Een Caique staat bekend om zijn “Hoppen” dit gedrag moet echter niet gestimuleerd worden, omdat ze hierdoor erg overprikkeld kunnen raken. Deze opwinding kan weer zorgen voor ongewenst gedrag zoals bijten of schreeuwen.
Veel geluiden zal jouw vogel simpelweg willen imiteren, dit is juist heel natuurlijk gedrag en hoor je dus niet af te leren. Wanneer jouw papegaai echt gaat schreeuwen om aandacht of dit doet uit angst of verveling, is het mogelijk om samen met je vogel aan dit gedrag te werken.
Wanneer je papegaai weer schreeuwt gooi je een doek over zijn kooi en wacht je tot het stil is. Als hij gestopt is met schreeuwen haal je de doek er weer vanaf. Elke keer als je dit doet zal je papegaai het schreeuwen associëren met een 'straf'. Hierdoor zal hij sneller ophouden met lawaai maken.
Zoals gezegd zal het niet mogelijk zijn om de papegaai het schreeuwen helemaal af te leren, het is immers normaal gedrag. In veel gevallen is het schreeuwen een roep om aandacht. Maar er zijn ook papegaaien die het gewoon leuk vinden om te schreeuwen en om deze reden zichzelf vaak en veel belonen met dit geschreeuw.
Geluiden. Fluiten of praten betekent dat je vogel blij is in jouw huis. Wanneer je vogel erg vocaal is wanneer je de kamer in komt lopen, betekent dit dat jouw vogel blij is dat je thuis bent. Wanneer je vogel met zijn snavel klappert en spint, betekent dit dat je vogel met je wil spelen.
Lang geleden besloten mensen om vogels als huisdieren te willen houden, waardoor de vogelkooi ontstond. Tegenwoordig weten vogels niet beter, ze worden in kooien geboren. Het vraagstuk of dit zielig is of niet zal altijd blijven bestaan, en die beslissing is aan jou.
Bijten is zelfversterkend gedrag; dus gedrag dat voor de vogel op dat moment bevredigend is. Probeer daarom te vermijden dat je gebeten wordt. Leer de comfortafstand van je vogel kennen. Papegaaien en parkieten bijten vaak omdat hun eigenaars hun angsten negeren en zich aan hen opdringen.
Door het rustig te houden thuis, kun je een rustigere, stillere vogel krijgen. Praat zacht. Vogels zullen vaak stiller worden om te horen wat je zegt. Probeer witte ruis voor je papegaai, vooral als hij schreeuwt wanneer je niet thuis bent.
Wijd uitzetten en uitgezet houden: dit zie je vaak in combinatie met agressie of boosheid. Ook een hard geluid kan vergezeld gaan van het wijd uitzetten van de staart. Bij papegaaien is dit de manier om zich even sterk te laten zien en gelden.
Een Caique is geen prater, en kan dus lang niet zo goed praten als een “Grijze Roodstaart” maar staan er meer om bekend dat ze geluiden kunnen imiteren. Een Caique heeft een typisch geluid, ze maken een erg hoog geluid, en ze kunnen dan ook erg luidruchtig zijn.
Een milde manier van straffen is het weigeren of weghalen van iets wat de papegaai wil hebben, zoals aandacht of een hand of schouder om op te gaan zitten. Veel mensen hebben op deze manier succes gehad om bijt- en sloopgedrag van een papegaai te verminderen als deze bij hem zat.
Uw papegaai en de buren
Afhankelijk van de soort kan deze roep erg hard en schel zijn, of veel zachter. Kaketoes en ara's en ook de kleinere zonparkieten schreeuwen vaak het hardst maar ook amazones kunnen flink hard schreeuwen. Grasparkieten en Forpus dwergpapegaaien zijn aanzienlijk minder luidruchtig.
Maak niet te veel geluid.
Praat zacht. Vogels zullen vaak stiller worden om te horen wat je zegt. Schreeuw nooit tegen je vogel. Probeer ook niet te luid of opgewonden te praten in zijn buurt.
De oplossing is simpel, gun je vogel tijdelijk even rust. Je vogel zal snel weer de oude worden. Zorg er in ieder geval voor dat je vogel voldoende uitdaging krijgt door regelmatig samen met je vogel te spelen bouw je een goede band met hem op.
Parkieten en agaporniden kun je beter niet nemen als je geen lawaai wilt hebben. Een forpus maakt volgens mij ook niet veel lawaai en is ook aardig tam te krijgen.
Een papegaai heeft 12 slaapuren per dag nodig
Papegaaien hebben ongeveer 12 slaapuren per dag nodig om in goede conditie te blijven, terwijl mensen vaak genoeg hebben aan een rustperiode van 6 tot 8 uur.
Papegaaien die snel en goed leren praten zijn de grijze roodstaart, de Amazone en de edelpapegaai. Vooral de mannetjes blinken hierin uit. Toch zullen ook de vrouwtjes van deze soorten goed leren praten. Dit is bij sommige andere vogelsoorten anders.
Als er geen soortgenoten in de buurt zijn gaan ze met mensen praten. Een papegaai begint vaak met het nadoen van een geluidje. Mensen vinden dit vaak leuk en reageren erop.
Avocado, Chocolade, champignons, koffiebonen en uien: zijn giftig voor papegaaien. Chocolade kan al in kleine hoeveelheden dodelijk zijn voor de papegaai. Zorg dat de papegaai dus niet bij chocolade en kerstkransjes die in de kerstboom hangen kan en zet schaaltjes met dit lekkers weg, als de papegaai los is.
Pure frustratie eindigend in een verslaving…
Het uittrekken van de veren ofwel verenplukken komt vaak voor bij in gevangenschap gehouden papegaaien. Dit gedrag is veelal niet het gevolg van een ziekte, maar een vorm van afwijkend gedrag. Soms gaat het zelfs zover, dat de papegaai zichzelf tot bloedens toe kapotbijt.
Wat je ook kunt doen is je dier belonen met natuurlijke snacks om hem bezig te houden. Zo kun je je vogel belonen met onder andere palmnoten, suikerriet, pecannoten, walnoten of macadamia noten in dop. Vergeet het wilgenhout niet te plaatsen, zo kan je papegaai altijd aan zijn knaagbehoefte voldoen.
Loop naar je parkietje toe als hij/zij op de plek zit waar hij/zij niet mag komen. Zeg 'nee' (doe dit niet te luid, maar op normale toon) en eventueel met een vinger naar hem wijzen, en met een boze blik kijken. Laat hem daarna op je vinger zitten en zet hem ergens anders neer.
Hoi, Het beste wat je kan doen is om je vogel langzaam te laten wennen aan je handen. Dit kan je doen door heel voorzichtig met je hand in de kooi te gaan en je vogel lokken met trosgierst, zodat hij waarschijnlijk wel naar je hand toekomt. Wat je nooit moet doen is je HAND wegtrekken als hij wilt aanvallen.
Heeft je parkietje veel speeltjes, en andere dingen in de kooi waar hij aan kan knagen? Zo niet, dan kun je ervoor zorgen dat hij dat heeft. Bijv. takken van verschillende dikte (wel goed schoonborstelen met heet water voor je ze geeft), lege eierdoosjes, blanco papier, toiletrolletjes (even openknippen) etc.