Sommige honden maken er hun missie van elk opstaand voorwerp dat ze tijdens hun wandeling tegenkomen te markeren: elke struik, boom, paal en prullenbak. Dit doen ze omdat “plasboodschappen” heel belangrijk zijn voor honden. Een vleugje van de geur kan je hond alles vertellen over elke hond die daar ook is geweest.
Waarom plassen honden overal tegen aan? Honden markeren graag op neushoogte van andere honden. Zo zorgen ze dat hun 'boodschap' veel wordt gelezen, oftewel, zo checken meer andere honden hun visitekaartje.
Een reu gaat vaker plassen en tilt zijn poot op om zijn terrein te markeren. U kunt uw reu aanleren dat hij niet tegen iedere boom aan hoeft te plassen, maar uiteraard moet u hem tijdens de wandeling wel voldoende gelegenheid geven zijn blaas te legen.
Kies een vaste plek
Ze maken snel de link tussen gras onder de pootjes = plasje doen. Je kan ook een deel van je tuin gaan afzetten en bedekken met zand of steentjes, of als u in een appartement woont de hond te leren van in de straatgoot te gaan plassen.
Honden kunnen het 's nachts koud krijgen, er zijn honden die daarom graag onder een deken slapen (of heerlijk in een hondenslaapzak). Veel mensen houden er geen rekening mee dat honden het ook koud 's nachts kunnen krijgen.
Een hond houdt namelijk wel echt van het baasje. Dit geeft hij onder ander aan door tegen je aan te komen liggen of leunen. Dit is voor honden een teken van affectie. Zelfs als hij bang is en tegen je aankomt leunen of bij je komt liggen bedoelt hij dit lief.
Sommige reuen doen dat al bij 6 maanden, andere bij 8, weer een volgende pas bij 12 maanden en er zijn reuen: die doen het nooit.
Honden heffen vaak een poot op als ze angstig zijn, dus het is belangrijk om naar het hele lichaam te kijken - inclusief oren, staart, ogen en poot - wanneer u uw pup leest. Het is ook belangrijk om snel te lezen. Honden praten anderhalve minuut met hun lichaam en veranderen de signalen in een oogwenk.
Markeergedrag in huis
Soms kan een hond dit ook binnen gaan doen bijv. als er een loopse teef in de buurt is maar bijvoorbeeld ook bij veranderingen zoals een nieuwe huisgenoot (hond, ander huisdier, baby etc.) of na een verhuizing. Je hond plast in huis om te communiceren maar vaak heeft het ook te maken met stress.
Citroen en limoen: ook deze geuren vinden honden heel vies. Zeker omdat hun reukorgaan tot wel 40x sterker is dan die van ons. Je doet jouw hond dan ook geen plezier met de geur van citroen of limoen. En net zoals dat bij pepers het geval is, kan ook citroen luchtweg schade bij honden veroorzaken.
Het liefst drie tot vier keer per dag, in de ochtend, middag, avond en voor het slapen gaan. Een volwassen hond heeft behoefte aan een grote wandeling, het liefst meer dan vijf minuten. De meeste honden vinden het heerlijk om een half uur buiten te zijn.
Geef je hond een vast 'hoekje' waar hij wel mag plassen. Mijn hond doet zijn behoeften alleen achter in de tuin op een vaste plek. Plassen doet hij tegen een regenton die daar staat. Dit scheelt veel met schoonmaken, in de rest van de tuin plast hij niet.
Een reden kan zijn dat een hond dit doen om zijn territorium af te bakenen. Hij voorziet u van zijn geur zodat andere honden weten dat u bij hem hoort. Uw hond kan dit gedrag vertonen wanneer u uw dominantie als leider van de roedel niet duidelijk genoeg aan hem heeft laten blijken.
Honden kunnen in huis plassen wanneer er visite komt. Redenen daarvan kunnen zijn opwinding, enthousiasme, onderdanigheid, angst, spanning enzovoort. In de meeste gevallen is dit gedrag heel goed te begeleiden. Je hond communiceert namelijk iets.
“Ik wil spelen!”— Als hondenbaasje heb je jouw hond ongetwijfeld zien buigen wanneer hij aangeeft dat hij wil spelen. Honden die zo'n speelse buiging naar elkaar of naar jou maken zijn dus enthousiast. De lichaamstaal van je hond is op deze momenten ontspannen, met een kwispelende staart.
Een hond houdt zijn oren naar voren als hij zeker van zijn zaak, of alert is. De andere twee mogelijkheden zijn neutraal en naar achteren. Een hond die zijn oren neutraal draagt, communiceert niet. Een neutrale oorhouding herken je doordat zijn oorschelp een beetje naar de zijkant gedraaid is.
Loop vrolijk en zonder aarzeling gewoon recht op "het gevaar" af. Op deze manier kun je je hond helpen om over zijn angst heen te komen. Neem een houding aan die uitstraalt "kom op, stel je niet aan". En beloon je hond pas op het moment dat hij besluit om ondanks zijn angst toch maar met je mee te lopen.
Reu of teefje
Er zit een verschil in reutjes of teefjes met betrekking tot het plassen, eigenlijk net als bij de mens. De reuen gaan, als ze eenmaal volwassen worden, staand plassen. Dit doen ze door een achterpoot op te tillen. De vrouwtjes blijven zittend plassen.
Sterilisatie zorgt ervoor dat uw hond gezonder blijft!
De adviesleeftijd voor sterilisatie ligt tegenwoordig dan ook tussen de 6 en 9 maanden leeftijd, dus voor de eerste loopsheid of 2-3 maanden ná de eerste loopsheid.
Castratie kan vanaf 6 maanden leeftijd. Er wordt een kleine snede voor het scrotum gemaakt, waarna de testikels verwijderd worden. Uw hond kan dezelfde dag weer naar huis. Wij geven pijnstillers mee voor de dagen na de operatie.
Honden hebben net als mensen emoties. Ze kunnen blij, boos bang of verdrietig zijn. Je kunt die emoties ook herkennen aan de lichaamstaal van de hond. Een boze hond kan zijn tanden laten zien.
Hondenlik is een teken van liefde
De 'hogere hond' ontvangt zo'n lik vaak met liefde. 'Honden behandelen mensen als soortgenoten. Dus likken ze ons, hun baasjes, met dezelfde boodschap. ' Het is wat bruut om met afgrijzen te reageren op zo'n onderdanige blijk van liefde.