Met elk plasje wordt een kleine geurvlag uitgezet, waarmee een hond zijn of haar territorium markeert. Deze geurvlag bevat een boodschap voor alle honden in de buurt. Vaak is de boodschap simpel: ik ben hier de baas en niemand anders!
Door de opwinding verliezen ze de controle over de blaasspieren en laten ze een klein plasje lopen. Dit gebeurt vooral bij een begroeting of spelen.
Een reu gaat vaker plassen en tilt zijn poot op om zijn terrein te markeren. U kunt uw reu aanleren dat hij niet tegen iedere boom aan hoeft te plassen, maar uiteraard moet u hem tijdens de wandeling wel voldoende gelegenheid geven zijn blaas te legen.
Wanneer een hond vaker gaat plassen dan voorheen, en er langer voor zit of staat, is dit afwijkend. De prikkel om te plassen kan verhoogd zijn door bijvoorbeeld een blaasontsteking of blaasstenen. In dat geval zal de hond vaak eerst een redelijke plas doen om daarna op een leeg blaasje herhaaldelijk te persen.
Een volwassen hond moet gemiddeld 3 tot 4 keer worden uitgelaten om zijn behoefte te doen.
De leeftijd van de hond
Heb je een jonge hond zonder verlatingsangst, dan kan hij waarschijnlijk makkelijk vier uur alleen zijn. Maar heb je een oudere hond, dan moet je ook rekening houden met dingen als incontinentie, staar, dementie, of doofheid, wat weer kan leiden tot desoriëntatie.
Laat je pup in het begin iedere 2 uur uit. Ga naar buiten voor en na iedere maaltijd, voor en na het slapen en na het spelen. Zet in het begin 's nachts de wekker. Hij kan zijn plas nog niet de hele nacht ophouden.
Wanneer uw hond opeens binnen gaat plassen, kan dit erop duiden dat hij of zij last heeft van de blaas – zeker wanneer uw hond dit normaal nooit doet. Ook kan uw hond koorts en een verminderde eetlust krijgen. Als uw hond helemaal niet meer kan plassen is het van belang dat u hier direct naar laat kijken.
Honden kunnen in huis plassen wanneer er visite komt. Redenen daarvan kunnen zijn opwinding, enthousiasme, onderdanigheid, angst, spanning enzovoort. In de meeste gevallen is dit gedrag heel goed te begeleiden. Je hond communiceert namelijk iets.
De meeste puppy's die hun behoefte moeten doen zullen flink snuffelen of rondjes draaien, dus aan de hand daarvan kun je je hond naar buiten brengen. Vaak houden puppy's hun plas in wanneer je ze oppakt.
Stop spray tegen plassen van honden, welke buitenshuis gebruikt kan worden. De stop spray is voorzien van een spuitmond welke zorgt dat deze eenvoudig te verspreiden is in jouw tuin of op andere plekken waar je wilt voorkomen dat jouw hond of die van de buren zijn behoeftes doet.
Reuen tillen de achterpoot op tijdens het plassen, terwijl teven door de hurken gaan. Maar dit verschil is er als pup nog niet. In de eerste maanden na de geboorte plassen zowel een reu als een teef zittend. Pas als een reutje 4 tot 12 maanden oud is, dan zal hij zijn pootje op gaan tillen tijdens het plassen.
Voor u een hond die vriendelijk lijkt, gaat aaien: eerst aan de eigenaar vragen of dat kan, dan de hond even aan uw handrug laten snuffelen.Blijft hij rustig, dan kunt u hem voorzichtig aaien aan de zijkant van zijn nek. Negeer een hond die vast zit of op eigen terrein is.
Ten gevolge van opwinding kunnen honden de controle over hun blaasspieren verliezen en een plasje laten lopen. Deze opwinding kan bestaan uit enthousiasme en blijdschap, maar ook spanning.
Onbewust urine verlies gebeurt meestal tijdens het slapen of tijdens het liggen in zijligging. Soms verliest hij ook enkele druppels tijdens het in beweging komen. Uw hond heeft zelf dus niet door dat hij urine verliest, maar hij merkt wel de consequenties ervan.
Als je hond plots veel kleine plasjes doet is het verstandig om hier verder onderzoek naar te laten doen. Blaasontstekingen gaan in de regel niet vanzelf over en als je hond lang onbehandeld blijft kan dit de blaas flink beschadigen en de genezing vertragen.
Nierfalen herkennen
Symptomen hiervan zijn: Geen of weinig eetlust. Braken en/of diarree. Opeens heel veel urine produceren of juist helemaal geen.
In het algemeen is het voor je hond prettig om drie tot vier keer per dag erop uit te gaan. Bijvoorbeeld in de ochtend, middag, avond en vlak voor het slapengaan. Zo kan hij verspreid over de dag zijn behoefte doen en kan hij zijn energie kwijt. Neem de tijd voor je wandeling, het liefst meer dan een kwartier per keer.
Jonge, volwassen honden barsten van de energie. In hun wereld bestaat er niet zoiets als 'te veel bewegen', laat staan te veel uitlaten! Het is algemeen aanbevolen om een gezonde hond minstens drie keer per dag uit te laten. Daarbij hoort minstens één wandeling van een half uur (of langer).
Hoe lang alleen? Geen enkele hond vindt het leuk om lang alleen te moeten zijn. Honden hebben sociaal contact en beweging nodig en natuurlijk moeten ze ook regelmatig hun behoefte kunnen doen. Een richtlijn is om volwassen honden niet langer dan 4 tot maximaal (en niet elke dag) 6 uur achter elkaar alleen te laten.
Honden kunnen gemiddeld maximaal 6 uur alleen zijn. Maar dit geldt voor honden die gewend zijn én die geen verlatingsangst hebben. Sommige honden gaan na 2 minuten al piepen van ellende, andere honden kunnen gerust een paar uur alleen gelaten worden zonder dat ze het huis op stelten zetten.
Simpel gezegd, volwassen honden moeten over het algemeen drie tot vijf keer per dag naar het toilet, en de meeste dierenartsen raden een maximale periode van zes tot acht uur aan tussen toiletbezoeken.
Over het algemeen is één tot twee keer per dag ontlasting normaal voor volwassen honden. Zolang de ontlasting van je hond consistent is en er geen andere zorgwekkende symptomen zijn, hoef je je meestal geen zorgen te maken.