De algemene regel geldt dat bij zalm, een vette vis met een stevige structuur, een wijn past met dezelfde eigenschappen. Denk bijvoorbeeld aan een volle Chardonnay of stevige Sauvignon Blanc. Deze witte wijnen versterken de uitgesproken smaak van zalm en laat het gerecht volledig tot zijn recht komen.
De beste wijn bij zalm serveren
Omdat ziltige smaken vooral naar voren komen, kun je hier het beste een frisse, droge wijn bij drinken. Een goede Viognier als de Les Hauts de la Garrigue uit Frankrijk past er goed bij. Een Sauvignon Blanc is in dit geval ook een aanrader. Zalm wordt ook vaak gerookt gegeten.
Er zijn behoorlijk wat soorten wijn die je hierbij kunt combineren. Kies tussen eikenhouten Chardonnays, Sauvignon Blanc (warm klimaattype) , Semillon of eikenhouten Vermentino. Dit zijn allemaal perfecte combinaties en kunnen je echt helpen om het meeste uit je zalmdiner te halen.
Of u het nu wilt grillen, roken of pocheren, rosé is vaak de beste wijn bij zalm . Als u uw spel een tandje hoger wilt zetten, probeer dan een Sparking Brut Rosé met een heldere zuurgraad om de rijke, olieachtige lagen van de zalm in evenwicht te brengen. McFadden Vineyard produceert een prachtige, biologische Sparkling Brut Rosé die we ten zeerste aanbevelen.
Wil je het zachte, romige aspect van de zalm benadrukken, ga dan voor een houtgerijpte en/of flesgerijpte witte wijn. Denk bijvoorbeeld aan een Chardonnay uit welke hoek van de wereld dan ook, Chenin Blanc uit de Loire of Zuid-Afrika, of een weelderige blend van Marsanne en Rousanne uit de Rhône.
Zalm uit de oven is in de meeste gevallen wat minder vet van smaak waardoor u perfect een droge, frisse wijn kunt schenken. Om de smaken volledig tot zijn recht te laten komen, kunt u het best kiezen voor een Riesling of Chardonnay welke houtgerijpt is.
Zalm kruiden: de lekkerste verse kruiden
Denk aan dille en bieslook, maar ook peterselie, koriander, en tijm. Je kunt ook voor een mix gaan van bijvoorbeeld dille en koriander of peterselie en tijm. Of maak een kruidenolie van verschillende kruiden en breng daar de zalm mee op smaak.
Pinot Noir is de go-to rode wijn voor zalm . Bij zwartgeblakerde zalm kunt u een rode wijn met iets meer body proberen om de pittigheid van het gerecht te complimenteren. De donkere fruitsmaken van Merlot balanceren ook de pittigheid van het gerecht. Of u een Pinot Noir of Merlot kiest, hangt af van hoe pittig u uw zalm bestelt.
Zalm op cederhouten plank en tempranillo
Een Tempranillo uit Spanje, met zijn tonen van kers, pruim en vanille, kan prachtig combineren met dit gerecht . Aanbevolen combinatie: Een goede keuze hier is de Bodegas Muga Reserva, een wijn met de structuur om de rokerige zalm te weerstaan.
Zalm is gezond
Zalm zit barstensvol vitamines A, D en B12. De Omega3 vetzuren in deze vis verkleinen de kans op hart- en vaatziekten en hebben een gunstig effect op de bloeddruk. De combinatie van mineralen, eiwitten en goede vetten zorgen voor een gezond lichaam.
Zalm met rode wijn werkt. Dat komt omdat zalm vol zit met eiwitten en omega-3-vetzuren. Deze grote, rijke vis kan prachtig worden gecombineerd met een grote, rijke wijn of bier. Veel sommeliers geloven dat Pinot Noir de ultieme match is met zalm.
De boterachtigheid van de vis of schelpdieren leent zich goed voor de geroosterde tonen van een eikenhouten Chardonnay . Deze wijncombinatie zal een lichte, vlokkerige vis niet overweldigen zoals een rode wijn dat zou doen.
Zalm is echter een uitzondering. Als u van rode wijn houdt, moet u er alleen rekening mee houden dat u geen volle wijn met veel tannine (zoals Cabernet Sauvignon of Barolo) bij uw zalmdiner moet combineren . Dat komt omdat zulke intense wijnen de subtiele zalmsmaken gemakkelijk kunnen overheersen.
Chardonnay: Een romige Chardonnay met tonen van citrus en een lichte eikenhouten afdronk kan een goede keuze zijn bij dit gerecht vanwege de romigheid van de saus en de zachte textuur van de zalm.
De Pinot Grigio druif staat ook bekend onder andere namen, lees je Pinot Gris of Grauburgunder op een etiket? Dit zijn andere namen voor dezelfde druif. Dit heeft er vooral met de afkomst van deze druif te maken. Komt de druif uit de Elzas (Frankrijk), dan staat er Pinot Gris op het etiket.
Viognier is een witte druivensoort die bij de kenners van de klassieken bekend is van de Condrieu wijnen. Op de steile en beroemde wijngaarden van Condrieu is het de enige toegelaten druif.
Hoewel er veel soorten wijn zijn die goed bij zalm passen, passen sommige wijnen mogelijk niet goed bij het smaakprofiel van de vis. Vermijd zware eikenhouten witte wijnen en rode wijnen met veel tannine , omdat deze de delicate smaken van zalm kunnen overheersen.
Frisse droge witte wijnen uit de Loire of droge Elzas Riesling zijn stijlvolle partners. Zachtere, geurige rode wijnen zoals die van pinot noir zouden ook goed werken. Mousserende wijnen zijn goede, frisse begeleiders en ook frisse rosés.
Een andere uitstekende witte wijnoptie is Pinot Grigio. Pinot Grigio staat bekend om zijn lichte en frisse karakter en vult zalm aan met zijn subtiele fruitige smaken en hoge zuurgraad.
Over het algemeen gaan volle witte wijnen en zalm uitstekend samen . Zalm kan echter ook worden gecombineerd met rosé en lichte, tanninearme rode wijnen.
Pinot Noir werkt niet goed:
Met sterkere zeevruchten en vis. Vermijd mosselen, zeebaars, ansjovis, sardines en makreel . Met overdreven rijke sauzen en gerechten.
Zoals bij de meeste vissoorten wordt gekookte zalm versterkt door droge maar aromatische wijnen. Kies daarom voor een witte wijn zoals een Riesling . Bij deze combinatie benadrukken minerale tonen die zich vermengen met aroma's van fruit tot in de perfectie de delicatesse van een zalmsteak gebakken in een pakketje of gewoon gebakken in de pan.
Dek de ovenschaal of zalm dan af met aluminiumfolie. Daardoor stoomt de vis sneller gaar en blijft 'ie ook lekker sappig!