Veganisten kunnen een tekort oplopen aan ijzer, eiwitten, vitamine B12 en jodium. "Als je langdurig onvoldoende eiwit eet, dan breekt je lichaam spieren af. Dat zijn juist de verbrandingsmotoren van je lichaam", vertelt Postma. "Een B12-tekort kan gevolgen hebben voor je zenuwstelsel.
Mensen die veel plantaardig voedsel eten worden simpelweg gezonder oud, hebben minder kans op hart- en vaatziekten, hebben een lager LDL-cholesterol, minder kans op een hoge bloeddruk, kanker, minder kans op diabetes en een gezonder gewicht.
Waarom vegan eten gezond voor je is
Zo verlaag je door vegan te eten het risico op hart- en vaatziekten en bepaalde kankers. Bovendien heb je als vegan minder kans op diabetes type 2 en overgewicht. Wie overschakelt van een omnivoor naar een plantaardig voedingspatroon krijgt vaak meer energie.
De meeste vegans zijn bovendien linksgeoriënteerd en niet gelovig. Wat je waarschijnlijk wel zal verbazen, is dat de gemiddelde leeftijd 42 jaar is.
Ook zonder dierlijke eiwitten kun je heel gezond leven, als je maar voldoende andere gezonde dingen eet.
Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere producten. Het eten van te veel vlees brengt risico's voor de gezondheid met zich mee. Rood en met name bewerkt vlees zoals vleeswaren worden in verband gebracht met beroerte, diabetes type 2 en kanker. Eet vlees daarom met mate.
Hoge consumptie van rood vlees wordt in verband gebracht met kanker, hartaandoeningen, obesitas en diabetes. Industriële veeteelt is een belangrijke bron van door voedsel overgedragen ziekteverwekkers. Als mensen betere toegang hadden tot een plantaardiger dieet, dan zou dat miljoenen levens per jaar redden.
Israël heeft wereldwijd het hoogste percentage veganisten. Ongeveer 5 tot 8 procent van de gehele bevolking is veganistisch! Veel van deze veganisten wonen in Tel Aviv. Niet zo gek dus dat je hier enorm veel vegan restaurants hebt.
Kaas, boter en vleeswaren zijn immers geen optie. Er zijn diverse plantaardige opties voor broodbeleg: hummus, 100% pindakaas, noten- of peulvruchtenpasta, groentespreads, tapenades, plakjes fruit en rauwkost. Tahin - een sesampasta uit de Arabische keuken - is ook een veelgebruikt product door veganisten.
Veganisme is een levenswijze waarin gestreefd wordt naar het volledig vermijden van het gebruik van dieren. Iemand die leeft volgens het veganisme heet veganist of vegan.
Veganisten die geen enkel dierlijk product eten, hebben een veel groter risico op voedingstekorten dan vegetariërs die wel melk en eieren eten, en dat kan tot gezondheidsproblemen leiden. Dat betreft vooral vitamine B12, ijzer, calcium, vitamine D en omega-3 vetten.
In november 1944 bedacht de Britse houtbewerker Donald Watson een woord voor mensen die niet alleen de consumptie van vlees, maar ook van zuivel en eieren vermijden. De term 'vegan' was geboren.
Je kunt prima eten met minder of zonder vlees, als je andere producten neemt met voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12. Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten. Mensen die weinig dierlijke producten nemen en veganisten doen er daarom goed aan vitamine B12-supplementen te slikken.
Plantaardige alternatieven zijn vaak beter voor het milieu én de gezondheid dan het dierlijke vlees of melkproduct dat zij moeten vervangen. Dat blijkt uit een studie van de universiteit van Bath.
In principe eet een veganist niets waar dieren voor gebruikt zijn/dierenleed aan verbonden is. In de praktijk betekent het dat veganisten geen vlees, gevogelte, vis, gelatine, ei, en dierlijke melk gebruiken en ook geen dingen waar dat in verwerkt zit zoals mayonaise, kaas, yoghurt, vla, melkchocolade etc.
Dat was 1,5% van de bevolking. Naar schatting 1,1% van de wereldbevolking is veganist. Bij elkaar zijn dat 88 miljoen mensen.
De meeste pure hagelslag is bijvoorbeeld geheel plantaardig. Check hiervoor goed de achterkant van de verpakking, want soms is er wel nog melkpoeder gebruikt. De meeste huismerken pure chocoladehagelslag kan je echter gewoon naar hartenlust strooien over je bammetje.
Veganisten eten alles waar geen dieren voor gebruikt zijn. In de eerste plaats eten plantaardige voeding zoals groenten, fruit, granen, peulvruchten, zaden, noten en bonen. Uiteraard eten veganisten ook gesynthetiseerde stoffen (zoals aroma's), of zout. Als er maar geen dieren zijn gebruikt voor de productie.
Harde broodjes en stokbrood zijn bijna altijd vrij van dierlijke ingrediënten. Bij zachte broodjes zit er vaker dierlijke ingrediënten in. Op internationale websites worden veganisten gewaarschuwd voor de broodverbeteraar L-Cysteïne.
Vegetarische en veganistische diëten bestaan grotendeels uit plantaardige voedselbronnen[1-4]. Vegetariërs eten geen vlees, gevogelte en vis, maar wel zuivel- en eiproducten. In een veganistisch dieet is er ook geen plaats voor zuivel en eieren en zijn alle voedingsstoffen plantaardig[1-4].
Een plantaardig dieet is niet per definitie ook veganistisch. Bijvoorbeeld, wijn kan geklaard zijn met dierlijke bestandsdelen. In deze gevallen is het eindproduct wel plantaardig, maar is het proces niet perse veganistisch.
Als je vaak te weinig eet kan je lichaam niet optimaal presteren.Je hebt weinig energie, een slecht concentratievermogen, je weerstand is verlaagd en je hebt het vaak koud. Soms vallen deze symptomen niet op door gewenning en komen ze pas naar boven wanneer men overstapt op een gezond en volwaardig voedingspatroon.
Als je je hele leven vegetarisch eet, laat je gemiddeld zo'n 900 dieren leven. Vegetarisch eten is vaak beter voor het milieu. Vleesproductie vraagt vele malen meer voedingstoffen dan het oplevert en ook veel meer water dan voor het verbouwen van groenten, fruit en granen nodig is.
Met name bij een veganistische voeding bestaat een groot risico op tekorten aan vitamine B12, vitamine B2 en verschillende mineralen, waaronder calcium, ijzer en zink. - Echter, ook een lactovegetarische voeding geeft een verhoogd risico op tekort aan vitamine B12 en mogelijk sommige mineralen, zoals ijzer.