Het nachtzweten kan worden veroorzaakt doordat je een te warme pyjama draagt tijdens het slapen of dat de ruimte te warm is. Daarnaast kunnen ook bepaalde medicatie en voeding een rol spelen. We horen ook geregeld van vrouwen in de overgang dat zij 's nachts meer transpireren dan ze voorheen deden.
De warmte zorgt er voor dat je meer last hebt van opvliegers en andere overgangsverschijnselen. Opvliegers worden meestal uitgelokt door een bepaalde prikkel of spanning. Ook stress, pittige voeding, alcohol, koffie kunnen opvliegers uitlokken en verergeren.
Opvliegers worden veroorzaakt door een verminderde hoeveelheid van het hormoon oestrogeen in je lichaam. De schommeling en afname van oestrogeen begint tijdens de overgang. Opvliegers gaan vaak gepaard met andere overgangsklachten zoals hartkloppingen, zweten, hoofdpijn, duizeligheid en een opgejaagd gevoel.
Opvliegers kunnen op elk willekeurig moment optreden, maar ook uitgelokt worden door bijvoorbeeld stress of alcohol. Sommige vrouwen hebben er slechts af en toe last van, andere vrouwen hebben ze wel 10 tot 20x per dag.
Als je last hebt van nachtelijk zweten, is een van de mogelijke oorzaken een te warme omgeving. Misschien is je beddengoed te warm, ventileren je matras en beschermer te weinig of staat je verwarming te hoog. Het zweet kan in bed moeilijk verdampen waardoor de zweetklieren actief blijven.
Nachtelijk zweten is het overmatig zweten in de nacht. Transpireren zorgt ervoor dat je lichaam afkoelt en voorkomt dat het oververhit raakt. Anders dan 'gewoon' zweten, is nachtzweten wel degelijk hinderlijk. Je wordt 's nachts zwetend wakker, je nachtkleding is doorweekt en het beddengoed is nat.
De overgang is officieel pas voorbij als u een jaar lang geen menstruaties meer hebt gehad. Een kwart van alle vrouwen krijgt tijdens de overgang klachten die het dagelijks leven behoorlijk kunnen verstoren. De overgang is echter een natuurlijke fase in het leven van iedere vrouw.
De darmen worden minder sterk en er worden minder spijsverteringssappen aangemaakt. Ook kan je in de overgang meer vocht vasthouden waardoor je ook het gevoel kan krijgen dat je een opgezette buik hebt.
Op gewicht blijven of afvallen tijdens de overgang
Wil je op gewicht blijven of juist afvallen tijdens de overgang? Dat kan. Uiteindelijk gaat het erom dat je niet meer eet dan je verbrandt. Als je daarnaast voldoende blijft bewegen, blijf je in balans.
Verergeren van typische overgangsklachten
De klachten kunnen erger worden door het eten van suiker. Het verergert vooral de typische overgangsklachten zoals opvliegers en nachtzweten. Niet alleen heeft suiker invloed op de hevigheid van de opvliegers, maar ook op de frequentie.
Kruiden als duindoorn, aloë vera en zwarte bes bieden hier soelaas. Dan nu de meest vervelende klacht waarmee vrouwen te maken kunnen krijgen tijdens de menopauze: opvliegers. Salie werkt zeer goed tegen opvliegers. De plant staat bekend om zijn zweetremmende werking.
Door de hormoonschommelingen tijdens de overgang kan de stofwisseling veranderen, waardoor het soms moeilijker is om op gewicht te blijven. Daarnaast kan de verdeling van vet over het lichaam veranderen.
Tijdens de overgang komt een meerderheid van de vrouwen zo'n 5 tot 10 kilo aan. Maar waarom kom je eigenlijk tijdens deze periode aan? Voorafgaand aan en tijdens de overgang daalt de aanmaak van oestrogeen.
Soms kan het zijn dat de zin in seks na de overgang afneemt. Uit onderzoek blijkt dat tweederde van de Europese vrouwen na de menopauze geen zin meer heeft in seks. Voor één derde van de vrouwen blijft de zin hetzelfde of neemt het zelfs toe.
Postmenopauzale klachten
Doordat je lichaam na de menopauze nog op zoek is naar een nieuw evenwicht, kun je na je laatste menstruatie nog steeds last hebben van bepaalde overgangsverschijnselen, zoals opvliegers en stemmingswisselingen. Veel vrouwen ervaren daarnaast ook postmenopauzaal bloedverlies (PMB).
Dit zijn bijvoorbeeld hartkloppingen, toename van gewicht, obstipatie, gewrichtsklachten, hoofdpijn, slapeloosheid en stemmingswisselingen. Als opvliegers ontbreken worden de slapeloosheid en stemmingswisselingen mogelijk veroorzaakt door het feit dat veel vrouwen de overgang beleven als een ingrijpende periode.
Perkal katoen is een materiaal dat goed adement en vochtabsorberend is. Voor in de zomer is perkal katoen lekker omdat het materiaal koel aanvoelt. Van de verschillende sooten wevingen waar katoen in gemaakt wordt, ligt percal katoen het meest koel.
Door een plotselinge daling van je vrouwelijk hormoon oestrogeen door de menopauze, raakt je temperatuurcentrum van slag. Het lichaam denkt een signaal te krijgen dat het warm is, ook al is dat niet zo. Het wil zijn warmte kwijt en zet de huidbloedvaten open waardoor je meer gaat transpireren.
Uw lichaamswarmte neemt ook toe doordat adrenaline het metabolisme door de afbraak van vetcellen stimuleert. Uw lichaam moet de extra warmte afvoeren, dit gebeurt via de zweetklieren. Hoe langer u stress ervaart, hoe meer adrenaline geproduceerd wordt. Dit resulteert in overmatig zweten en ook nachtelijk zweten.