Klagers die je een schuldgevoel aanpratenKlagers of huilie huilie mensen doen dit vaak omdat hun gevoel met wie ze zijn en de realiteit van wie ze zijn niet overeenkomt. Hierdoor krijgen ze slechte gevoelens. Dit is dan iets wat ervoor zorgt dat ze een lager zelfvertrouwen krijgen.
Een schuldgevoel ontstaat wanneer je (vindt dat je) verplicht was iets te doen, wat je niet hebt gedaan. Maar het kan ook een omgekeerde oorzaak hebben: je hebt iets gedaan, wat je juist niet had moeten doen.
Iemand die zich schuldig voelt vindt dat hij of zij iets slechts heeft gedaan. Een schuldgevoel kan ontstaan als iemand het gevoel heeft dat hij of zij zich tijdens een misdrijf anders had moeten gedragen. Het slachtoffer voelt zich dan ten onrechte verantwoordelijk voor wat er is gebeurd.
Schuldgevoel is geen echte emotie
Een begrip dat zegt dat wij oordelend denken, maar niets zegt over wat we echt in ons lichaam voelen. Je geeft jezelf een naar gevoel door de betekenis die je aan iets geeft. Het is iets wat je denkt en vindt. Het is geen emotie, het is een waardeoordeel.
Schuldgevoel geeft richting aan het handelen en verschaft inzicht in de eigen morele normen en waarden. Ook in de communicatie met de benadeelde(n) speelt schuldgevoel een rol; uit de reacties die samenhangen met schuld blijkt dat men zich bewust is van het feit een morele norm overtreden te hebben.
Schuld gevoel is meestal dat je je naar voelt over iets. Dat je weet dat je iets niet goed hebt gedaan of iets hebt nagelaten wat je wel zou moeten doen. En daar voel je je dan vervolgens heel schuldig over. Je kunt je schuldig voelen naar jezelf, of naar anderen.
Ze kunnen gespeeld charmant zijn en anderen manipuleren om dingen gedaan te krijgen. Daarbij ervaren ze geen schuldgevoel. Jaloezie: narcisten zijn vaak (extreem) jaloers op anderen of denken dat anderen jaloers zijn op hen. Agressie: narcisten kunnen (extreem) woedend worden en vijandig of agressief gedrag vertonen.
Een extreem schuldgevoel leidt tot ongezond gedrag. Je ziet vaak dat het lastig is voor iemand om gezonde grenzen te stellen. Pakken we even terug op het voorbeeld van je werk, dan betekent dit dat je tot in de late uurtjes doorwerkt om de fout recht te zetten.
Op zich is een schuldgevoel een normale vorm van emotionele pijn, veroorzaakt door het besef dat je iets verkeerd hebt gedaan of een ander schade berokkent of teleurstelt. Ieder mens heeft daar wel een beetje last van, volgens onderzoekers in een milde vorm ongeveer twee uur per dag.
Schuldgevoel als emotie
Deze emotie is meestal kortstondig en duurt slechts enkele minuten. Tijdens de emotie kunnen er lichamelijke reacties optreden zoals blozen, transpireren, buikpijn, kramp, je hart in je keel voelen kloppen.
Doordat je je in anderen kunt verplaatsen, krijg je een schuldgevoel als je iets fout hebt gedaan ten koste van een ander. Het voelt naar als die zich rot voelt door jouw toedoen. Zeker als het je partner betreft. Maar ook als je partner niet weet dat je vreemdgaat of bent gegaan, kun je je schuldig voelen.
Eigenlijk heeft het veel meer te maken met - daar zijn ze weer - zelfbeeld en perfectionisme & gevoelens die je jezelf oplegt! Het kan zijn dat je zó'n laag beeld van jezelf hebt, dat je denkt dat je alles fout doet. Of dat je zúlke hoge eisen aan jezelf stelt, dat je er nauwelijks aan kunt voldoen.
Het boek “Als ik nee zeg voel ik mij schuldig” van Manuel J.Smith gaat in op de achterliggende oorzaken waarom je geen nee durft te zeggen. Ook komt dit boek met hele praktische handvatten hoe je je grenzen kunt bewaken en wat vaker nee durft te zeggen. De basis ligt bij assertiviteit.
Voorbeelden zijn gezoete dranken, producten met te veel zout, suiker of verzadigd vet, en fastfood. Ook een ongezond eetpatroon valt hier onder, zoals (te) weinig groente en fruit eten. Of in het algemeen veel eten of snacken. Ongezonde voeding kan hart- en vaataandoeningen, kanker en diabetes veroorzaken.
Schuldgevoel aanpraten of beschuldigen. Iemand geeft jou de schuld van iets dat eigenlijk de schuld van de ander is. Negeren of vermijden. Op deze manier word je extra aan het werk gezet om in de aandacht van de ander te komen.
Het eten van producten die je lichaam stress geven kan resulteren in klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn, futloosheid en stemmingswisselingen. Het zijn klachten die geleidelijk aan verergeren omdat je lichaam niet direct reageert als je iets verkeerds gegeten hebt.
Mensen met narcisme zijn vaak veel energie kwijt aan hun gevoel van minderwaardigheid en hebben weinig oog voor anderen en hun eigen gevoelens. Toch voelen ze zich ook speciaal en uniek, waarbij ze vanuit hun minderwaardigheid kunnen denken dat ze bepaalde dingen niet hoeven doen, gewoon omdat ze er recht op hebben.
Narcisten hebben geen diepgaande gevoelens, maar wél emoties. Voor de buitenwereld is het soms moeilijk om narcisten te herkennen, omdat ze wel boos, verdrietig of blij kunnen zijn.
Iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis vindt zichzelf beter dan anderen. Hij of zij vertoont egoïstisch gedrag, is dominant, wil bewonderd worden en heeft vaak een gebrek aan inlevingsvermogen. Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis vinden zichzelf belangrijker dan anderen.
Schuld focust op wat we doen, op schadelijk gedrag naar de ander. Schaamte gaat over wie we zijn. Schuld is een nuttige emotie als deze is ingebed in zorgzame mentaliteit en kan helpen om sociale relaties te herstellen.
Spijt aanvaarden kan soms maanden duren, maar vaak komt er wel het moment dat je achterhaalt waar je in de toekomst geen spijt van wil krijgen. Er kunnen namelijk zoveel verlangens vervuld worden. Als je trouw blijft aan je verlangens, kunnen mensen in positieve zin geraakt worden.
Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe minder schuldig je je voelt. Als je jezelf accepteert zoals je bent, weet je dat je niet perfect hoeft te zijn. Een sterk zelfvertrouwen zorgt er ook voor dat je minder geneigd bent te doen wat anderen willen. Je volgt automatisch meer je eigen weg.