geslachtsrijp. Er zijn twee paartijden, een in de winter en een laat in het voorjaar, afhankelijk van de voedselsituatie.
Eekhoorns hebben een opvallende pluim- staart. Daardoor vallen de exemplaren op die hun pluimstaart verloren hebben.
Omdat eekhoorns scherpe, lange tanden hebben (tot 3 cm), zijn de beten meestal transdermaal, diep door de huid en soms tot op het bot (type III-verwonding). Jonge eekhoorns bijten niet als ze worden opgepakt.
Wat eekhoorns voornamelijk eten zijn eikels, walnoten en hazelnoten. Toch is dit voedsel niet het hele jaar door te vinden, gelukkig zijn ze dan iets minder kieskeurig en eten ze ook bessen, schors, paddenstoelen, rupsen, vogeleieren of zelfs jonge vogels!
Eekhoorns zijn, net als veel andere dieren, gevoelig voor bepaalde geuren en andere soorten prikkels. In het bijzonder hebben eekhoorns een hekel aan de geur van appelazijn, dus zou je wat vodden in azijn kunnen weken en in de kamer leggen waarin de eekhoorn verblijft.
Geef eekhoorns zeker nooit de volgende producten: chips, gezouten noten, brood, melk, koeken of etensrestjes. Vaak zit in die producten meer zout en suiker dan goed is voor eekhoorns.
Leer met hulp van de energie van Eekhoorn vertrouwen te hebben in het heden, het NU van het leven. De kracht van Eekhoorn is de zorg hebben voor hetgeen zich op dit moment aandient, zonder angst voor morgen. Hierbij mag U de sterke kracht ontdekken van vertrouwen hebben in uzelf.
Eekhoorns in nesten
Eekhoorns houden geen winterslaap, maar blijven druk in de weer met het terugvinden van hun in de herfst aangelegde voedselvoorraden … én een geschikt winternest. Eekhoorns verblijven in de wintermaanden het liefst in een nest in een boom(holte) of spelonk.
Sinds eind november zijn er vijf gevallen gemeld waarin mensen door de knaagdieren werden belaagd. "Het beestje rende langs mijn been omhoog," vertelt een vrouw die op 21 december door een eekhoorn werd aangevallen aan ABC7. "Hij beet of krabde me in mijn nek.
De eekhoorn kan zowel buiten als binnen gehouden worden. Dit dier heeft veel ruimte nodig, dus een grote kooi zoals een volière of traliekooi is een must. Voorzie een verblijf van minimaal 80 x 50 x 120 cm (lengte x hoogte x breedte). Een groter verblijf is altijd beter en kan leiden tot meer variatie in het gedrag.
De eekhoorn maakt per situatie weer een ander geluid. Bij opwinding klinkt een scherp 'tjuk-stuk-tjuk', bij alarm 'chroe-roe-roe' en ter begroeting van een bekende soortgenoot 'moek-moek-moek'. Maar ook fluitende tonen (jongen), kakelen, grommen en jammeren zijn te horen.
Het is, zeggen liefhebbers, het meest ethisch verantwoorde vlees dat je op je bord kunt hebben. Sommige Londense restaurants serveren gestoofde grijze eekhoorn met walnoten en room. Of à la Indiase Tandoori met rijst. In het Zuid-Westerse Cornwall hebben ze eekhoornpasteitjes.
De eekhoorn voedt zich voornamelijk met boomzaden zoals eikels, noten en kegels van naaldbomen. Ook eten ze knoppen, bladeren, bessen paddestoelen, rupsen, vogeleieren en zelfs jonge vogels. De eekhoorn eet dagelijks vijf procent van zijn lichaamsgewicht aan voedsel.
Een eekhoorn leeft overdag en begint al vroeg in de ochtend met het verzamelen van voedsel. Ook aan het eind van de dag gaat hij weer actief op zoek naar voedsel. De eekhoorn is vooral actief in de herfstperiode, omdat hij dan meer voedsel aan het verzamelen is voor de winter.
Vijanden. De vos, roofvogels en de boommarter zijn vijanden van de eekhoorn. Die zien hem als een lekker hapje, maar ook mensen zijn gevaarlijk voor eekhoorns. Eekhoorns kunnen snel oversteken.
De eekhoorn is in de zomer vooral actief zon 2 uur na zonsopgang en 2 uur voor zonsondergang. Daartussen slaapt de eekhoorn vaak of is hij bezig zijn nest te verbouwen. Meestal is de eekhoorn een uur of 2 druk met het zoeken van voedsel. De eekhoorns nemen veel tijd om hun vacht te verzorgen.
Maak je tuin aantrekkelijk voor de eekhoorn door bomen en struiken te plaatsen. Daar kunnen ze zich in verstoppen, op onderzoek uit gaan en eten verbergen. Maar ook 'rommelige' hoekjes met bijvoorbeeld bladeren en takken geven de eekhoorn veiligheid. Met wat beschutting vinden ze vast een fijne route door je tuin.
Waar heb ik mijn nootjes verstopt? De eekhoorn graaft de nootjes in, onder struiken en bomen. Hij kijkt een paar keer goed om zich heen: maanden later moet hij deze plek weer terug weten te vinden. Lukt hem dat niet, dan heeft hij in de winter niet genoeg voedsel.
De keutels van de eekhoorn zijn 4-6 mm dik en 5-8 mm lang. De keutels zijn kogelrond tot ovaal, zwartbruin tot zwart en vrij vast van samenstelling. De keutels zijn lastig te vinden, want eekhoorns laten ze willekeurig vanaf bomen vallen.
De gewone vliegende eekhoorn (Pteromys volans) is een knaagdier uit de familie der eekhoorns. De wetenschappelijke naam van de soort werd als Sciurus volans in 1758 gepubliceerd door Carl Linnaeus. De vliegende eekhoorn kan niet vliegen, maar zweeft met behulp van een membraan.
Soms wel drie meter ver. Maak een sprong als een eekhoorn.
Een eekhoorn kan zonder moeite, met zijn sterke snijtanden, harde noten kraken of het schors van een boom schillen. Om de benodigde mineralen binnen te krijgen eten ze soms een beetje aarde.
Wortels, kersen, groenten en appels bieden een uitstekende aanvulling aan het dieet (40%). Dit wordt echter niet gegeten door alle eekhoorns. De voeding kan aangevuld worden met andere voedingsmiddelen (10%) als zaden, walnoten, hazelnoten, amandelen, oud brood, gekookte eieren en gekookt vlees.
De eekhoorn houdt geen winterslaap, maar wel een winterrust: bij gure dagen houdt hij zich in zijn nest verborgen en op betere dagen bezoekt hij 's ochtends zijn wintervoorraad die hij op diverse plaatsen aanmaakt.