De wortelstok heeft vaak allerlei vreemde uitstulpingen en bij het schillen gaat dan veel van de knol zelf verloren. Door hem niet te schillen, voorkomt u dit. In de schil van gember zitten veel gezonde voedingsstoffen. Door de schil te laten zitten, kunt u daar dus ook volop van profiteren.
Doe de gemberwortel hiervoor gewoon in een afgesloten zakje en je hebt er nog weken plezier van! Let op: het is belangrijk dat je de gember niet eerst schilt of raspt. Daardoor blijft het minder lang goed. Bovendien gaat zo de smaak veel sneller verloren!
Moet je gember schillen? Niet echt, maar misschien wil je het wel om esthetische redenen . Ik schil gember graag met de rand van een lepel. Jonge gember heeft zo'n dunne schil, dat je hem helemaal niet hoeft te schillen.
Gemberthee heeft vele gezondheidsvoordelen. Het kan helpen bij het verminderen van ontstekingen, het verlagen van de bloedsuikerspiegel, het verbeteren van de spijsvertering en het verlichten van misselijkheid en braken.
" Gemberschil is volkomen veilig om te consumeren ," zei Dana. "Ik snijd vaak stukjes ongeschilde gember af en laat ze in heet water trekken voor de lekkerste gemberthee. De schil kan meer vezels bevatten [dan de rest van de gemberwortel]."
Gember rauw eten kan zeker. Gember is alleen erg sterk en pittig van smaak, daarom wordt het vaak in kleine hoeveelheden verwerkt in gerechten. Verse gember wordt soms direct rauw gegeten vanwege de eigenschappen die deze wortelknol heeft en waarvoor hij door velen gewaardeerd wordt.
Eet het rauw of kook het: beide zijn gezond : Onderzoek suggereert dat het verwarmen van rauwe gember (bijvoorbeeld bij het koken of het maken van thee) de mogelijkheid om bepaalde soorten vrije radicalen te verwijderen vermindert en de mogelijkheid om andere soorten te verwijderen vergroot. Dit komt waarschijnlijk door de omzetting van gingerolen in shogaolen.
Nadelen van te veel gember
Te veel gember wordt gelinkt aan een lage bloeddruk en maag- en darmklachten. Zo deed onder meer het National Center for Complementary and Alternative Medicine onderzoek en vonden de onderzoekers dat gember voor bijwerkingen kan zorgen als gasvorming, een opgeblazen gevoel en maagproblemen.
De ontstekingsremmende stoffen in gember, zoals gingerol, helpen roodheid en zwelling te verminderen, wat resulteert in een kalmere en egalere huid. Rauwe gember stimuleert de bloedsomloop, wat essentieel is voor een gezonde huid.
Gember kan het risico op bloeding verhogen als het samen wordt ingenomen met geneesmiddelen die invloed hebben op de stolling en de neiging tot bloeden, zoals aspirine, anticoagulantia zoals vitamin K antagonisten, heparine, bloedplaatjes- aggregatieremmers zoals clopidogrel, en niet-steroïde ontstekingsremmers zoals ...
Waarom een lepel gebruiken? Minder afval: Als je een mes gebruikt om gember te schillen, verwijder je gemakkelijk te veel van het vruchtvlees samen met de schil, vooral rond de hoeken en gaten. Met een lepel kun je daarentegen alleen de dunne schil verwijderen, waardoor je meer van de gemberwortel behoudt .
De ochtendsessie: Een boost voor de dag
De pittige smaak van gember zorgt ervoor dat je meteen wakker bent en gember bevordert een normale stoelgang1, wat voor sommigen een welkome ondersteuning is in de ochtend.
Verse gember kan verslavend zijn.
De gember heeft zo'n vezelachtige structuur dat na het blenden je enkel nog vezels zal proeven en dat is niet aangenaam. Wil je de gember toch in de blender? Hak hem dan eerst in kleine stukjes en laat de machine niet te lang draaien.
Te veel gember per dag kan maagklachten veroorzaken, de bloedstolling beïnvloeden, interageren met medicijnen en allergische reacties veroorzaken. Raadpleeg altijd je arts als je twijfelt over de hoeveelheid gember die je veilig kunt consumeren, vooral als je al gezondheidsproblemen hebt of medicijnen gebruikt.
Gember wordt in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt bij de behandeling van misselijkheid en braken, als ontstekingsremmer, bij verkoudheid, om verslavingen te bestrijden, menstruatiepijn te behandelen, en om de vertering te bevorderen (1-15).
Gember staat bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen. Het kan helpen om de nierfunctie te verbeteren en nierschade te verminderen. Peterselie is ook nuttig, want het bevordert de urinestroom en helpt afvalstoffen uit je lichaam te spoelen.
Er zijn steeds meer aanwijzingen dat gember gezond ouder worden kan bevorderen , ziekteverzuim kan verminderen en de gezonde levensduur kan verlengen.
Gember voor je haar
Voor je lijf is gember dus heel gezond, maar ook voor je haar. Deze wortel zit namelijk boordevol B-vitaminen en vitamine C. Vitamine B2 ondersteunt onder andere gezond haar. Qua mineralen is gember ook heel goed voor je haar; zo zit er calcium, kalium, magnesium, natrium en ijzer in.
Om te profiteren van alle voordelen die gember te bieden heeft, zegt Haberstroh dat je gember het beste rauw en bij voorkeur ongeschild kunt eten, omdat veel van de waardevolle voedingsstoffen direct onder de schil van de plant zitten.
Goed voor je hersenen
Deze studie naar zestig vouwen bevestigt dat gember goed is voor je hersenfuncties. Een dagelijks extract van gember vergroot volgens het onderzoek je reactiesnelheid en je concentratie- en denkvermogen. Een andere studie naar ratten bevestigt dat gember je geheugen verbetert.
Gember is een bloedverdunner. Gebruik vlak voor of na gemberthee geen paracetamol of andere bloedverdunner(s). Niet gebruiken bij diabetes, hoge koorts, galstenen, brandend maagzuur en kinderen onder de 6 jaar.
Gemberwortel versus gemberpoeder
Beide vormen bevatten alle gezondheidsvoordelen van gember. Hoewel het moeilijk is om de smaak van de verse wortel te verslaan, is gemberpoeder voedzaam, handig en economisch . Verse gember blijft een tijdje goed in de koelkast en kan worden ingevroren nadat u het hebt geschild en gesneden.
Gember is een smaakmaker in het eten. Verse gember kun je in plakjes of geraspt gebruiken. Ook gemberthee is populair.
Om zelf gemberwater te maken, laat je dunne plakjes verse gember 5 minuten koken in een pan met water. Wanneer het water is afgekoeld, verwijder je de plakjes gember en breng je het gemberwater op smaak met citroensap, honing of zoetstof.