De kleuren van de lampen hebben te maken met de nachtzichtapparatuur van vliegtuigen. Die apparatuur neemt de lampen waar op bijvoorbeeld windmolens en hoge gebouwen. Omdat het 's nachts donker is, is wit licht zó fel dat de nachtzichtapparatuur verblind wordt. Rood licht is minder fel en voorkomt verblinding.
Hogere windmolens hebben 's nachts rode lampen aan staan. Deze obstakelverlichting is wettelijk verplicht vanwege de veiligheid van het vliegverkeer. Omwonenden ervaren echter soms overlast van deze verlichting.
Waarom hebben windmolens verlichting? Vanwege de veiligheid van de luchtvaart moeten windmolens die hoger zijn dan 150 meter (tiphoogte) verlichting voeren. Overdag is dat een knipperend wit licht, in de nacht een rood licht. De lampen moeten bevestigd zijn aan de gondel én op de mast.
Halfweg wordt één rode ring geplaatst, opdat helikopters er niet tegenaan zouden vliegen. 'Omdat de windturbines langs de autoweg staan, moeten ze duidelijk zichtbaar zijn voor helikopters die de snelweg volgen', bevestigt Joris Hintjens van energiebedrijf Air Energy.
50.000 dode vogels per jaar
Adviesbureau Waardenburg zegt tegen NH Nieuws dat er jaarlijks zo'n 50.000 vogels overlijden doordat ze tegen een windturbine vliegen.
Er is geen eenduidig bewijs gevonden voor een relatie met slaapverstoring: met andere woorden de ene studie vindt wel een effect en de andere niet. Voor andere gezondheidseffecten zoals hart- en vaatziekten, stofwisselingsstoornissen, mentale gezondheid en cognitieve effecten is niet voldoende bewijs gevonden.
Windmolens vormen bij grote aantallen een ernstige bedreiging voor vogels, vleermuizen en insecten. Uit recent onderzoek blijkt dat de gevolgen voor vogelpopulaties vooral op langere termijn nog veel groter zijn dan eerder gedacht. Voor vleermuizen zijn windturbines nu al de grootste doodsoorzaak.
De windturbine van MingYang Smart Energy is nog groter dan de Haliade-X van GE die op de Maasvlakte in Rotterdam staat. Daarmee verbreekt de Chinese turbinebouwer het wereldrecord. De Haliade-X had een capaciteit van 12 megawatt, maar deze windmolen heeft een capaciteit van 16 megawatt.
Doordat de zon elke dag vanuit het oosten naar het westen beweegt, kreeg het hout een rechtse draaiing mee. Door de wieken van de molen juist de andere kant op te laten draaien, dus naar links of tegen de klok in, draai je tegen de barsten in het hout in, waardoor je de barsten dichtdraait. Zo scheurt het hout niet.
In 3 tot 6 maanden draaien wekt een windturbine evenveel energie op als er nodig is voor de bouw, het onderhoud en de afbraak. Een windmolen gaat zo'n 20 jaar mee.
Het systeem in de windmolens zorgt er voor dat de bladen om hun eigen lengte-as kunnen draaien, dit proces wordt ook wel pitchen genoemd. Bij extreme windsnelheden worden ze automatisch uitgeschakeld. Afhankelijk van het bouwjaar, gebeurt dat bij windsnelheden van windkracht 10 t/m 12.
Het zeil van een windmolen wordt op het hekwerk van de wiek gelegd en daaraan met touwen vastgemaakt, waardoor er meer wind gevangen kan worden. Het openrollen van de zeilen heet opzeilen of inspannen.
De zon draait elke dag vanuit het oosten langs het zuiden naar het westen, en de boom draaide mee. Door de wieken van een molen juist de andere kant op te laten draaien, dus naar links (tegen de klok in), draai je tegen de barsten in het hout in, waardoor je deze barsten dichtdraait. Zo zal het hout niet snel scheuren.
Voor de plaatsing van één windmolen kan een ondernemer rekenen op een vergoeding van 40.000 – 50.000 euro per jaar. Ook een zonneweide brengt aardig wat in het laatje. De bijverdienste is volgens de fiscalist niet zonder risico.
Financieel gezien kost een windmolen 3 miljoen + € 363.000 per jaar. Daarvoor moet een windmolen minimaal 15 jaar draaien om zichzelf (fabriceren, plaatsen, onderhouden en slopen) terug te verdienen.
Je zou het misschien niet verwachten, maar in de meeste windmolens zit een lift, zodat de monteurs en andere medewerkers niet tien trappen op hoeven om bovenin de windturbine te komen.
Dit komt omdat windturbines op zee gecompliceerder zijn om te bouwen. De fundering en plaatsing van een dergelijke molen is niet eenvoudig. Dicht langs de kust hebben we te maken met vogeltrekroutes. Verderop in zee kun je er lastig bijkomen.
Er is bij wet geen minimale afstand vastgelegd die er moet zijn tussen windmolens en bijvoorbeeld woningen, maar een vuistregel is dat circa 350 tot 400 meter afstand nodig is tussen een windmolen en bijvoorbeeld een woning van derden om aan de geluidsnorm te voldoen.
Er is er veel onrust over ziektes door blootstelling aan laagfrequent geluid en infrasoon geluid (trillingen) van windmolens. Maar uit onderzoek van het RIVM blijkt daarvoor geen bewijs.
Veel vissen hebben een zwemblaas, een soort grote klankkast die onderdeel is van hun gehoorsysteem. Door plotseling lawaai kan die blaas knappen, waardoor de vis als het ware explodeert. En ook veel zeezoogdieren, zoals bruinvissen, kunnen ernstige gehoorschade oplopen door de aanleg van windmolenparken.
Moderne windturbines produceren samen met de wieken volgens de Laat zo'n 110 dB aan geluid. Op 1000 meter is daar nog zo'n 35 dB van over, op 1500 meter zo'n 28 dB.
Als je vijftig scenario's uit de twintig studies doorneemt, kom je tot een gemiddelde terugverdientijd van ruim 23 weken. Omdat er in de onderzoeken doorgaans van een levensduur van twintig jaar wordt uitgegaan, levert een windmolen zeker negentien jaar energiewinst op.
Windmolenwieken recyclen
Allereerst worden de afgeschreven windmolens ontmanteld en de rotorbladen vervoerd naar de recyclingfabriek die in de Eemshaven komt te staan. Daar worden de wieken in stappen verkleind tot er uiteindelijk korrels overblijven. Die korrels vormen een grondstof voor nieuwe producten.
'Vanwege de krachten die op de as worden uitgeoefend, is het daarom beter om de wieken tegen de klok in te laten draaien. Dan loop je minder kans dat het hout gaat scheuren.
Zuid-Holland is de grootste molenprovincie (220 windmolens), Utrecht de kleinste (33 exemplaren). De meeste door water aangedrevn molens vinden we uiteraard in onze meest geaccidenteerde provincie, Limburg (56). Zo'n honderd jaar geleden waren er nog 10.000 molens volop in bedrijf.