De oorzaak van het onaangename prikkelende gevoel ligt aan een enzym dat sterk aanwezig is in een ananas. Bromelaïne is een proteolytisch enzym. Dit enzym breekt eiwitten of proteïnen af. De proteïnen in je tong, wangen en gehemelte worden door het eten van die ananas zullen dit dus ook waarnemen.
Bromelaïne. Verse ananas is rijk aan bromelaïne, dat is een zogenoemd 'proteolytisch enzym'. Dit enzym breekt proteïnen af. Het tintelende gevoel in je mond is de bromelaïne die de proteïnen in je tong en wangen in sneltempo afbreekt.
Alleen verse ananas prikt in je mond
Er zit in verse ananas namelijk een stofje dat de slijmvliezen in je mond aantast, genaamd bromelaïne — dat is een soort protease. En dat zijn weer een type enzymen — en die zorgen voor die chemische reacties in je lichaam, door eiwitten af te breken.
Het prikkelende gevoel is dus eigenlijk een struggle tussen de ananas en je mond. De oplossing is gelukkig eenvoudiger dan je denkt. Doe de gesneden ananas in een bak water en strooi er à la Salt Bae een beetje zout in. Doet niets met de smaak, maar gelukkig wel tegen de irritatie.
In ananas, en vooral ook in de harde kern, zit bromelaïne.Dit stofje zorgt ervoor dat ananas bij sommige mensen in de mond prikt.
Deze tropische vrucht zit vol met antioxidanten, zoals vitamine C, beta-caroteen en zink die zowel de mannelijke als vrouwelijke vruchtbaarheid beïnvloeden. Tevens is het foliumzuur (vitamine B11) in de ananas een belangrijke vitamine voor zwangere vrouwen.
Als je een paar stukjes voor de maaltijd eet, kan je het spijsverteringsproces al op gang brengen. Het enzym bromelaïne is namelijk een stimulans voor de spijsvertering doordat het klachten in het maag-darmkanaal kan verminderen. Na de maaltijd afsluiten met een paar stukjes ananas heeft hetzelfde verlichtende effect.
Dat ananas rijk is aan antioxidanten, heeft niet alleen een gunstige invloed op het voorkomen van ziektes. De vele antioxidanten in ananas, zoals vitamine C, koper, zink, foliumzuur en bètacartoon, hebben een positieve invloed op vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen.
Bromelaïne wordt om zijn ontstekingswerende eigenschappen ingezet bij bijholteontsteking, vaatziekten, verstuikingen, reumatoïde artritis en jicht.
Dit kan door elke dag 2 keer goed je tanden te poetsen en te flossen. Maak ook je tong goed schoon door deze te poetsen of een tongschraper te gebruiken. Hiernaast kun je bij een ontsteking je mond spoelen met een antiseptisch mondspoelmiddel.
Jawel hoor, deze knalgele vrucht zit niet alleen vol met antioxidanten en vitamine C, maar ook met vitamine A. Zowel vitamine C als A helpen bij het verminderen van de fijne lijntjes en rimpels, doordat ze de aanmaak van collageen ondersteunen. Hoe hoger het collageen synthese, hoe steviger en flexibeler de huid is.
Ananas zit bomvol vitamines. Zoals vitamine C, die het immuunsysteem ondersteunt. Ook haalt je lichaam belangrijke mineralen uit ananas. Een voorbeeld hiervan is kalium, dat ook veel voorkomt in banaan.
De harde huid kun je gewoon eraf snijden en weggooien, maar je doet er goed aan om de kern, ook wel ananashart genoemd, wel te bewaren. Deze kern is namelijk een goed bron van bromelaïne, wat regelmatig als voedingssupplement wordt voorgeschreven vanwege de mogelijk bijzondere eigenschappen.
Verschil in andere vitamines
Ananas in blik heeft bijna het dubbele aan vitamine B1 ten opzichte van verse ananas. Bij het conserveren van ananas, wordt hitte gebruikt waardoor er helaas veel van de goede enzymen verloren gaan. Gelukkig blijven er in ingeblikte ananas de meeste voedingsstoffen gewoon behouden.
Het is vooral belangrijk dat de vrucht gezonde, groene bladeren heeft. Verder mogen er geen beschadigingen aan de ananas zichtbaar zijn. Een rijpe ananas voelt stevig aan en kan je een klein beetje indrukken. Als hij té zacht aanvoelt, dan is hij waarschijnlijk niet meer vers.
Eén kopje ananas levert je lichaam meer dan 100% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C, de vitamine die je immuunsysteem boost. Bovendien is het een antioxidant die cellen beschermd tegen vroege veroudering. En er is nog meer goed nieuws: de vitamine zou ook een effect hebben op je taille.
Uit een van de onderzoeken bleek bromelaïne, vanwege zijn ontstekingsremmende werking nuttig tegen artrose.
Artritis is een ontsteking van de gewrichten die kan worden veroorzaakt door reumatische aandoeningen. Onderzoek heeft aangetoond dat de bromelaïne in ananas kan helpen om de pijn die bij deze aandoening ontstaat te verminderen. De reden hiervoor is dat de stof ontstekingsremmende eigenschappen heeft.
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit.
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer. Ook magnesium is present.
Hoeveel ananas per dag eten is gezond? Ananas is een fruitsoort en het Voedingscentrum adviseert om 200 gram fruit per dag te eten. Neem ananas bij voorkeur op in een gevarieerd voedingspatroon en wissel af met andere fruitsoorten.
Als je geen zin in mango hebt, kun je dan maar het best voor ananas gaan. Want ook daar zit ontzettend veel vitamine C in. 100 gram van de vrucht bevat al 79 milligram van de belangrijke vitamine, dus schroom niet om lekker wat ananas te snacken als tussendoortje.
Van oudsher worden er namelijk vaak ananassen gegeten om de bevalling op te wekken. Ananas bevat kinine, waarvan wordt beweerd dat het een stimulerend effect heeft op de bevalling. Je zult wel grote hoeveelheden moeten eten om er wat van te merken, en het is nooit wetenschappelijk bewezen.
Vitamines en mineralen vind je vooral in groente en fruit. Eet elke dag minimaal 250 gram groenten en twee stuks fruit. Wat fruit betreft worden vooral bessen, zoals blauwe bessen, bosbessen en goji-bessen aangeraden.