Kenmerk van groot onderhoud aan de vijver is, dat je de vijver moet leegmaken. Je kunt dit doen, door het water met een vijverpomp of vuilwaterpomp en een bijpassende slang in een rioolafvoer te pompen. De vissen en waterplanten in de vijver zul je tijdens het onderhoud dus een tijdelijk verblijf moeten geven.
Begin met het verwijderen van grove vuildelen met een schepnet. Als de vervuiling te intens is, kun je overwegen om de vijver leeg te pompen met een dompelpomp of vuilwaterpomp. Herinricht de vijver vervolgens correct: met voldoende waterplanten, een goede laag vijversubstraat en toegevoegde vijverbacteriën.
Een dompelpomp is goed geschikt om snel een vijver leeg te pompen voor onderhoud of het verversen van het water. Ook kan het water gebruikt worden om een naastgelegen tuin te irrigeren. De meeste dompelpompen kunnen zo'n 8.000 tot 10.000 liter per uur verpompen.
In het geval van een nieuwe vijver of waterverversing kunt u het enkele weken aanzien of uw planten en bacteriën het goed gaan doen en het water daardoor vanzelf weer helder wordt.
Hoe kan ik een groene vijver helder maken? Als je vijverwater groen geworden is, kun je dit tegengaan door de vijver te behandelen met een anti-zweefalgmiddel. Het is belangrijk dat je daarnaast ook de waterhardheid van het groen vijverwater verhoogt. Dit laat de zuurstofplanten in de vijver namelijk beter groeien.
Een heldere vijver zonder pomp of filter: het kan!
Een goed ingerichte vijver kan er prachtig uitzien en zichzelf in biologisch evenwicht houden zonder enige technische hulp. Als je het goed aanpakt, blijft het water helder en gezond, en kun je zelfs zonder problemen vissen in je vijver plaatsen.
Capaciteit van de pomp
Natuurvijver en zwemvijver: eens per 4 tot 5 uur rondpompen. Lage visbezetting: eens per 3 tot 4 uur rondpompen. Hoge visbezetting en koivijver: eens per 1 tot 2 uur rondpompen.
Wanneer is de beste tijd om de vijver schoon te maken? In principe is het voldoende om twee keer per jaar de vijver een goede onderhoudsbeurt te geven. In het voorjaar en het najaar is een goede tijd. Te vaak de vijver schoonmaken is niet nodig en niet goed, omdat het biologisch evenwicht dan verstoort kan worden.
Waarom zout in de vijver? Door toevoeging van zout in het vijverwater, ontstaat er een osmose verschil.Daardoor is het mogelijk dat parasieten, schimmels en ziekmakende bacteriën worden geëlimineerd. Tevens heeft het een desinfecterende werking voor wondjes op de (slijm-) huid van de vis.
Een vijver die niet helder is, heeft last van algenbloei. Hierbij kleurt het vijverwater groen en troebel en de groei van zuurstofplanten gaat achteruit. De boosdoeners zijn zweefalgen: microscopisch kleine plantjes die zich enorm snel kunnen vermenigvuldigen.
Water verversen is erg belangrijk voor de kwaliteit van het water, de gezondheid en ontwikkeling van de vissen. Je denkt alles in orde te hebben, het beste filter, de beste pomp en echte Japanse koi. Dan wordt je verteld dat je gemiddeld iedere week 10% water moet verversen.
Bij erg droog weer kunt u veel water in uw vijver verliezen. Op zonnige of winderige dagen kunt u tot 2 à 3 centimeter water per dag verliezen. In vijvers met veel oeverplanten is de verdamping belangrijker (verdamping aan het bladoppervlak).
Vijverpomp: onderhoud
Tijdens het groeiseizoen moet een vijverpomp 24 uur per dag, zeven dagen in de week draaien. Dit geldt zeker als de pomp een biologisch filter van water voorziet.
Filter, vijverpomp en zuurstofpomp
Laat de vijver in de wintermaanden zoveel mogelijk met rust. De vijverpomp, filters en een eventuele zuurstofpomp kun je in de winter het best uitgeschakeld laten.
De vuistregel is dat een vijverpomp 50-75% van de inhoud van de vijver per uur moet kunnen verpompen. Plaats de pomp zo diep mogelijk in de vijver en gebruik een slang met een zo groot mogelijke diameter om verstopping te voorkomen.
De aanleg van een niet-overdekte constructie (siervijver, terras, zwembad, zonnepanelen…) kan vrijgesteld zijn van vergunning tot maximaal 80 vierkante meter per goed in zij- en achtertuin.
Een vijver in de volle zon zal eerder last krijgen van extreme algengroei. Het meest ideaal is om een vijver zodanig aan te leggen dat hij half in de schaduw ligt. Bij een bestaande vijver die in de volle zon ligt, zit er niets anders op dan voor meer schaduw te zorgen.
Het gebruik van grondwater kan op zich wel, maar er is een kans dat uw vijverwater bruin wordt doordat grondwater soms veel ijzer bevat. Ook verdient het sterk de aanbeveling om grondwater, met name in agrarische gebieden, eerst te testen op de aanwezigheid van fosfaten.
De ideale diepte van een vijver ligt tussen de 80 en 100 cm. In een kleine vijver volstaat een diepte van 60 cm, maar maak de vijver zeker niet minder diep. In de zomer warmt het water dan te snel op, wat vervelende gevolgen kan hebben.
Een begroeiingsmat is ideaal. Hierin vinden oeverplanten houvast, ook bij een steile vijverwand , deze kan eenvoudig aan de rand worden opgehangen. Je kunt moerasplanten ook plaatsen in drijvende en schakelbare planteneilanden, ideaal op plekken waar de vijver te diep is. Een pomp verstoort het waterleven.
Eens de waterhardheid en het CO²-gehalte in het water op orde zijn, kan je de aanwezige zweefalgen bestrijden. Door gebruik te maken van een algenbestrijder (van zodra de temperatuur boven 12°C zit) zal je vijver snel weer helder zijn. Let op, enkel de algenbestrijder lost het probleem niet op.