Bijen, vlinders, torren, mieren en allerlei andere bodemdiertjes gebruiken het onkruid als schuilplaats, om hun eitjes op te leggen en ze eten ervan. En hoe meer onkruid, hoe meer insecten. En hoe meer insecten, hoe meer vogels dat weer aantrekt! Onkruid is dus goed voor de biodiversiteit.
Onkruid maakt de bodem vruchtbaarder
Hiermee maken ze kleine tunneltjes in de grond, die de bodem losser maken. Regenwater krijgt zo de kans om dieper de grond in te gaan en het bodemleven krijgt letterlijk weer zuurstof.
Planten die overal tussen tegels en in hoekjes groeien worden vaak als onkruid bestempeld en bestreden. Maar onkruid is de unieke manier van de natuur om de aarde te bedekken, te voeden en te beschermen tegen uitdroging.
Als bepaalde onkruidsoorten overheersen betekent dit dat uw bodem over de ideale groeicondities beschikt voor deze planten. Sommige soorten groeien vooral op een zure bodem, andere hebben een alkalische grond nodig of hebben behoefte aan voldoende vruchtbare grond, of houden van een bodem met een goede structuur.
Af en toe schoffelen helpt om de bodem los te houden. Daarnaast schoffel je automatisch kleine onkruidjes af welke anders groot worden en uitzaaien. Met schoffelen werk je snel, binnen een kwartiertje kun je al een hele tuin doorwerken. Daarnaast heb je geen bestrijdingsmiddelen nodig.
Goed schoffelen doe je met beleid. Dus: voorzichtig sturend de schoffel langs de planten geleiden, en zeker niet te diep in de grond. Het onkruid dat je wilt bestrijden, moet je meer afsnijden dan loswerken. Want onkruid dat afgesneden is, droogt uit.
Bijen, vlinders, torren, mieren en allerlei andere bodemdiertjes gebruiken het onkruid als schuilplaats, om hun eitjes op te leggen en ze eten ervan. En hoe meer onkruid, hoe meer insecten. En hoe meer insecten, hoe meer vogels dat weer aantrekt! Onkruid is dus goed voor de biodiversiteit.
Ehrenfried Pfeiffer bespreekt welke soorten onkruid er bestaan, hoe ze groeien, en wat ze ons kunnen vertellen over de vruchtbaarheid van de grond. De strijd tegen het onkruid wordt zowel in theorie als in de praktijk belicht, zodat het in iedere situatie toegepast kan worden.
Zevenblad. We trappen de lijst af met misschien wel het hardnekkigste onkruid. Deze plant verspreidt zich namelijk via de zaadjes maar ook door de wortels. Als de wortels niet volledig worden verwijderd, komt het zevenblad keer op keer terug.
Nuttig onkruid
Sommige onkruiden zijn heel nuttig. Dat komt door het herstellend vermogen van de natuur. Dat betekent dat planten het gebrek in de grond niet alleen aantonen maar ook opheffen. Tref je in je tuin veel spurrie (niet eetbaar), dan weet je dat de grond zuur, voedselarm en zanderig is.
Eenjarig onkruid
Doordat de grond regelmatig bewerkt wordt heeft het een open structuur. In dit gespreide bedje ontkiemen de zaden snel. Sommige van deze onkruiden groeien zo snel dat ze zich meerdere keren per jaar vermenigvuldigen via zaadproductie.
Onkruid tussen tegels voorkomen
Leg eerst een worteldoek neer, zodat onkruid van onderaf niet tussen je tegels door kan komen. Vul de voegen van je terras met voegselzand of brekerzand. Dit bevat geen voedingsstoffen voor eventuele aangewaaide zaadjes. Veeg je terras regelmatig!
De beste onkruidverdelger met glyfosaat is 'Roundup'. Dit is een sterk middel die zo effectief is dat het bijna alle onkruiden volledig kan doden. De 'ouderwetse' Roundup met met glyfosaat mag in Nederland en België niet meer aan particulieren verkocht worden wegens mogelijk kankerverwekkende stoffen in de glyfosaat.
Onkruid verwijderen in de tuin
Wied in het voorjaar de border altijd goed door, dat scheelt veel werk in de zomer. Voor de winter begint, kan je het nogmaals de hele tuin wieden, want veel onkruid komt makkelijk de winter door. Als je eenmaal onkruid in je tuin hebt, dan kan het lastig zijn er weer vanaf te komen.
Alleen het onkruid op verharding bestrijden met onkruidbranders heeft geen zin. Het is alleen zinvol als er niet veel onkruid staat en er geen grond op de verharding ligt. Branden werkt vooral goed als een soort preventieve handeling in een pakket van maatregelen. Het dood namelijk naast kleine plantjes ook de zaden.
De PH waarde van de grond heeft een waarde van 0 tot 14, waarbij 7 neutraal is. Grond met een PH waarde van lager dan 7 is een zure grond. Grond met een PH waarde hoger dan 7 noem je een basisch of alkalisch milieu.
Boterbloemen wijzen op zure grond en op een kalktekort.
Zevenblad bevat caroteen, kalium, calcium, magnesium en kiezelzuur. Door de bladeren iedere paar weken te plukken put je de wortels uit en verdwijnt de plant uiteindelijk. Door het blad op de grond te laten leggen verbeter je de bodem. Wijst op een verdichte grond die zeer voedselrijk is en veel stikstof bevat.
Aangetrild gebroken puin zorgt voor een dichte laag waar onkruid vrijwel niet doorheen groeit. Natuurlijk kan zand ook afdoende zijn (puin is kostbaarder), maar daar kunnen nog wat organische resten is voorkomen waar zaadjes dankbaar gebruik van maken.
Gebruik geen azijn of andere keukenmiddeltjes. Het gebruik van agressieve huis-, tuin- en keukenmiddeltjes om onkruid te verwijderen zoals azijn, chloor of javel (bleekwater) is absoluut af te raden.
Eén van de meest efficiënte middeltjes om niet alleen onkruid te bestrijden, maar ook tegen te gaan is zout. Strooi ze met de nodige regelmaat in de voegen van je tegels en je zal merken dat onkruid geen schijn van kans meer heeft. Het volstaat om zo'n 20 gram zout per vierkante meter te strooien.
Je beschadigt de wortels van gewenste planten
Het zijn vooral de fijne wortels die je raakt bij het schoffelen, zodat de plant geen water meer kan opnemen en het lastig krijgt in droge periodes. Bedekt jouw bodembedekker de bodem niet? Ook dat is vaak een gevolg van te veel schoffelen.
Soms doe je met schoffelen meer kwaad dan goed als je het op het verkeerde onkruid toepast. Onkruid wieden (het onkruid in zijn geheel met wortel uittrekken) is tijdrovender in het begin maar in bepaalde omstandigheden en op de lange termijn efficiënter en verstandiger.
Voel met je vingers voorzichtig op het snijvlak of je schop of schoffel glad is: voelt het ruw aan, dan is het scherp. Waar het snijvlak glad aanvoelt, is het nog bot en moet je nog verder vijlen. Als je snijvlak scherp is, draai je de schop om.