Als hij schreeuwt om aandacht en jij geeft hem aandacht dan weet hij dat het werkt en blijft hij schreeuwen om aandacht. gewoon negeren is het beste.
Veel krijsen kan zijn omdat hij je aandacht wil. Als je wil dat hij minder gaat krijsen moet je hem negeren als hij krijst. Is hij opgehouden met krijsen en is hij weer mooi aan het fluiten of zit hij even rustig, dan geef je hem aandacht. Zo'n krijsbui is niet erg, het betekend dat je parkietje plezier heeft.
Ze imiteren erop los en soms kun je hier gewoon even geen zin in hebben. Maar het is wel belangrijk dat je onderscheid maakt tussen imiteren (geluidjes, deuntjes of woorden nadoen) en schreeuwen. Papegaaien schreeuwen namelijk meestal letterlijk om aandacht of uit verveling.
Parkieten maken allerlei geluiden: tsjirpen, kwetteren, fluiten, trilgeluiden en nabootsingen van geluiden die ze hebben opgevangen (zoals stemmen van mensen). Vaak zingen parkieten samen, om vast te stellen of alles goed is en iedereen veilig is. Zingen is altijd een goed teken.
Net als de vleugels van je parkiet een indicatie kunnen zijn van geluk, kunnen zijn staartveren dat ook zijn. Wanneer een vogel met zijn staart wiebelt (zoals een hond met zijn staart kwispelt), dan betekent dat gewoonlijk dat je vogel blij is om je te zien - hoewel het ook kan aangeven dat je vogel zal gaan poepen.
Zet de kooi op een plaats waar de vogels gewend kunnen raken aan de aanwezigheid van mensen, maar niet in het midden van een drukke, lawaaiige ruimte. Dit zorgt voor stress bij uw parkieten. Zorg ervoor dat de kooi met een zijde aan een muur staat.
Re: het herkennen van hun baasje
Parkieten zullen je zeker herkennen, maar in zulke situaties raken ze in paniek en komen ze echt niet naar jou toe voor veiligheid.
Beloon het schreeuwen niet.
In het begin zal het moeilijk zijn, maar na verloop van tijd zal het negeren van het geschreeuw van je vogel hem dit aandachttrekkende gedrag afleren. Verlaat de kamer wanneer je vogel begint tekeer te gaan. Kom niet terug naar de kamer tot hij gestopt is met schreeuwen of gillen.
Vogels houden van klassieke muziek. Onderzoekers lieten rijstvogels Vivaldi en Bach (als vertegenwoordiger van klassieke muziek) en Elliott Carter (modern) horen.
Kaketoes en ara's en ook de kleinere zonparkieten schreeuwen vaak het hardst maar ook amazones kunnen flink hard schreeuwen. Grasparkieten en Forpus dwergpapegaaien zijn aanzienlijk minder luidruchtig. Heeft u buren dan moet u hier ook rekening mee houden.
Wanneer je vogel met opgezette veren (ook wel bol zitten genoemd) gaat zitten, voelt je vogel zich niet lekker. Je vogel is dan vaker ook stiller en heeft minder zin om te spelen. Je vogel kan zelfs lusteloos op de grond in de hoek van de kooi gaan zitten. Wanneer je dit ziet ga je zo snel mogelijk naar de dierenarts!
Net als met kleine kinderen: Ze gillen om 'n snoepje maar mogen dat niet hebben omdat ze zo gaan eten. Sommige ouders geven dan toch maar dat snoepje omdat ze zo de kinderen stil krijgen.
Re: Kunnen parkieten tegen harde muziek? Dat de vogels niet verstoord raken door het harde geluid, betekent niet dat ze geen gehoorschade oplopen. Denk maar aan mensen met een koptelefoon op. Ze kunnen rustig hun ding doen achter de computer, terwijl het harde geluid het gehoor kan beschadigen.
Een parkiet heeft een paar dagen nodig om te wennen aan de nieuwe kooi en omgeving. Wen de vogel vervolgens aan uw hand door lekkere dingen te geven. Door dit vaak te doen, tegen de parkiet te praten en heel rustig te blijven, kunt u langzaam steeds meer van de vogel vragen.
Het kan zijn dat je parkietje nog erg bang is en dat hij daarom trilt. Het beste is ook om hem eerst een tijdje met rust te laten, zodat hij kan wennen aan zijn omgeving. Als een parkietje ziek is, gaan ze meestal bol zitten.
Re: In tralies blijven hangen
Sommige parkieten vinden het fijner om hangend te slapen dan op de stok. Het kan geen kwaad en het kost ze evenveel energie als op een stok slapen. De poten van een parkiet in de ontspannenstand is een vuistje.
Hallo, Ja! Grasparkieten kunnen kleuren zien. Dezelfde kleuren die wij ook kunnen zien!
Gehoor. Grasparkieten hebben een scherp gehoor, waardoor ze alle klanken en kreten heel goed kunnen opnemen. In de vrije natuur is het gehoor een zeer belangrijke factor, dit voor de onderlinge communicatie tegen mogelijke vijanden.
Snavelen: Wanneer 2 parkieten elkaar lief vinden gaan ze vaak snavelen, dit is een teken dat ze elkaar accepteren. De snaveltje steken iets in elkaar en vaak gaat het gepaard met elkaar te voeren, ze halen dan de zaadjes uit de krop en geven het via de snavel aan de ander.
Misschien wordt je vogel onrustig en fladdert hij. Maar trek je hand niet terug en praat rustig tegen hem. Na een paar sessies wordt je vogel rustiger en wekt je hand juist nieuwsgierigheid op. Neem dan wat voer of trosgierst in je hand om je vogel naar je hand te lokken.
Steek je hand heel rustig een klein stukje in de kooi en laat deze hier stil hangen. Beweeg de hand vooral niet naar de parkiet toe! Blijf net zo lang met je hand stil in de kooi staan totdat de parkiet niet meer wild heen en weer fladdert. Dit kan 1 minuut maar ook wel 10 minuten duren.
Parkiet tam maken. Vogels zoals grasparkieten, valkparkieten en agapornissen zijn gemakkelijk tam te maken. Hierbij is het belangrijk om het vertrouwen van je vogel te winnen. Dit is het makkelijkste door het initiatief bij je vogel te laten liggen, dit houdt in dat de vogel naar jou moet komen en niet andersom.
Intelligentie. Kromsnavels zijn slim. Ze hebben een hoge intelligentie (afhankelijk van de soort is het vergelijkbaar met de intelligentie van kleuters). Dit maakt dat ze veel aandacht, afwisseling en een goede opvoeding nodig hebben.
Parkieten zien een stuk minder goed in het donker. Ik denk dat je parkiet in de vroege ochtend, wanneer het begint te schemeren, gaat vliegen en niet als het nog donker is. Je parkiet slaapt wel, maar zo gauw het wat licht begint te worden, dan worden ze ook wakker. En doordat je de kooi open hebt, vliegt ie er uit.
Het houden van parkieten kan heel intensief zijn. Je moet dagelijks vers voer en verrijking geven om verveling tegen te gaan. Met veel geduld kan je ze handtam maken en een tijdje los laten vliegen binnenshuis. De dieren kunnen erg luidruchtig zijn.