Daarnaast bevat paardenvlees meer ijzer en minder vet dan rundvlees. Misschien is het zelfs een idee om een lasagne op de markt te brengen die 100 procent uit paardenvlees bestaat? Het zou een goed alternatief kunnen zijn voor mensen die wat kilo's kwijt willen.
'Paardenvlees heeft qua smaaktoon iets meer zoetheid, dus het is zoeter dan rundvlees, waar het vaak mee wordt vergeleken', vertelt TV-kok René Pluijm. 'Het is ook heel erg mals. De spiermassa is goed doorbloed, dus het is malser.
Paardenvlees is nog steeds goedkoper. Het prijsverschil kan oplopen tot wel 20 à 30 procent. Dat heeft te maken met EU-importheffingen. Die worden bij paardenvlees (bijna altijd uit Noord- en Zuid-Amerika) niet geheven en bij rundvlees uit een ver oord wel.
Paardenvlees is goed voor uw gezondheid. Paardenvlees is een van de gezondste vleessoorten voor menselijke consumptie. Het is mager, bevat veel ijzer en is rijk aan vitamine B. Specialisten uit de medische sector raden het eten van paardenvlees aan.
In ons land zit paardenvlees vooral in snacks: in vleeskroketten, frikandellen en hamburger. Voor het bakken van friet wordt vaak paardenvet gebruikt. En dan zijn er nog de vleeswaren: paardenrookvlees en paardensalami. In ons land zijn er een flink aantal mensen die geen paardenvlees eten.
Paarden mogen niet gekweekt worden voor de slacht. Alleen paarden die op één of andere manier economisch niet meer rendabel zijn, komen in het slachthuis terecht en hun vlees kan ter consumptie worden aangeboden.
Voor moslims zijn zowel varkens- als paardenvlees haram, onrein en dus verboden kost.
Het is rijk aan ijzer en je vindt er zink, seleen, fosfor en verschillende B vitaminen zoals B6 en B12 in terug. Rundvlees is ook rijk aan ijzer maar substantieel minder dan paardenvlees. De hoeveel zink en seleen ligt wel een stuk hoger en het bevat ook dezelfde B vitaminen die je in paardenvlees terug vindt.
Paardenvlees is één van de gezondste vleessoorten. Het is mager, bevat veel ijzer en is rijk aan vitamine B. Bovendien is het uitermate geschikt voor honden met een voedingsallergie. Paardenvlees is afkomstig van dieren die veel bewegen, die gezonde voeding eten en een vol leven leiden.
Paardenvlees levert minder energie dan de andere vleessoorten en is ook minder goed verteerbaar. Vroeger was paardenvlees erg mager en werd aangeraden om wat vet bij te voeren.
In de centraal Aziatische landen zoals Mongolië, Kazachstan en Kirgizië, waar het paard tot het dagelijks leven behoort, is het eten van paardenvlees niet ongewoon.
Hoewel we in Nederland geen paarden fokken voor consumptie, belandt er toch regelmatig paardenvlees op ons bord. Niet in de vorm van paardenworst of -rookvlees, maar als snack. Denk aan frikandellen en bitterballen, maar ook aan kroketten, gehaktballen en -staven.
De frikandel bevat gewoon vlees: kippenvlees, varkensvlees en heel soms wat paardenvlees. Het grootste deel van het vlees dat in de snack wordt verwerkt is zogeheten separatorvlees. Dat zijn kleine restjes die aan de botten blijven zitten nadat de filet, borst en andere grotere stukken van de kip zijn afgesneden.
Minder vet
De smaak van paardenvlees valt ook praktisch gezien positief te bekijken. Het heeft een 'veelzijdig' karakter en is wat zoet van smaak waardoor het zich goed leent om in verschillende recepten te gebruiken.
Er zit 0,1 gram vet in 1 voor snee (10 gram) paardenrookvlees, waarvan 0 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Paardenvlees is nog steeds handel
En een enkele Nederlandse slager verkoopt nog paardenworst en paardenbiefstuk.
Paardenvlees is erg gezond: het bevat veel ijzer en is erg mager en daardoor uitermate geschikt in vetarme diëten. Veel verkocht paardenvlees is onder andere paardenrookvlees, paardensalami en paardenbiefstuk. Er bestaat ook paardengehakt maar dat wordt minder verkocht.
En wat er nou zo bijzonder is aan de paardenworst? “Er zit niets in, behalve paard. Het is echt paardenvlees met een beetje kruiden, en dat is geheim natuurlijk. Maar er zitten geen gluten of conserveringsmiddelen in.
Het gaat om vlees dat afkomstig is van paarden uit de VS, die in Canada, Argentinië en Uruguay worden geslacht. Het transport naar de slachthuizen is één grote lijdensweg. De paarden staan in vrachtwagens die niet geschikt zijn voor paardenvervoer. Ze zijn vaak ziek of gewond, maar medische hulp is er niet.
Paardenvlees is van zichzelf een stuk zoeter dan bijvoorbeeld het rundvlees. Het is daarom belangrijk om het goed op smaak te brengen met zout en peper. Een biefstuk als deze hoort gewoon in de pan gebakken te worden. In dit recept vertellen we hoe je de lekkerste paardenbiefstuk klaarmaakt.
Volgende dieren zijn wel halal: schapen, runderen, pluimvee, kamelen, paarden, wilde ezels, konijnen, egels, stekelvarkens, sprinkhanen, wormen in fruit, vogels en dieren die leven in de zee (met uitzondering van kikkers, palingen, krokodillen, zeeschildpadden, dolfijnen en haaien) (Bonne & Verbeke, 2008a).
Alles wat haram is, kunnen moslims niet eten of doen. Bijvoorbeeld: varkensvlees, alcoholische dranken en niet-ritueel geslachte vleesproducten. producten afgeleid van varkens, zoals gelatine uit varkensbeenmerg.
Is paardenmelk halal? Voor mensen met de Islam als geloofsovertuiging of een voedingspatroon wat halal is, is paardenmelk een goede bron van vitaminen. De paardenmelk van Sanvita Healthy wordt gewonnen bij paarden van het soort Haflingers omdat dit ras een rustig en vriendelijk ras is.