De glazen van een zonnebril zijn gekleurd om te bezuinigen op de helderheid van het licht. De verschillende tinten hebben invloed op wat je uiteindelijk waarneemt. Elke kleur laat een andere hoeveelheid licht toe op je netvlies, laat je ander waarnemen en geeft een andere perceptie van de contrasten.
Gekleurde glazen in één oogopslag:
Ook bij fel of diffuus licht kleurgetrouw en natuurlijk zicht. Aangename kijkervaring dankzij toegenomen contrastwaarneming. Ideaal in het verkeer, bij het sporten, in de natuur of op het werk. Volledige bescherming tegen UV-A en UV-B straling en tegen verblinding.
Een blauw licht filter bril:
Neutraliseert het blauwe licht;Vermindert lichtschittering;Brengt je ogen tot rust en zorgt dat je minder knijpt met je ogen;Zorgt voor een scherper contrast.
De polariserende glazen zorgen voor het weghalen van alle horizontale lichtinval waardoor de schittering verdwijnt omdat de lichtinval vanaf een richting komt. De polariserende glazen geven een verbeterde waarnemen van kleuren en contrasten. Er treed minder vermoeidheid op in de ogen door de extra filter.
Om ervoor te zorgen dat u verkeersborden en stoplichten blijft herkennen, moeten de zonnebrilglazen hun natuurlijke kleurcontrast houden. Daarom zijn groene, bruine en grijze tinten het meest geschikt voor het rijden.
Gele of oranje glazen
De glazen filteren namelijk blauw licht waardoor je meer scherpte en contrast ziet. Ook tijdens het skiën of wanneer je buiten op een laptop of computer werkt, zijn gele glazen prettig.
Welke kleur glazen is goed voor autorijden? Groene, grijze en bruine glazen zijn ideaal voor het autorijden. Deze kleuren zijn functioneel, geschikt voor alledaags gebruik en zullen de kleurwaarneming niet vervormen. Zonnebrillen met gele glazen zijn verboden in het wegverkeer.
Hoe je polariserend glas herkent
Dat doe je zo: Kijk – met je zonnebril in handen, maar wel door het glas – naar een lichtschittering en draai de bril in een hoek van 90 graden ten opzichte van het licht (bijvoorbeeld door achterover te leunen). Neemt de intensiteit af? Dan heb je een gepolariseerde variant in handen!
Meestal zit er een sticker met een "P" op het glas die aanduidt dat de glazen een polariserende werking hebben. Vaak staat ook op de productpagina van een specifieke zonnebril in de productspecificaties aangegeven of de zonnebril gepolariseerde glazen heeft. Ook kun je het zien op de afbeelding.
Op de weg voelt een polariserende zonnebril veiliger en comfortabel omdat je niet wordt verblind door de zon. Ook tijdens het skiën of snowboarden is een bril met gepolariseerd glas erg handig. Het geeft rust aan je ogen omdat je geen last hebt van de weerkaatsing van de zon op de sneeuw.
Waarom een bril met een blauw licht filter helpt!
Zo'n bril heeft 'blue coating'. Dat is een dun laagje dat het blauwe licht neutraliseert. Het filter helpt ook om branderige, droge ogen en hoofdpijn te voorkomen. Ook zorgt het voor minder lichtschittering en een scherper contrast.
Meekleurende glazen, ook wel fotochromatische glazen of fotochrome bril genoemd, reageren op verschillende niveaus UV-licht. De nieuwste generatie meekleurende glazen reageren razendsnel op de lichtintensiteit en zijn nagenoeg helder als er geen bescherming nodig is.
Blauw licht heeft voor- en nadelen. Voor wie dagelijks gedurende lange tijd met computers werkt, zeker 's avonds, of hiervan klachten ondervindt, kan een bril met blauwfilter nuttig zijn. Het is echter niet nodig om deze permanent te dragen. Bij kinderen is zo'n bril resoluut af te raden.
Afhankelijk van de intensiteit van de UV-stralen in de schaduw worden de meekleurende brillenglazen niet zo donker als in de volle zon, maar bieden wel altijd 100% bescherming tegen UV-straling.
Deze speciale lens met als basis een gele kleur, verandert wanneer blootgesteld aan zonnestralen, naar grijs in 20 seconden en beschermt de ogen voor 100%. De gele kleur geeft meer contrast in het donker zodat het zicht optimaal wordt.
Een autobril, de naam zegt het al, is een zonnebril voor tijdens het autorijden. Deze zonnebril voor in de auto heeft speciale glazen: Roadview-glazen. Deze glazen hebben een oranjebruine kleur, waardoor je meer contrast ziet en minder last hebt van lichtschitteringen.
Dure merken
Dat komt omdat er twee grote Italiaanse fabrieken zijn die samen zo'n beetje de hele zonnebrillenmarkt beheersen. Een van die fabrieken, Luxottica, heeft merken als Chanel, Vogue, Armani en Ray-Ban onder zich.
Een Ray-Ban zonnebril polarized herken je aan het logo op het glas. Het Ray-Ban logo zie je altijd in een witte kleur op het glas. Als er een P achter staat, dan is het een gepolariseerde zonnebril. Dus als het witte logo Ray-Ban P zegt, dan heb je een gepolariseerde zonnebril.
Zonnebrillen met bruine, donkergroene of grijze brillenglazen zijn de beste zonnebrillen voor autorijden. Deze zonnebrillen werken het beste in alle weersomstandigheden, zonder dat uw kleurwaarneming wordt verstoord.
Als licht een anisotroop medium binnendringt vindt dubbelbreking plaats, waarbij het ongepolariseerde licht in twee lichtstralen met loodrecht op elkaar staande golfbewegingen wordt gescheiden. Nu kan lineair gepolariseerd licht gemaakt worden door een van de twee stralen weg te filteren.
De gespiegelde glazen, ook wel flash coatings genoemd, beperken de hoeveelheid licht die je ogen binnenkomt, waardoor je je prettiger voelt. Spiegels zijn sterk reflecterende coatings die op de voorkant van het zonnebrilglas worden aangebracht om de hoeveelheid licht die het oog binnenkomt te verminderen.
Meer uv-straling verhoogt de kans op oogproblemen
Zo kan er bijvoorbeeld staar ontstaan. Dit is een aandoening waarbij de ooglens troebel wordt, omdat eiwitten in de lens samenklonteren. Gevolgen zijn wazig zicht en minder goed kleuren kunnen zien.
Oranje en roze gekleurde glazen verbeteren de gezichtsscherpte en zijn sterk aanbevolen bij het fietsen. Ze zorgen voor het meest heldere gezichtsveld en zijn ideaal bij zwak of geen zonlicht. Dankzij het sterke kleurencontrast zijn deze kleuren bijzonder aanbevolen bij het fietsen op wegen.