De dagen vlak voor en na de volle maan verandert de energie om ons heen. De nadelen hiervan zijn dat je als HSP wakker kan liggen, onrustig slaapt, intens droomt of zelfs slaapwandelt. De volle maan versterkt alles, het heeft effect op je emoties, gedachten en situaties.
13 procent van de ondervraagden liet weten zich anders te voelen, tegenover 11 procent op een andere avond. Op de dag van volle maan zijn er 24 procent meer meldingen van inbraak, de kans op letsel door geweld ligt daarentegen 11 procent lager. Dat vrouwen sneller bevallen bij volle maan is een fabeltje.
Vermoeider en meer gedachten
Veel mensen ervaren volle maan als erg vermoeiend en slapen daarbij een stuk slechter. Deze vermoeidheid wordt veroorzaakt door de extra sterke maanenergie. De maan staat op haar hoogtepunt. Door de verhoogde maanenergie worden we overspoeld met gedachten, maar ook met meer emoties.
Wees overdag bezig als het volle maan is. Beweeg letterlijk, ga bijvoorbeeld wandelen, doe yoga, of wat in de tuin. Doe wat creatiefs! Ook als je vindt dat je dit nog niet 'goed genoeg' kan; laat de drang om wat 'moois' neer te zetten los.
Zij ontdekten dat de proefpersonen rond volle maan circa vijf minuten langer nodig hadden om in slaap te vallen. En dat ze gemiddeld 20 minuten korter sliepen dan bij andere maanstanden. Bovendien hadden ze lagere melatoninewaarden en verminderde de hersenactiviteit die bij een diepe slaap hoort met 30 procent.
De dagen vlak voor en na de volle maan verandert de energie om ons heen. De nadelen hiervan zijn dat je als HSP wakker kan liggen, onrustig slaapt, intens droomt of zelfs slaapwandelt.
De volle maan is de tijd van bloei en van hoogtepunten. De volle maan staat gelijk aan het spirituele en energetische hoogtepunt. Als de volle maan is geweest, start de afnemende maanfase. Met deze fase is de tijd aangebroken om los te laten wat niet langer goed voor je is.
De volle maan heeft een versterkend effect op emoties, gedachten en situaties. Je kunt je daardoor onrustiger voelen dan normaal, slechter slapen, intenser dromen of zelfs slaapwandelen. Ook kun je een strijd tussen hoofd en hart ervaren. Dit komt door de stand van de zon ten opzichte van de maan.
Iemand die wispelturig is en voortdurend van stemming verandert, wordt maanziek genoemd. Een echte ziekte is het tegenwoordig misschien niet, maar daar dacht men vroeger anders over. Het woord maanziek is al heel oud, het wordt al in 1332 vermeld, met als synoniemen 'maensch', 'manich' en 'maensuchtich'.
De kracht van volle maan
Zo'n drie dagen voor en drie dagen na de volle maan is de kracht van de maan het sterkst voelbaar. Emoties zijn op deze dagen sterker, waardoor je een uitdaging sneller als een probleem ziet. De vrijkomende energie kan je onrustig maken, waardoor je 's nachts minder lang en diep slaapt.
De grootste invloed van de maan op de aarde is de getijdenwerking, die eb en vloed in zeeën en oceanen veroorzaakt. Als de maan een complete oceaan in beweging kan brengen, zal hij dan ook niet een enorme invloed uitoefenen op veel kleinere objecten, zoals mensen? Dat zou je denken, maar het antwoord is 'nee'.
Martin Dresler van het Radboudumc onderzocht met collega's van het Max Planck Institute of Psychiatry in München de invloed van de maan op slaap. En wat blijkt: er is geen aantoonbare relatie tussen de maancyclus en de slaapkwaliteit van de mens.
De periode dat iets 'volle maan' wordt genoemd, duurt ongeveer drieënhalve dag. Daarin loopt de belichting van 95 procent naar 100 procent en terug naar 95 procent.
Net als mensen kunnen honden ook slechter slapen, onrustig worden, meer ongewenst gedrag laten zien of juist in zichzelf keren door de invloed van de maan.
Zet de fles/pot buiten in direct maanlicht of eventueel voor een raam. Zet je intenties voor het maanwater en denk na over waar je het water voor wilt gebruiken. Je kunt dit bijvoorbeeld in de fles/pot fluisteren of hardop zeggen. Laat het glas of de pot de hele nacht in het maanlicht staan.
Maar waar komt die benaming weg? Luna=maan. Dus het heeft klaarblijkelijk iets met de maan te maken.
De energie die de maan uitstraalt, wordt in de astrologie geassocieerd met vrouwelijke 'yin' energie waardoor vrouwen deze energie sterker ervaren. Deze energie staat voor onze instinctieve reacties en emoties. In plaats van weloverwogen te reageren, bepaalt de maan juist de onbewuste en snelle reacties.
De volle maan staat gepland op de volgende data: 9 oktober 2022 om 22:54 uur. 8 november 2022 om 12:02 uur. 8 december 2022 om 05:09 uur.
Zoveel dichterbij staat de maan
Om precies te zijn is de maan op woensdagavond op 363.666 kilometer afstand van de aarde. De vorige supermaan stond nog dichter bij de aarde. Op woensdag 13 juli 2022 krijgen we in Amsterdam voor de laatste keer dit jaar een…
Wassende Maan Ritueel
Tijdens wassende maan kun je aan de slag met de intenties die je hebt gezet tijdens nieuwe maan. In de wassende maanfase gaat het om groei en actie. Maak een lijstje van drie concrete dingen die jij kunt doen om jouw wensen uit te laten komen en onderneem ook echt actie.
Beter slapen met volle maan
Ga wandelen, sporten of doe aan yoga. Gebruik de extra energie die je voelt door de volle maan, om iets te creëren. Lekker creatief bezig zijn met je handen bijvoorbeeld. Onderzoek hoe de maanstanden invloed hebben op jouw slaap.
Niet kunnen slapen, wordt in heel veel gevallen nogal eens veroorzaakt door veel piekeren en stress hebben. Door je werk, verhuizing, thuissituatie, je kinderen, geldzorgen, ziekte enzovoort. Omdat je je druk maakt, maalt over wat er speelt en geen afstand kunt nemen, kun je de slaap niet vatten.
Wassende maan (jonge maansikkel)
Terwijl het maanoppervlak dat door de zon wordt beschenen langzaam groter wordt, bevindt de maan zich in een 'wassende' (toenemende) fase. We spreken van een 'maansikkel' als het verlichte maanoppervlak minder dan de helft van de maan uitmaakt.
De grote, donkere vlekken op de maan, die zelfs met het blote oog al te zien zijn (ze vormen samen het bekende 'mannetje in de maan'), zijn in feite kolossale inslagbekkens die geheel of gedeeltelijk zijn volgelopen met inmiddels gestolde lava.
Waterstof, ammonia en methaan bijvoorbeeld, die gebruikt kunnen worden als brandstof. Er werd ook koolstofmonoxide en koolstofdioxide aangetroffen. Bovendien troffen de onderzoekers een aantal metalen aan in de pluim: natrium, zilver en kwik. De vulling van de maankraters is waarschijnlijk niet op de maan ontstaan.