Knoflook en uien zijn bekende voorbeelden: de zwavelverbindingen in deze bolgewassen zijn kleine moleculen die niet worden afgebroken in de darm, maar door de zweetklieren worden uitgescheiden. Dat veroorzaakt een sterke geur.
Sterk ruikende voedingsmiddelen zoals knoflook, uien en specerijen bevatten zwavelverbindingen die kunnen worden uitgescheiden via zweet en adem, wat kan bijdragen aan een onaangename geur zoals naar uien ruikend zweet.
De voedingsmiddelen die we consumeren — met name de voedingsmiddelen die rijk zijn aan zwavel, zoals uien en knoflook — kunnen in ons zweet sijpelen , waardoor het die opmerkelijke moestuincharme krijgt. En het zijn niet alleen de voor de hand liggende boosdoeners; zelfs sommige kruiden kunnen ons zweet veranderen in een kenmerkende geur waar we niet voor hebben getekend.
Waarom moet je huilen als je uien snijdt? Bij het snijden van uien komt zwavel vrij. Dat stofje reageert op water (en dus ook oogvocht), en die reactie creëert een zwavelverbinding die ervoor zorgt dat je ogen geïrriteerd raken en beginnen te tranen.
Kies voor citroenen en appels. Citroenen neutraliseren niet alleen de sterke smaak in je mond, ze hebben ook antibacteriële eigenschappen. Door de bacteriën in je mond te vernietigen, ben jij verlost van je slechte adem. Appels bevatten dan weer natuurlijke enzymen die de zwaveldeeltjes doen verdwijnen.
Komijn, ui of rottend vlees
Er zijn ook ziekmakende bacteriën die een geur van vis, gekookte kool, oud bier of gebakken brood afscheiden. Leven op jouw huid vooral bacteriën die je naar kaas, geit of ui laten ruiken, dan is daar niet veel aan te doen. Als je zweet, zal die geur te ruiken zijn.
De geur van uien doet geen pijn aan je ogen. De pijn komt van die geurloze traanveroorzaker, die traanveroorzaker. Een compleet andere set verbindingen, die onstabiele sulfonzuren, ammoniak en pyrodruivenzuur combineren, produceren de scherpe smaak en geur.
Wanneer een ui wordt gesneden of in blokjes wordt gesneden, geven de cellen van de ui deze verbindingen af aan de lucht. Wanneer dit gebeurt, werkt "enzym" om de aminozuren om te zetten in traanvormende verbindingen.Deze vorm van zwavelzuur irriteert de zenuwen rond de ogen waardoor ze gaan tranen.
Stinken je kleren naar rook, knoflook, ui of huisdieren? Dan kun je voortaan een kopje witte azijn in de trommel van de wasmachine doen, samen met je wasgoed. Azijn werkt ideaal qua deodoriseren. Ook is het altijd goed voor je kleding om ze buiten te laten drogen.
Oestrogeen heeft geen geur , maar hormonale veranderingen tijdens de menopauze kunnen de lichaamsgeur veranderen.
Aloëplanten geven een natuurlijke geur af. Als u een ui- of knoflookgeur opmerkt, kan het gewoon zijn natuurlijke parfum zijn . De plant ruikt meestal niet tenzij hij wordt gesneden of beschadigd, maar af en toe kan hij een natuurlijke geur produceren zonder te worden gesneden of beschadigd. De aloësoort die u kweekt, kan sterker ruiken dan andere.
Het ruiken van vieze geuren die er in werkelijkheid niet zijn, heeft doorgaans te maken met een doorgemaakte virusinfectie waarbij bepaalde zenuwtakjes zijn uitgeschakeld. Er kan daardoor een soort disbalans ontstaan in de informatie. Maar geur staat ook onder invloed van de stemming.
Het zweet van deze klieren is zelf geurloos en het gaat pas ruiken als het in contact komt met de bacteriën op je huid.
De zure lichaamsgeur die je na alcohol drinken kunt ruiken, komt doordat je een deel van de alcohol uitzweet. De zure lichaamsgeur kan ook ontstaan door een slechte hygiëne. Maar zolang het alcoholmisbruik verborgen wordt, hoef je aan de lichaamsgeur van een alcoholist niet per se iets te merken.
Er ontstaat een zuur dat dan weer wordt omgezet in een vluchtige zwavelhoudende verbinding: propaanthial-S-oxide (onthoud het voor een spelletje Scrabble). Komt dat gas in aanraking met je ogen? Dan ontstaat er een irritant, brandend en jeukend gevoel. En hups, daar zijn de tranen.
Zijn uien gevaarlijk voor de ogen? Uien, en ook andere alliums, zijn heel gezonde voedingsmiddelen, rijk aan voedingsstoffen, die de ogen helpen goed te functioneren. Het eten van knoflook, prei, sjalotten en uien is daarom dus goed voor de ogen.
Met natte polsen
Hou alles nat behalve je ogen. Maak je mes vochtig voor je begint en spoel het tijdens het snijden regelmatig af. Bevochtig ook je polsen en leg een natte schoteldoek naast je snijplank. Het gas van de ui zal dan het vocht van deze doek opzoeken in plaats van het vocht van je ogen.
Knoflook en uien bevatten zwavelverbindingen die na consumptie door het lichaam worden afgebroken en via het zweet worden uitgescheiden. Deze zwavelverbindingen kunnen een sterke en onaangename geur veroorzaken.
Citroensap
Dompel je handen drie minuten in wat citroensap en spoel ze daarna af. De uiengeur wordt geneutraliseerd en je handen zullen naar verse citroenen ruiken.
De reden? Het hakproces laat enzymen vrij die sulfeenzuur creëren, de stinkende chemische stof die aan je handen blijft plakken . Je handen kunnen dagenlang naar uien ruiken omdat het zuur geneutraliseerd moet worden, en de zeep waar je vaak naar grijpt na het hakken van groenten zal niet werken.
Heb je Acidity geprobeerd? Citroensap werkt om uiengeur te verwijderen vanwege het zuurniveau . Daarom is azijn ook een oplossing, net als tomatensap, selderijsap, mosterd en ontsmettingsalcohol. Elk van deze kan op een natte handdoek worden gedaan en worden gebruikt om te schrobben terwijl je water over je handen laat lopen.
Wat wel werkt, is je handen eerst inwrijven met citroensap (voor wie geen last heeft van droge huid) of met een zoutpapje (een lepel zout gemengd met wat water) voor je ze wast met water en zeep. Aangezien zowel zout als citroen je handen uitdrogen, gebruik je daarna best een vochtinbrengende handcrème.