Zorg ervoor dat de kopse kanten van de stucplaten passend tegen elkaar aansluiten. Wanneer de kopse kanten niet goed aansluiten, dan bestaat het risico dat de open gipskern van de stucplaat te snel en ongelijkmatig water onttrekt aan de aangebrachte stuclaag. Hierdoor kunnen scheuren ontstaan.
De hartafstand tussen de regels moet 30 cm zijn. Als je stucplaten gebruikt houd dan een hartafstand van 40cm aan tussen de regels aan. Controleer regelmatig of de regels op de juiste hoogte zitten. Vul als het nodig is de ruimte tussen regel en plafond op met stukjes hardboard.
Zorg ervoor dat de kopse naden tussen de stucplaten minimaal 10 cm ten opzichte van elkaar per plaatbreedte verspringen. Houd de stucplaten altijd minimaal 2 tot 3 mm vrij van de aangrenzende wanden.
Breng de rachels om de 40 cm (hart-op-hartafstand) haaks op de balklaag aan met snelbouwschroeven 25 mm. De maximale hart-op-hartafstand van de balken bedraagt 60 cm. Laat rondom 1 cm ruimte tussen rachel en muur in verband met het werken van de omringende constructie.
Je kan stucplaten ook in de lengterichting op de rachels schroeven; dan zie je minder effect van eventuele oneffenheden en kan (moet) je de plaatranden wel vastschroeven. Maar dan is een rachel van 50 x 22 wel handiger: minder dicht schroeven langs de rand v.d. plaat.
Beide platen hebben dus diverse overeenkomsten. Toch zijn er ook genoeg verschillen te benoemen: De uitstraling van beide platen: stucplaten zijn gemaakt van bruin karton, terwijl het karton van gipsplaten wit of grijs is. De structuur van het karton: stucplaten zijn zo ontworpen dat je er direct op kan stukadoren.
Bevestig elke stucplaat in de breedte met minimaal vier schroeven (bij platen van 0,40 meter breed) of met minimaal zes schroeven (bij platen van 0,60 meter breed). Zorg ervoor dat de langsnaden tussen de stucplaten minimaal 5 mm en maximaal 8 mm open staan.
Bij een lang of breed plafond krijg je te maken met dwarsnaden. Zorg dat de naden altijd samenvallen met een rachel. Zorg er tevens voor dat de dwarsnaden minimaal 25 cm verspringen.
Voor het vast maken van de gipsplaten tegen het frame, dient u speciale gipsplaatschroeven te gebruiken. Deze schroeven (meestal zwarte uitvoering) gaan niet roesten en zorgen voor een trillingsvrije / brandwerende verbinding. Daarnaast raden wij aan om een speciaal bitje voor de gipsplaatschroeven aan te schaffen.
Platen van 9,5mm dikte worden best enkel gebruikt om op de muur te verlijmen met L-gips. Voor (voorzet)wanden is het interessanter met Gyproc® platen van 12,5 mm te werken. Platen van 9,5mm dikte worden best enkel gebruikt om op de muur te verlijmen met L-gips.
Ook verbetert een dubbele gipsplaat de stabiliteit en de geluidswerende eigenschappen. De dubbele gipsplaten worden vaak, om overlap van de naden te voorkomen, kruislings aangebracht. Topsystemen heeft al jaren ervaring in het leveren, plaatsen, monteren en afwerken van metal-stud wanden.
Ja! Gipsplaten hebben een sterkte zuigende werking, daarom is het belangrijk de platen voor te strijken en dan pas te behangen, verven of stuccen.
Bij het aanbrengen van pleisterlaag moet u het materiaal niet proberen te besparen of er mee overdrijven. Daarom is aangenomen dat de minimale dikte van binnenpleister 5 mm bedraagt - gips met de hand aangebracht en 8 mm – gips machinaal aangebracht.
Door de combinatie van plaatmaterialen met een verschillende basissamenstelling (hout en gipskarton), kunnen er spanningen en nadelige gevolgen ontstaan. Gyproc® raadt af om een combinatie van een OSB-plaat en een Gyproc® plaat te gebruiken.
De naden van de gipsplaten kunt u met een brede spaan of plamuurmes dichten nadat u er gaas ( tegen de scheurvorming ) op heeft aangebracht. Snel een prijsindicatie? Als u alles gedicht heeft met een laagje gipsmortel kunt u na het drogen dit nog eens herhalen. Dit in verband met inkrimpen van de gips.
Een rachel of raggel is eigenlijk een houten lat. Met rachel hout maak je een rachelwerk. Een rachelwerk wordt vaak gebruikt in plafonds of muren om gipsplaten of ander plaatmateriaal aan te bevestigen. Vandaar ook de termen rachels plafond of raggels plafond of raggelen plafond.
Bevestig de stucplaten met verzinkte schroeven van minimaal 25 mm lang bij metalen regelwerk en minimaal 35 mm lang bij houten regelwerk. Gebruik per stucplaat met een breedte van 400 mm minimaal 4 schroeven. Gebruik per stucplaat met een breedte van 600 mm minimaal 6 schroeven.
Hiervoor worden eerst houten latten op het plafond bevestigd. Dit gaat het makkelijkst als de latten in de breedte van het plafond aangebracht worden (horizontaal). Vervolgens worden de stucplaten in de tegenovergestelde richting (verticaal) op de latten geschroefd.
Gipsplaten AK zijn gipsplaten met afgeschuinde kanten aan twee of vier zijden van de plaat. Deze afgeschuinde kanten zorgen ervoor dat je de platen naadloos kunt afwerken; voegen en naden zullen dus niet langer zichtbaar zijn.
Kies voor gipsplaten met een dikte van 12,5mm
Gipsplaten met een dikte van 12,5mm zijn het meest geschikt voor de afwerking van een plafond. Deze platen zorgen samen met de metalen onderstructuur voor een stevigere basis ten opzichte van platen die 9,5mm dik zijn.
Kan je op gipsplaten stucen? U kunt uw wanden of plafonds van gipsplaten op verschillende manieren afwerken. Zo kun je de naden tussen de platen dicht stucen en glad afwerken of de gehele wand voorzien van een laag stucwerk. Zodat deze met latex kan worden gespoten of geschilderd.
De minimumafmetingen van het regelwerk zijn 19 x 44 mm, de dikte is mede afhankelijk van de minimale nagel- of schroeflengte die nodig is om de delen te bevestigen. De indringing van de nagel of schroef in het regelwerk dient minimaal 1,5 maal de dikte van het te bevestigen profiel te zijn.
Vul aan de zijkanten van de plaat de schroefgaten en plaatnaden met voegenvuller. Voor de schroefgaten gebruik je een plamuurmes, het vullen van de brede naden gaat het gemakkelijkst met een stucspaan. Werk zorgvuldig en zorg dat de gehele 'verdieping' mooi egaal gevuld is. Haal overtollige voegenvuller direct weg.
te bevestigen zijn schilderijhaakjes het meest geschikt. Gebruik schroefpluggen voor gipskartonplaten. Hiermee kunnen belastingen tot ongeveer 20 kg tegen de wand worden bevestigd. Middelzware voorwerpen tussen de 20 en 30 kg kunt u met metalen wandpluggen (paraplupluggen) voor gipsplaten bevestigen.
De gipsplaatschroeven worden om de 25- 30 centimeter in de plaat geschroefd. Hierbij dient erop gelet te worden dat de schroeven niet te diep in de plaat geschroefd worden. Een speciale schroefbit kan te ver doorschroeven voorkomen.