McDonald's heeft een parfum ontwikkeld dat ruikt naar frieten. Dat meldt de Japanse tak van de fastfoodketen op zijn officiële pagina op X. Het is niet de eerste keer dat het bedrijf een dergelijke stunt zou uithalen.
Omdat het smaakje is gemaakt op basis van melkbestanddelen, is de friet in de VS dus niet vegan. Het smaakje heeft een historische achtergrond. McDonald's USA frituurde friet in de vorige eeuw lange tijd in een mengsel van plantolie en rundvet. Amerikaanse consumenten vonden en vinden dit vleessmaakje lekker.
De smaak van een frietje wordt grotendeels bepaald door de bakolie . McDonald's bakte tientallen jaren lang zijn frieten in een mengsel van ongeveer zeven procent katoenzaadolie en 93 procent runderniervet. Het mengsel gaf de frieten hun unieke smaak -‐-‐ en meer verzadigd rundervet per ounce dan een McDonald's hamburger.
Met andere woorden, de heerlijke geur die we kennen en waar we van houden is eigenlijk de geur van aardappelen gekookt in rundervet , een aroma zo krachtig dat de frietjes er nog lekkerder uitzien! Heb je nog over? Hier is hoe je McDonald's frietjes thuis kunt opwarmen.
De aardappelen die aankomen in de fabriek worden gewassen, geschild, gesneden, geblancheerd, voorgebakken, diepgevroren en verpakt. Na ongeveer 1 uur en 45 minuten zijn ze reeds klaar om de fabriek te verlaten en geleverd te worden aan onze restaurants.
100 Circle Farms kweekt aardappelen in cirkels die zo groot zijn dat ze vanuit de ruimte te zien zijn. Vervolgens snijdt onze vertrouwde verwerker, Lamb Weston, ze in frietjes met een snelheid van 70 mijl per uur.
Kwaliteit van de olie
Onze olie is een mengeling van zonnebloem- en koolzaadolie. De McDonald's restaurants gebruiken apparatuur waarmee men de evolutie van de kwaliteit van de bakolie kan volgen. Eenmaal per dag wordt de kwaliteit van de bakolie gemeten met behulp van een elektronische tester.
Sterker nog, de frietjes zijn 50% ongezonder dan die van welke andere keten dan ook , met in totaal 953 calorieën. "Frietjes bevatten veel zout en vet, wat een toch al ongezond fastfoodrestaurant in de gevarenzone kan brengen," legt het zorgplatform PlushCare uit.
Restaurants weten dat geuren hunkering kunnen opwekken en soms pompen ze kunstmatige geuren uit om je binnen te lokken, volgens de voedingswebsite Eat This, Not That. Eén bedrijf, ScentAir, produceert daadwerkelijk kunstmatige aroma's die je neus verleiden .
Als je één of maximum twee keer per week frietjes of kroketjes of een gefrituurde loempia eet, is er weinig tot niets aan de hand. Maar 7 tot 10 keer is iets anders: dan verhoogt je risico op kanker.” Ook de eenzijdigheid in het dieet van de minister-president is volgens Mouha ongezond.
Je kunt chemicaliën daarvoor bedanken. Nadat de frietjes zijn gesneden, worden ze bedekt met suiker zodat ze allemaal dezelfde kleur hebben. Vervolgens worden ze bedekt met natriumzuurpyrofosfaat om te voorkomen dat ze grijs worden als ze worden ingevroren. Dit zijn de geheime menu-items van McDonald's waarvan je nog niet wist dat ze bestonden.
Van 1940 tot 1985 werden de beroemde frietjes van McDonald's gebakken in runderniervet . Alles veranderde in 1990 toen een gemotiveerde miljonair hen onder druk zette om over te stappen op plantaardige olie. Sinds 1954 is McDonald's de gigant van fastfood.
(Beide restaurants erkennen dat hun frietjes in dezelfde olie worden gebakken als andere vlees- of visproducten.) De frietjes van McDonald's worden echter gemaakt met een smaakstof die gehydrolyseerde melk bevat, een ingrediënt dat niet veganistisch is .
Wanneer onze leveranciers onze gesneden aardappelen gedeeltelijk frituren, gebruiken ze een oliemengsel dat rundvleesaroma bevat . Dit zorgt voor de geweldige en herkenbare smaak waar we allemaal van houden van onze World Famous Fries®. De frietjes worden in onze keukens gebakken, gekruid met zout en warm aan u geserveerd.
Een Big Mac bevat 540 calorieën en tilt onze suikerspiegel naar ongeziene hoogtes. Junkfood triggert het beloningssysteem in ons brein, waardoor ons lichaam dopamine loslaat, een neurotransmitter die ons goed doet voelen. Je kan dit proces vergelijken met het effect van cocaïne, zij het in minder extreme mate.
McDonald's frituurt in puur plantaardige mengsel van raapzaad- en zonnebloemolie en heeft ieder frituurstation een eigen filter. De frituurolie wordt in een vaste volgorde gefilterd, als eerste de Veggie burger, dan de kipproducten, de McKroket en als laatste de Filet-O-Fish.
Fastfood is snel te bereiden, makkelijk te verkrijgen, redelijk goedkoop en geliefd bij mensen van de meeste leeftijdsgroepen (1). Bovendien worden ze doorgaans in grote porties geserveerd en bevatten ze veel energie, suiker en zout, samen met weinig micronutriënten en vezels (4).
Onderzoeken tonen aan dat uw reukzin verantwoordelijk is voor ongeveer 80% van wat u proeft . Uw neus en keel delen dezelfde luchtwegen, dus door bepaalde voedingsmiddelen te kauwen, kan het aroma van het voedsel via de achterkant van uw mond naar uw neus komen.
"Wat betreft het natriumzuurpyrofosfaat , wanneer aardappelen worden gesneden en vervolgens aan de lucht worden blootgesteld, krijgen ze een groene, grijsbruine kleur die niet erg aantrekkelijk is voor de eindconsument. Deze chemische stof zorgt ervoor dat ze er mooi en wit uitzien. Voor zover ik weet zijn er geen gegevens over gezondheidsrisico's van natriumzuurpyrofosfaat."
Five Guys heeft veruit de minst gezonde frietjes in ons onderzoek, terwijl KFC de vijfde minst gezonde is, met aanzienlijk minder calorieën en minder verzadigd vet dan Five Guys-frietjes. Franse frietjes hebben een hoog zout- en vetgehalte, wat een toch al ongezond fastfoodhoofdgerecht in de gevarenzone kan brengen.
Goedkope aardappelen hebben veel hogere winstmarges dan een burger en zijn gelaagde stapel ingrediënten. De winstmarge van McDonald's voor friet ligt ergens tussen de 75-90% .
McDonald's frituurt in Nederland de aardappel in een mengsel van zonnebloem- en raapzaadolie. "Wij gebruiken frituurolie met maximaal 1,5 procent transvet. We controleren en filteren de olie elke dag en vernieuwen deze regelmatig", aldus de fastfoodketen.
Onze beroemde klassieker. Niet 1, maar 2 burgers van 100% rundvlees met verse sla, cheddar smeltkaas, verse uitjes en fijne slices van augurk.
De frietjes van McDonald's worden echter gemaakt met een smaakstof die gehydrolyseerde melk bevat — een niet-veganistisch ingrediënt. Maar hier wordt het onduidelijker: de gehydrolyseerde melk staat vermeld als een component van "natuurlijke rundvleessmaak", die wordt gebruikt in de eerste batches frituurolie.