Hoewel nooit is geopenbaard wanneer het algemeen oordeel precies zal plaatsvinden, heeft de Kerk uit de Heilige Schrift afgeleid dat er drie gebeurtenissen aan vooraf zullen gaan: de vervolging en verleiding door de Antichrist; de ondergang van de wereld; de verrijzenis van de doden.
De Dag des oordeels komt veel vroeger. 21 mei om precies te zijn. Binnen enkele weken dus.
Dag des oordeels, ook wel jongste dag of laatste oordeel, is een begrip voor een dag die in zowel joodse, christelijke als islamitische religieuze boeken wordt genoemd als de dag waarop over alle mensen een oordeel geveld zal worden door God.
Tijdens het laatste oordeel keert Christus terug op aarde om recht te spreken over de levenden en de doden. De evangelist Johannes voorspelde de terugkeer van Christus in het laatste Bijbelboek Openbaring. Hij zag het einde der tijden in een visioen, waarin het koninkrijk Gods op aarde komt.
Een moslim gelooft dat Allah de enige god is en dat de profeet Mohammed de boodschappen van Allah aan de mensen heeft doorgegeven. Dit geloof heet de islam. Er leven op de hele wereld meer dan een miljard moslims. De meesten wonen in het Midden-Oosten, Afrika en Azië.
Het Laatste Oordeel is volgens de katholieke leer het moment waarop Jezus als Rechter over alle mensen zal oordelen. Daarmee zal Hij de wereld definitief verlossen van het kwaad. Wanneer de Dag des Oordeels zal aanbreken, is niet geopenbaard. 'De dag van de Heer komt als een dief in de nacht', schrijft Sint Paulus.
Het hindoeïsme komt uit India en is de oudste godsdienst op aarde. De hindoes vereren veel goden en godinnen. Ze denken dat alle goden eigenlijk verschillende vormen van één goddelijke oerkracht zijn. De heilige boeken zijn de Veda's.
Het einde der tijden, zo staat er beschreven, vangt aan als zeven koningen over de aarde hebben geheerst. „Daar heb ik de laatste tijd veel over nagedacht”, zegt hij. „De eindtijd is zo'n vijfhonderd jaar geleden begonnen, want die zeven koningen zijn een metafoor voor koloniale machten.
Spreek, oordeel rechtvaardig, geef de armen en behoeftigen hun recht. Over wie in hem gelooft wordt geen oordeel uitgesproken, maar wie niet in hem gelooft is al veroordeeld, omdat hij niet wilde geloven in de naam van Gods enige Zoon.
We nemen de uitdrukking 'dag des Heren' in zijn oudtestamentische betekenis, zoals het bij de profeten naar voren komt: dag van hetgericht van God. In Jesaja 58:13 wordt met de 'heilige dag des Heren' de sabbat bedoeld.
Masih ad-Dajjal (Arabisch: المسيح الدّجّال) wordt gezien als de valse messias of als de anti-christ en de grootste beproeving in de islamitische eschatologie.
De familieleden die het graf verlaten hebben, stoppen daarom vaak na veertig passen om soera De Opening te reciteren om de overledene bij te staan in zijn of haar verhoor. De twee engelen zullen vragen: 'Wie is jouw Heer?' , 'Wie is jouw profeet?' en 'Wat is jouw godsdienst?'
Yawm al-Qīyāmah (Arabisch: يوم القيامة , letterlijk: "De dag van de Wederopstanding") is de Dag des oordeels in de islam. Qiyamah wordt Dag van de Wederopstanding genoemd in soera Noach 18.
Verschillende Ahadith maken melding van beloning als men zegeningen en vrede uitspreekt over Mohammed. De Boodschapper van God (sallallahu alaihi wa sallam) heeft gezegd: "Voor elke keer dat iemand de salaah over mij uitspreekt, Allah schrijft erdoor 10 beloningen voor hem op."
De Decaloog of Tien Geboden zijn volgens de Heilige Schrift de hoogste goddelijke voorschriften geopenbaard aan het volk Israël. Zij hebben volgens de christelijke leer een universele geldigheid. Het woord 'decaloog' is ontleend aan de Septuaginta, de Griekse Bijbelvertaling.
Al twee keer eerder baarde hij opzien met aankondigingen van de wederkomst van Christus: in 2005 was het over 50 tot 75 jaar. Tien jaar terug werd het 'uiterlijk 2035'.
De goddelozen die ten tijde van de wederkomst des Heren leven, zullen in het vlees worden verteerd. Zij zullen, samen met de goddelozen die al waren gestorven, moeten wachten tot de laatste opstanding. Alle overgebleven doden zullen herrijzen om God te ontmoeten.
Onrein voedsel is bijvoorbeeld vlees waar nog bloed inzit, vlees dat afkomstig is van niet-herkauwende dieren met gespleten hoeven of dieren die een natuurlijke dood zijn gestorven. Varkens, hazen en konijnen zijn dus uitgesloten.
Moslims geloven dat de islam is voortgekomen uit het christendom, dat op zijn beurt weer is geëvolueerd vanuit het jodendom. Mohammed leefde in een tijd waarin al wel redelijk wat joden en christenen rondliepen, maar nog relatief weinig moslims (hij was immers zelf de stichter van de Islam).
' Mensen in India vormen zich een beeld van Jezus Christus dat aansluit bij hun eigen cultuur. Voor hindoes krijgt Jezus een plaats tussen de leraren en goden van de eigen religie.
De islam is de jongste van alle wereldreligies en komt op in de zevende eeuw in het huidige Saoedi-Arabië. Moslims geloven dat Allah de enige ware God is en dat Mohammed zijn profeet is. Ze menen dat het woord van Allah letterlijk is opgeschreven in hun heilige boek, de Koran.
Elke nacht als we slapen, raken we tijdelijk onze ziel kwijt, aan God. We gaan dan een beetje dood. In de ochtend krijgen we onze ziel terug van God, en die ziel is dan weer rein. Net zo rein als in oorsprong.
Volgens de meeste mensen en religies gaat het zo: als je lichaam sterft, treedt je onstoffelijk ziel eruit, om op weg te gaan naar het hiernamaals of een volgend leven. Een aardig idee, dat het helaas zonder wetenschappelijk bewijs moet stellen – en niet omdat wetenschappers hebben nagelaten ernaar te zoeken…
Hoe lang rouwverwerking duurt is door de verschillende factoren moeilijk te zeggen. Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat mensen na drie maanden na het overlijden van hun partner, pas de ergste fase van rouw doormaken. Na gemiddeld ruim een jaar beginnen partners zich vaak weer beter te voelen.
Alle katholieken zijn verplicht om op zondagen deel te nemen aan de eucharistieviering. Deze zondagsplicht is een van de geboden van de Kerk. De Rooms-Katholieke Kerk onderscheidt Vijf Geboden van de Kerk.