Een tweedehands auto of occasion heeft meestal meer onderhoud en reparaties nodig dan een nieuwe auto. Bij private lease zitten service, onderhoud en reparaties in de maandtermijn die je betaalt. De kosten van een leasemaatschappij aan een occasion zijn vaak hoger.
Meestal is een occasion goedkoper om te leasen dan een nieuwe auto. Vooral omdat de afschrijving van een occasion een stuk lager ligt dan bij een nieuwe auto. En dat merk jij in de maandprijs. In de eerste jaren verliest een auto de meeste waarde.
Occasionlease biedt gemak en zekerheid voor een vaste lage prijs. Starters kunnen bijvoorbeeld veel baat hebben bij een occasion leaseauto. Door de kortere looptijden die bij een occasion horen, kun je het gemak van een leaseauto ervaren tegen een voordelige prijs zonder er vier jaar aan vast te zitten.
Met private lease krijg je na verlies van de auto een ander of nieuw exemplaar. Heb je geld geleend om een auto te kopen? Dan krijg je na verlies ervan (total loss schade of diefstal) geen nieuwe auto. Terwijl je nog wel met een lening zit die je moet afbetalen.
Occasion lease is een voordelige manier om een auto te leasen. U kunt vooraf bepalen of u zelf een bedrag wilt betalen of misschien heeft u een auto in te ruilen waarmee u het te leasen bedrag kunt verlagen. U betaalt per maand een vast bedrag gedurende een vaste looptijd.
Een auto leasen met de beste deal zal dus zeker mogelijk zijn door te onderhandelen met de leasemaatschappij over de voorwaarden en het contract. Je moet zeker niet meteen afgaan op het bedrag dat je zult zien in de private lease vergelijker. Het is het hoe dan ook de moeite waard om te proberen om te onderhandelen.
Wat is op dit moment de goedkoopste lease auto? De goedkoopste lease auto van dit moment is de Toyota Aygo van Auto.nl. Je rijdt deze auto voor € 187 per maand voor een periode van 60 maanden en maximaal 5000 km per jaar.
Als je geld moet lenen om een auto te kopen dan is private lease bijna altijd een betere deal. De rente die je betaalt over een lening maakt het goedkoper om te leasen. Maar als je het spaargeld hebt om de auto direct aan te kopen, dan ben je bij een nieuwe auto bijna altijd goedkoper uit als je hem zelf aanschaft.
In een groot aantal gevallen kun je met private lease goedkoper uit zijn dan wanneer je de auto koopt. Helemaal wanneer je als particulier geld moet lenen om de auto te kopen. Dit komt omdat leasemaatschappijen met hoge kortingen auto's kunnen inkopen, onderhouden en verzekeren.
Er is geen inkomenseis vastgesteld. Voor hoeveel je per maand kunt leasen is het gehele financiële plaatje van belang: de balans tussen inkomsten en uitgaven. Het doen van een aanvraag voor private lease is bij de meeste leasemaatschappijen vrijblijvend en zonder kosten, dus je kan ook de proef op de som nemen.
Je profiteert hiermee van de voordelen van private lease, maar tegen een gereduceerd maandtarief. Alle vaste lasten, zoals wegenbelasting en verzekeringen, zijn bij dit bedrag inbegrepen. Ook de variabele kosten van onderhoud en reparaties zijn voor de rekening van de leasemaatschappij.
Dit zal voor sommige mensen voldoende zijn. Voor de meeste mensen niet. Gemiddeld rijdt een Nederlander 13.000 kilometer per jaar. Zeker als u uw auto ook voor woonwerk verkeer en vakanties gaat gebruiken rijdt u al snel meer dan 5.000 kilometer per jaar.
Leasemaatschappijen nemen op grote schaal auto's af. Waar een consument één auto afneemt, gaat het bij leasemaatschappijen om enkele honderden auto's tegelijk. Dat zorgt wat betreft de aanschafprijs voor enorm schaalvoordeel dat je als particulier, hoe goed je ook kunt onderhandelen, niet voor elkaar kunt krijgen.
Je betaalt bij hen iedere maand een vast bedrag, maar daarnaast betaal je zelf nog het onderhoud, de wegenbelasting en de autoverzekering. Ook doe je een aanbetaling en betaal je vaak een slotsom aan het einde van het contract. Je wordt dus eigenaar van de auto.
Maar het verschilt per situatie of het voordeliger is om een auto te leasen of te kopen. Private lease is niet zo duur als veel mensen denken. Volgens de ANWB komt dit doordat leasemaatschappijen auto's kunnen inkopen, onderhouden en verzekeren met hoge kortingen, omdat ze zoveel afnemen van partijen.
Leasen is duurder dan kopen
Leasemaatschappijen kopen op grote schaal auto's in waardoor ze meer korting krijgen op aanschaf en onderhoud. Verder zijn de verzekeringskosten lager dan voor een particulier, omdat leasemaatschappijen bijvoorbeeld het casco risico (het allrisk deel) zelf afdekken.
Omdat je de auto afbetaalt en je daarnaast zelf verantwoordelijk bent voor de overige kosten zoals onderhoud, reparaties, motorrijtuigenbelasting en de verzekering, is financial lease over het algemeen een stuk duurder dan private lease.
Huurkoop bij een auto is beter bekend onder de naam leasen. Tijdens de periode van aflossen ben je geen eigenaar van de auto; je huurt de auto. Je betaalt geen bijkomende kosten aan reparatie, onderhoud, verzekeringen en pechhulp; deze kosten zijn verwerkt in je maandlasten.
Met een zakelijke leaseauto zijn de leasekosten en btw fiscaal aftrekbaar, bij een private leaseauto is dit niet het geval. Daarbij krijg je geen BKR-registratie, wat je bij een private leaseovereenkomst wel krijgt. Wel betaal je bijtelling als je meer dan 500 privékilometers per jaar rijdt met je zakelijke leaseauto.
In uw leaseovereenkomst is doorgaans een minimum jaarkilometrage van 10.000 km opgenomen. Het kan zijn dat er op uw verzoek een hoger aantal kilometers is vastgelegd. Bij ingang van uw leasecontract weet u precies welke meerprijs per kilometer u betaalt wanneer u meer rijdt dan in het contract is opgenomen.
Met financial lease wordt de auto voorgefinancierd en gaat het eigendom over op de berijder. In deze constructie is rente onvermijdelijk en daarmee voldoet het niet aan de halal maatstaven.