Ibuprofen stilt pijn, remt ontstekingen en verlaagt koorts. Paracetamol doet hetzelfde, maar werkt niet ontstekingsremmend.
Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht.
Verspreid de inname van pijnstillers gelijkmatig over de dag. "Verspreid de inname gelijkmatig over de dag. Als je iets drie keer per dag in moet nemen, komt dat dus neer op één keer per acht uur. Hiermee voorkom je dat een pijnstiller te vroeg uitgewerkt raakt en je weer pijn krijgt."
Ibuprofen is een ontstekingsremmende pijnstiller. Dit soort pijnstillers wordt ook wel NSAID genoemd. Het werkt pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij pijn waarbij ook sprake is van een ontsteking, zoals bij gewrichtspijn, reumatoïde artritis, ziekte van Bechterew en jicht.
Voor hevige of chronische pijn wordt paracetamol soms ook gecombineerd met zware pijnstillers die nog een trap hoger staan op de pijnladder, namelijk de zwakwerkende opioïden zoals tramadol of codeïne. In combinatie met bijvoorbeeld codeïne wordt het effect van paracetamol nog wat versterkt.
Zowel mannen als vrouwen die een dosis paracetamol hadden ingenomen, vertoonden minder stress toen ze lazen over iemand die fysieke of emotionele pijn leed en ze voelden ook minder medelijden met die persoon in kwestie.
Bij een succesvolle behandeling wordt de pijn verminderd tot de helft of meer, of is er geen of slechts milde pijn. Zo'n behandeling heeft niet alleen effecten op de pijn zelf, maar verbetert ook de slaap, depressieve gedachten, levenskwaliteit, het werken en de mogelijkheid om het dagelijkse leven terug op te nemen.
De veiligste (met de minste bijwerkingen) pijnstiller is paracetamol. Paracetamol vermindert lichte en matige pijn en verlaagt koorts, maar werkt niet ontstekingsremmend. Paracetamol geeft weinig maag- of darmbezwaren.
Gebruik geen ontstekingsremmers, zoals ibuprofen en diclofenac. Deze middelen kunnen het hartfalen erger maken. Paracetamol mag wel. Werkt paracetamol niet goed genoeg, overleg dan met je arts.
Sterke punten: omega 3-vetzuren zijn aangeraden voor ontstekingen, die te wijten zijn aan hartproblemen, depressie en obesitas. Toepassing: lijnzaad, noten, koolzaad, avocado en sommige vette vissen, zoals ansjovis, haring en sardines, bevatten omega-3-vetzuren.
De hoogste score werd gehaald door de combinatie ibuprofen (400 of 200 mg) plus paracetamol (1000 of 500 mg). Interessant weetje: een kop sterke koffie bleek het effect van de meeste pijnstillers nog te versterken. Er werden geen noemenswaardige nevenwerkingen gemeld na eenmalige inname van de diverse pijnstillers.
Ibuprofen en Diclofenac zijn dus effectieve ontstekingsremmende pijnstillers, die al korte termijn werken. Het advies is echter om ze niet te lang te blijven gebruiken. Bovendien kunnen deze medicijnen nare bijwerkingen veroorzaken.
Gevolgen van een overdosis paracetamol
Deze lopen uiteen van misselijkheid, overgeven en pijn in de onderbuik, tot leverbeschadiging, nierbeschadiging en in sommige – zeer ernstige – gevallen zelfs coma of de dood. Vaak duurt het even voordat de eerste symptomen zich voordoen.
Regelmatig gebruik van ibuprofen kan maagklachten veroorzaken. Neem daarom het middel alleen op een volle maag in. Mensen die in het verleden last hebben gehad van een maag- of darmzweer hebben meer kans op bijwerkingen op maag en darmen. Ook bij ouderen is sprake van een verhoogd risico op bijwerkingen.
Soms is 1 pil van 500 milligram paracetamol al genoeg. Heeft u veel pijn, neem dan direct 2 pillen van 500 milligram tegelijk. Komt de pijn terug, neem de pijnstiller dan op vaste tijden. Zo voorkomt u dat de pijn terugkomt.
Deze pijnstiller werkt door het pijnsignaal dat aan de hersenen wordt doorgegeven te verhinderen. Ibuprofen heeft een sterker effect dan aspirine en paracetamol, het voordeel hiervan is dat u heftigere pijnen kunt remmen, maar het gebruik van ibuprofen kent ook enkele nadelen.
Vochtophoping (oedeemvorming), hoge bloeddruk (hypertensie) en verminderde werking van het hart (hartfalen) zijn gemeld bij het gebruik van NSAID's (zoals bijvoorbeeld Ibuprofen). Krijgt u last van bijwerkingen, neem dan contact op met uw arts of apotheker.
Bij een combinatie van beide pijnstillers, moet je ook rekening houden met de maximale dosis van 4g paracetamol en 1200 mg ibuprofen. Als je ze combineert, wissel je ze best af voor het meest optimale effect. Begin bijvoorbeeld met 500 mg paracetamol. Na drie uur kan je 400 mg ibuprofen innemen.
Paracetamol verhindert dat het pijnsignaal aan de hersenen doorgegeven wordt. Binnen een half uur na inname merkt u dat de pijn afneemt. Dit effect houdt 3 tot 6 uur aan.
Regelmatig paracetamolgebruik verhoogt bloeddruk en daarmee CV-risico. Een regelmatige dagelijkse inname van 4 gram paracetamol per dag verhoogt de systolische bloeddruk met zo'n 5 mm HG bij personen met hypertensie. Dit gaat tevens gepaard met een toename van het cardiovasculaire (CV-) risico.
Ibuprofen verhindert net als paracetamol dat het pijnsignaal aan de hersenen wordt doorgegeven. De felroze pilletjes werken echter niet alleen pijnstillend en koortsverlagend, maar zijn ook nog ontstekingsremmend. Dat is het grootste verschil met paracetamol.
Bij hoofdpijn is het vaak al effectief om eenmalig een pijnstiller te nemen. Heb je continue pijn, dan is het wel goed om een spiegel op te bouwen. In dat geval slik je al de volgende pijnstiller, voordat de andere volledig is uitgewerkt.
Door de coffeïne kunt u last krijgen van hartkloppingen, een onrustig gevoel of slapeloosheid. Gebruikt u paracetamol meer dan 15 dagen per maand tegen hoofdpijn? Dit kan juist hoofdpijn veroorzaken. Neem contact op met uw arts.
Paracetamol en aspirine zijn veelgebruikte pijnstillers. Bovendien worden ze door veel mensen geslikt om andere aandoeningen zoals een hartaanval tegen te gaan. De medicijnen werken namelijk bloedverdunnend. Uit het onderzoek blijkt echter dat het regelmatig slikken van deze pijnstillers niet zo'n goed idee is.