Het toppen van een paprikaplant kan bijdragen aan een betere oogst, maar is zeker niet vereist. Paprika's kweken kan namelijk ook prima zonder de plant te toppen.
Snoeien en strippen
Heel lastig is het snoeien van de paprika niet, bij sommige soorten is het niet eens nodig. Hou de hoofdstam kaal tot ongeveer 30 centimeter hoogte en houd daarbij twee takken per plant aan. Haal naast de onderste dieven en het blad aan de hoofdstam ook de grootste bladeren weg.
Dit verhoogt de productie van je peperplant omdat er twee hoofdstammen zijn, met meer takken, waar dus meer bloemen en uiteindelijk pepers aan kunnen gaan groeien. Moet je een peperplant toppen? Toppen is zeker niet vereist voor de teelt van pepers.
Paprika groeit het best bij een gemiddelde dagtemperatuur van 25°C. 's Nachts mag de temperatuur niet onder de 16°C komen. De paprika heeft tussen de veertien en zestien uur licht per dag nodig. De plant groeit het best bij een relatieve vochtigheid (RV) van 70%. In een kweektent ligt de RV meestal tussen de 40 en 50%.
Ook bij paprika zaaien kun je rekening houden met slechte buren: zaai je paprika niet naast knolsoorten, bonen of knolvenkel. Slechte buren zitten elkaar in de weg, en zorgen ervoor dat je groenten minder goed kunnen groeien.
Als de grond nog vochtig is, hoef je geen water te geven. Voelt de grond echter droog aan, dan kan je terug begieten. In de zomer kan het nodig zijn om je paprikaplant dagelijks water te geven.
Toppen is het inkorten van een jonge plant om deze te dwingen tot struikgroei. Zaailingen kunnen anders opgroeien tot één enkele opgaande scheut. Door deze af te knippen, dus te toppen, zal de plant sneller zijtakken gaan vormen. Bij jonge zachte planten kan toppen met de vingers de scheut weg te knijpen.
De oogst vindt bij een buitenteelt plaats in september en oktober. In de (ongestookte) kas kun je de eerste vruchten in de meeste gevallen vanaf halverwege juli oogsten. Oogst paprika's door ze voorzichtig van de plant te breken en de vrucht omhoog langs de stengel te buigen.
Het beste kun je een peperplant niet te vaak water geven, en veel water per keer. Door de plant elke keer droog te laten worden en dan weer voldoende water te geven, zorg je ervoor dat je een compacte plant met veel bloemen krijgt. Bovendien maakt het de pepers scherper van smaak.
Hierdoor zou je denken dat het gaat over een eenjarige plant. Echter dit klopt niet. Alle peper -en paprikaplanten zijn meerjarige planten. Echter in ons klimaat worden ze meestal gehouden als een eenjarige plant.
Kan paprika tegen regen? Paprika is, in tegenstelling tot tomaten, niet gevoelig voor regen en hoeven niet opgebonden of gediefd te worden.
Zaai vooral zo warm mogelijk voor. Zelf hebben we een elektrische propagator en bij ongeveer 26 graden kiemen de zaden dan vaak binnen 10 dagen. Bij 20 graden duurt de kieming ongeveer 3 weken. Onder de 17 graden staan pepers en paprika's stil en wachten ze op warmere tijden om weer verder te kiemen of te groeien.
De paprikaplant is eigenlijk struikachtige plant die houdt van ongeveer 25 graden. Aangezien in ons klimaat de teelt ongeschikt is voor buitenteelt, vindt de productie plaats in kassen. In de volle grond wordt de plant circa 1 meter hoog, in de kassen tot 4,5 meter.
Een lichte plaats, maar in de schaduw van direct zonlicht, wordt aanbevolen voor de teelt. Sterke zon kan bladeren onder glas verbranden. Buiten daarentegen genieten paprikaplanten van de zon. Een goed doorlatende, voedzame grond met voldoende vocht en een middelhoog voedingsgehalte is geschikt als substraat.
Pepers en paprika's zijn in principe meerjarig. Je kunt planten in pot in de herfst binnen zetten, om de laatste vruchten in huis te laten rijpen of om te proberen de planten vorstvrij te overwinteren (wat overigens niet heel makkelijk is want ze zijn gevoelig voor luis, spint, botrytis, etc.
Je hoeft niet ieder jaar te zaaien om paprika's en pepers te kunnen oogsten, je kunt de planten namelijk laten overwinteren.
De meeste onrijpe kleuren kunnen (afhankelijk van de genetica) vrijwel alle rijpe kleuren krijgen als de vrucht rijp wordt! Er zijn uitzonderingen. Wit kan bijvoorbeeld geen bruin of groen worden. En sommige paprika's krijgen een andere kleur als je deze verhit, een paarse paprika wordt na het verhitten namelijk groen!
Bomen vormen een variëteit aan vormen en groei-eigenschappen, allemaal met hetzelfde doel: zoveel mogelijk zonlicht opvangen met hun bladeren. Het “Toppen” verwijdert de uiteinden van de takken waarbij lelijke stompen achterblijven. “Toppen” verwoest onherstelbaar de natuurlijke perfecte vorm van een boom.
Door rond de 3e week van de bloei, wanneer de eerste topjes goed zichtbaar worden, het bovenste plukje van je toppen, zo'n drie millimeter, weg te knippen. Jawel, weg te knippen. De toppen worden niet alleen dikker, maar zullen ook nog eens meer trichomen bevatten. Probeer het maar eens uit op één van je wietplanten.
Een voordeel van je wietplant toppen is dat je de hoogte beperkt. Bij fimmen blijft de hoogte nagenoeg hetzelfde. Twee nieuwe toppen zorgt al voor een dichtere plant met meer risico's op ziektes en schimmels. Bij fimmen wordt dat risico alleen nog maar groter.
Paprika zaaien
De beste periode om dit te doen is vanaf eind februari tot mei. Bedek de zaden voorzichtig met wat aarde, niet meer dan 1 cm. dik. Dus niet dieper dan 1 cm.
Maar welke groenten hebben dan wel extra voedingsstoffen nodig? Dat zijn onder andere: bonen, druiven, kool- en bladgewassen, tomaten, courgette, aardbeien, pompoen, komkommer, prei en paprika kunnen wel wat extra's gebruiken. Één van de belangrijkste voedingsstoffen die je kunt aanvullen is kalk.
In december en januari worden de paprikaplanten geplant. In een aantal maanden tijd groeien hier stengels met paprika's aan. Begin maart tot en met eind november kunnen paprika's worden geoogst. De gekleurde paprika's verschillen ook in smaak met elkaar.