Blijf uit de rook! In rook zitten altijd gevaarlijke stoffen. Sluit deuren en ramen en zet ventilatiesystemen uit. Zo blijft de rook buiten jouw woning.
Als de brand uit is, wordt de hoeveelheid asbest in de lucht snel minder. De vezels verspreiden zich met de rook. De ramen mogen weer open en je kunt gewoon weer naar buiten. Vergeet niet om ook je ventilatiesysteem weer aan te zetten.
Waarom doet een bedrijfshulpverlener zelfsluitende brandwerende deuren dicht bij een brand? om te voorkomen dat personen tegen de vluchtrichting in het gebouw verlaten.
De gecorrigeerde loopafstand is voor bijna alle gebruiksfuncties vastgesteld op 30 m. Dit hangt samen met het uitgangspunt dat mensen 30 seconden met ingehouden adem en een snelheid van 1 m/s door een ruimte met rook kunnen lopen. Voor een celfunctie is de maximale loopafstand evenals voorheen 22,5 m.
Kleur bij rook; de kleur bij giftige rook is in de meeste gevallen geel of bruin. Wanneer er geen sprake is van rook afkomstig van een brand, is de kleur geregeld wit of transparant; Geur; veel gevaarlijke stoffen zijn niet waarneembaar door het te ruiken.
Zo is bijvoorbeeld een brandtrap buiten verplicht bij gebouwen hoger dan 20 meter, bij gebouwen waarin meer dan 10 personen tegelijk aanwezig kunnen zijn op een verdieping hoger dan de eerste verdieping en bij gebouwen waarin de vloer van een verblijfsgebied meer dan 13 meter boven maaiveld is gelegen.
Vuur verspreidt zich namelijk razendsnel. Binnen 2 minuten kan een flinke brand ontstaan die u niet meer zelf kunt blussen. En binnen 5 minuten kan uw huis volledig in brand staan.
Blussen, schroeien en zengen
Alle opstalverzekeraars vergoeden de schade van brand en blussen. Ontploffingen en blikseminslag vallen ook onder de dekking. Schade door schroeien, zengen en smelten is ook overal gedekt.
Brandweer Nederland stelt dat de meestvoorkomende branden ontstaan door: roken, koken, stoken, elektra en werkzaamheden in en rondom het huis. Samen met Goutier en Van Setten staan we stil bij bijzondere brandoorzaken binnen deze categorieën.
Het is niet veilig om een ruimte betreden als: – Er rook onder de deur vandaan komt. In dat geval ga je het gebouw ontruimen en de brandweer alarmeren.
Als je bemerkt dat de deur/klink warm is, ga je eerst alarmeren en hulp halen. Laat de deur dicht, waarschuw de omgeving, alarmeer meldkamer of hoofd BHV en pak een blustoestel. Ga terug naar de deur met een collega en ga verder met de deurprocedure en wees bedacht op steekvlammen (flashover).
De procedure in stappen
Controleer of de deurklink warm is met de rug van je hand.Ga laag zitten en wend je hoofd af.Open de deur alleen als deze koud is. Kijk of er rook uit de ruimte komt.
Vochtige lucht warmt nu eenmaal minder snel op dan droge lucht. Door je ramen of deuren elke dag een half uurtje open te zetten, haal je de droge lucht van buiten naar binnen. Hiermee balanceer je het vochtgehalte in huis, waardoor de kachel de rest van de dag minder hard hoeft te werken.
Ramen open
Doe dat in de avond. Het heetste moment van de dag is in deze tijd rond 17.00 a 18.00 uur. Dus ook in de avond zal het eerst nog behoorlijk warm zijn. Open het liefst meerdere ramen (of deuren) tegenover elkaar, zodat de koelere lucht er goed doorheen kan stromen.
Brandlucht verwijderen op verschillende manieren
Je kunt bijvoorbeeld een pannetje met azijn op het vuur zetten en dit zachtjes laten koken. Let er wel op dat je ook dit niet laat aanbranden. Een andere oplossing is het tegenover elkaar openzetten van deuren en ramen, dit duurt wel wat langer op deze manier.
Standaard vallen zonnepanelen onder de dekking van de opstalverzekering maar het is wel van belang dat u controleert of het gebruik van zonnepanelen niet expliciet is uitgesloten in de polisvoorwaarden. Soms kiezen verzekeraars hiervoor juist vanwege het grotere risico op brand door zonnepanelen.
Bij brand vergoedt de opstalverzekering de herbouw van je afgebrande koopwoning.Een inboedelverzekering vergoedt de schade aan je interieur en andere spullen.
In de meeste gevallen krijg je bij onherstelbare schade aan je inboedel de nieuwwaarde vergoed. Dit is meestal gelijk aan het aankoopbedrag. Om te bepalen hoeveel er vergoed kan worden, hanteren verzekeraars de 40%-regeling.
Toch is het in sommige gevallen absoluut niet verstandig om water te gebruiken. Bij brandende olie of vet (vlam in de pan) doof je de vlammen door de deksel op de pan te schuiven. Bij brand veroorzaakt door een elektrisch apparaat, is het beter om een brandblusser te gebruiken.
Rook bevat koolstofmonoxide, een gas dat mensen bedwelmt. Bovendien vatten in een woningbrand heel wat zaken vuur waarin kunststoffen verwerkt zijn. Zo worden allerlei giftige gassen gevormd. De hitte die vrijkomt bij een brand gaat alle voorstelling te boven: ze kan oplopen tot 1 200 °C.
De kans op een brand in jouw huis is namelijk maar 1 op 65, dus maar 1,5 procent. Een kleine kans, maar een toch niet te onderschatten risico. Met name omdat de impact van een brand groot kan zijn. Na het ontstaan van een brand kun je binnen een paar minuten jouw huis verliezen.
In alle woongebouwen geldt dat bewoners tenminste één uitgang binnen 30 meter (gecorrigeerde loopafstand) moeten kunnen bereiken.
De gemeente heeft -als bevoegd gezag- een duidelijke wettelijke taak in toezicht en handhaving. Vaak vraagt de gemeente de brandweer om haar te ondersteunen in haar wettelijke toezichts- en handhavingstaken.
Alle werkruimten moeten in geval van nood snel kunnen worden verlaten door meerdere (nood)uitgangen. Hiertoe moeten deze ruimten zijn voorzien van minimaal twee zover mogelijk uit elkaar gelegen uitgangen. De afstand die in een ruimte moet worden afgelegd om een uitgang te bereiken, mag niet meer bedragen dan 30 meter.