Volgens een woordvoerder van VWA komt het vaker voor dat kroketten of bitterballen 'ontploffen'. Dan is er tijdens het productieproces waterdamp in de vulling terechtgekomen. Na een melding van de producent doet VWA altijd een onderzoek. Consumenten krijgen hun geld terug als zij de snacks naar de winkel terugbrengen.
Als je zelfgemaakte bitterballen of kroketten openklappen tijdens het frituren kan dat verschillende oorzaken hebben. De meestvoorkomende is het feit dat de vulling te heet wordt. Dit kan komen doordat de temperatuur van de olie te heet is. Vertrouw dan ook vooral niet blindelings op de temperatuurknop van je friteuse.
Verwarm de frituurolie tot 175 °C. Vul de mand met één laag kroketten (geen kroketten op elkaar leggen). Bak gedurende 3 tot 4 minuten goudgeel. Te veel kroketten tegelijk bakken of schudden met het mandje tijdens het afbakken vergroot de kans op openbarsten.
Een slecht gepaneerde kroket heeft evenveel kans om te barsten als het gebruik van te vochtige puree. Druk het paneermeel goed aan zonder de kroketten te vervormen en plaats de kroketten op een bord zonder dat ze elkaar raken. Begint het paneermeel te klonteren dien je deze te vervangen.
Bak de kroketten 5 minuten in de friteuse, voorverwarmd op 180°C. Leg er niet te veel tegelijk in de frituurolie, want dan zakt de temperatuur snel en gaan de kroketten toch weer uit elkaar vallen.
Dan komt het belangrijkste: de korst. Het laagje om de ragout, de paneerlaag, moet namelijk voorkomen dat de kroket in de frituur uit elkaar knapt en gaat lekken. Een glad oppervlak van de ragout is het beste begin voor een stevige paneerlaag (vandaar die natte handen).
Uit de diepvries in de frituur: olietemperatuur op 175 graden, bitterballen, minikroketten en grote kaaskroketten 5 minuten, grote garnaalkroketten 7 minuten, grote kalfskroketten 8 minuten.
Dit komt omdat er bijkroketten voor in de frituur minder paneermeel omheen zit. In heet olie schroeit dit snel dicht, maar in de Airfryer loop je de kans dat de inhoud er een beetje uitloopt. Daarnaast krijgen diepvries kroketten in de Airfryer geen mooi kleurtje wat wel gebeurd in de frituurpan.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
1 Verwarm de heteluchtoven voor op 220°C. 2 Plaats de bevroren kroketten op een ovenrooster. Gebruik geen bakpapier of ovenschaal voor het beste bakresultaat en plaats een opvangplaat onderin de oven zodat de oven schoon blijft. 3 Plaats het rooster in het midden van de oven en verwarm de kroketten in 14-16 min.
Bijvoorbeeld kroketten, bitterballen, frikandellen, loempia's, een bamihap, nasischijf en kaassoufflés. Alles wat je nodig hebt is een frituurpan, zonnebloemolie of frituurvet, schuimspaan en een bord.
Nee, dat kan niet. Heb je geen olie zodat je ze in een pannetje kunt frituren? Staat dat niet op de zak? Als je wel zonnebloemolie hebt kun je ook een wok vullen met zonnebloemolie en daarin de bitterballen frituren.
Houten lepel
Ook met een eenvoudige houten keukenlepel test je heel makkelijk de temperatuur van de olie in je pan. Dop de steel van je lepel voorzichtig in de olie. Als er luchtbelletjes verschijnen, is je olie heet genoeg en kan het bakken beginnen.
Frituren is een techniek waarbij het product wordt ondergedompeld in gloeiend heet vet of olie. Voor deze kooktechniek heb je een frituurpan of een hoge pan nodig. Je kunt een neutrale olie gebruiken, zoals zonnebloemolie of arachideolie, maar ook een daarvoor bestemde frituurolie of frituurvet.
Verwarm de frituur voor naar 180° Celsius. Als de frituur heet is kun je de bitterballen langzaam in de olie laten zakken. Zet daarna de thermostaat terug naar 160° Celsius, zo voorkom je gebarsten en verbrande bitterballen. Bitterballen in de frituur zijn klaar in ongeveer 3 minuten.
Het maakt de olie nog langer houdbaar en extra bestand tegen verhitting. Een groot nadeel van dit gedeeltelijke hardingsproces is dat het transvetten produceert. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze soort vetten erg ongezond zijn en het risico op hartaandoeningen kunnen verhogen (1).
Zonnebloemolie is de betere grondstof voor frituurolie. Dat heeft vooral met de vetzuursamenstelling te maken. We onderscheiden in zonnebloemolie de normale versie en High Oleic zonnebloemolie. Die laatste soort is veel meer hittebestendig dan de gewone zonnebloemolie.
Kunnen bitterballen in de airfryer? Ja, maar net als bij de kroket kies je het beste voor een oven of speciale airfryer variant.
Snacks bereiden
Vaak tussen de 10 en 15 minuten op 180 tot 200 graden voor grote snacks, en 7-9 minuten voor kleine snacks zoals bitterballen of bittergarnituur. Deze snacks worden lekker en krokant uit de Airfryer.
Hoeveel bitterballen mogen in de airfryer? Bereid geen grote hoeveelheden snacks zoals frikandellen en bitterballen in één keer. Mora adviseert zelfs om alleen de bodem van het aifryer mandje te bedekken voor een optimaal resultaat.
Niet alleen is het de vraag of je frituur de vorst wel goed kan weerstaan, ook kan het vloeibare vet bevriezen. Je kunt een frituurpan zodoende beter op een iets warmere plek bewaren.
Het zal je niet ontgaan zijn dat onze bitterbal een ronde variant is van de kroket.