“Het planten van een boom is een gift (sadaqa yariya = een blijvende gift/aalmoes die meegaat naar je graf en daar wordt je in het hiernamaals voor beloond). Iedereen en alles wat er van eet is een hasana en een sadaqa*.”
Makkelijk in onderhoud. Daarnaast is de boom makkelijk in onderhoud. Uiteraard is het – net als bij elke andere plant of boom – wel slim om je te verdiepen in de verzorging, met name op het gebied van vorst en de watergift. Erg fijn aan de olijfboom is dat ze windbestendig zijn, wat goed uitkomt in ons klimaat.
Zeker als je een mediterrane sfeer in je tuin wilt creëren, is de olijfboom een geschikte boom. Niet alleen in de zomer, maar ook in de winter blijft het blad aan de boom. Zo geniet je het hele jaar door van de olijfboom in je tuin. Dat maakt deze boom erg populair in Nederland.
Een olijfboom is en blijft een zuiderse plant die veel zon nodig heeft. Hoe meer, hoe beter en de bloemzetting en vruchtvorming gaat ook veel beter zijn bij olijven die de hele dag in de zon staan. Ideaal is dus een ingesloten hoekje in de tuin, liefst omgeven door muren.
Een olijfboom kan wel tegen een stootje dus in principe kan je boom tegen wind, maar liever niet teveel koude wind in de winter.
Olijven zijn, direct van de boom, heel bitter en niet lekker. Er zijn vele verschillende olijf-inmaak-tradities in Italië en Spanje. Over het algemeen moet u (groene) olijven hebben die niet al te zacht zijn geworden, dus niet overrijp. Laat ze tussen de 5 dagen en twee weken in water staan dat u elke dag verwisselt.
De Olijfboom, of Olea Europaea, kan je zowel binnen als buiten neerzetten. Het is een plant die veel zonlicht nodig heeft. Je kan de plant het beste op een standplaats in de volle zon plaatsen. Ook is het een plant die veel water verbruikt.
Snoeien Olijfboom
Op zich is het niet nodig om een olijfboom te snoeien, maar vormsnoei kan worden toegepast. Zo kan men eventueel de toppen van de langste takken (3-4 jarige twijgen) van de olijfboom snoeien om de groei vanuit de kroon te bevorderen, zodat men een volle boom krijgt.
Als één van de oudste bomen ter wereld is de olijfboom een sterk symbool in vele tradities. Hij wordt geassocieerd met kracht, vrede, overwinning en een positief toekomstbeeld. De olijfboom was vroeger een kostbaar bezit. De olijfolie, ook het 'groene goud' genoemd, was vanwege zijn reinigende werking zeer geliefd.
Leeftijd van de olijfboom Olea europaea
De olijfboom met een stamomtrek van 40-60 cm, zal ongeveer 40 tot 50 jaar oud zijn. De leeftijd van een olijfboom met stamomtrek 60-80 cm zal ongeveer 70 jaar oud zijn. De Bonsai zal qua leeftijd het oudste zijn, deze kan al wel 100 jaar oud zijn.
Olijfboom snoeien
Zo blijft de kruin van de boom compact met frisse jonge, groeikrachtige takken. Zonder snoei blijven de takken ijl doorgroeien aan de uiteinden en worden ze kaal van onder, dit is geen mooi zicht. Je moet niet bang zijn om te snoeien, in dit geval telt snoei=groei.
Hoeveel een olijfboom per jaar groeit, is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het klimaat, de bodemkwaliteit en de verzorging. Over het algemeen groeit een jonge olijfboom ongeveer 30-60 centimeter per jaar.
Deze gedachte is begrijpelijk. Van nature wortelt de olijfboom namelijk diep in de grond en kan hij langer zonder water. Olijfbomen die geplant zijn in potten of indien ze net geplant zijn in de volle grond hebben echter een compacte kluit. Daarom moet worden voorkomen dat de grond niet geheel uitdroogt.
De reden waarom dit zo goed lukt is dat olijfbomen een relatief klein wortelstelsel hebben. Zelfs een grote olijfboom in pot kopen is dus geen risico.
Echter een olijfboom is een echte dorstlesser. In de mediterraanse gebieden maakt hij diepe wortels en kan hij goed tegen de droogte omdat hij diepe wortels maakt. Wij in Nederland hebben vaak de olijfbomen in een mooie plantenbak staan. De regen valt hier bijna niet in en de grond droogt teveel uit!
Het is belangrijk om in je achterhoofd te houden dat olijfbomen geen olijven krijgen, voordat ze een leeftijd van 4 of 5 jaar hebben bereikt. Nadat deze leeftijd echter bereikt is kunnen de olijfbomen iedere jaar opnieuw olijven krijgen totdat ze uiteindelijk zullen sterven.
Hoeveel kost een olijfboom? Een 50-jarige boom kost vaak ongeveer 500 euro.Een 100 jaar oude olijfboom kost meer dan 1.000 euro.
Spanje is wereldwijd de grootste producent van olijfolie en heeft meer dan 190 miljoen olijfbomen. Er bestaan zo'n 70 verschillende soorten olijven waarvan de meest gebruikte voor de olie de 'picudo', 'picual' en de 'hojiblanca' zijn.
De traditionele manier van oogsten gaat met de hand.Sommige takken die te hoog zijn worden geschud en de olijven worden als besjes van de takken geritst. Op de grond onder de bomen liggen netten om de olijven op te vangen. In kratjes worden ze vervolgens naar de coöperatie gebracht voor de productie van olijfolie. .
De olijfboom staat het liefst in lichtvochtige grond. In de zomer kan het best voorkomen dat je jouw olijfboom twee tot drie keer per week water moet geven. Vooral wanneer de plant veel in de zon staat en het water in de plantenbak verdampt. Te veel water is helaas ook niet goed voor de olijfboom.
Festuca ook wel zwenkgras of schapengras genoemd is een makkelijk, laagblijvend, wintergroen siergras, dat om weinig onderhoud vraagt. Festuca is een goede bodembedekker maar u kunt hem ook mooi aan de voet van een olijfboom plaatsen.
De landen met het Middellands zeeklimaat zijn Frankrijk, Italië, Spanje en Griekenland. Het mediterraan klimaat maakt onderdeel uit van het subtropische klimaatgebied. Het Middellandse Zeeklimaat komt onder andere voor in Italië, Spanje en Griekenland.