In principe kun je op veel plekken betalen met je pinpas in Oostenrijk. Alleen in veel afgelegen plekken zoals in de bergen is geen telefoonlijn beschikbaar en is het mobiele netwerk onbetrouwbaar. Daar is pinnen dus niet mogelijk. Neem bij een wandeling in de bergen dus altijd voldoende contant geld mee.
Geen zorgen: je kunt gewoon pinnen in Oostenrijk. Jouw pinpas wordt hier net als in Nederland geaccepteerd als geldig betaalmiddel. Je kunt in de meeste winkels, restaurants en hotels je pinpas gebruiken om mee te betalen.
Dat komt door de eenvoudige reden dat een geldautomaat in Oostenrijk duur is in gebruik. Deze verborgen kosten zie je als consument niet. In Nederland betalen winkeliers een vast bedrag per transactie. In Oostenrijk betalen winkeliers een vast bedrag plus een percentage van het bedrag wat wordt afgerekend.
In Oostenrijk kun je – wel zo makkelijk – met euro's betalen. Geldautomaten waar je terecht kunt met je pinpas of creditcard zijn overal aanwezig. In bijna alle winkels, hotels en restaurants kan je betalen met pinpas of creditcard. Het is wel raadzaam om ook altijd wat contant geld op zak te hebben.
De kans is groot dat je jouw betaalpas nog moet instellen voor gebruik buiten Europa. Het instellen hiervan gaat het snelst in de Rabo App, maar kan ook in Rabo Online Bankieren. Er zijn ook andere oorzaken, bijvoorbeeld: Je hebt je nieuwe betaalpas nog niet geactiveerd.
Je Betaalpas staat standaard ingesteld op gebruik in Europa. Je kunt dan in heel Europa met je pas betalen en geld opnemen.
Bij het wisselen met geld zijn niet alleen de kosten van belang maar ook het gemak en de zekerheid. Geld pinnen in het buitenland lijkt makkelijker en goedkoper. Al helemaal als je een groot bedrag pint vallen de provisiekosten heel erg mee mede dankzij de lage wisselkoersopslag.
Oostenrijk prijzig
Opmerkelijk: in Oostenrijk liggen de prijzen in de horeca lager dan in Nederland, maar zijn de boodschappen juist weer veel duurder. In het Alpenland is vooral vlees erg duur, dus wie van barbecueën houdt, kan beter een camping in Spanje, Duitsland of Italië boeken.
Betalen met een creditcard is meestal duurder dan met een betaalpas. De meeste banken rekenen bij de creditcard gemiddeld zo'n 2% koersopslag, dus gemiddeld 1% meer dan bij de betaalpas. Buiten de eurolanden komt het weleens voor dat een winkelier zelf nog een bedrag rekent voor een betaling.
U kan in 20 EU-landen met de euro betalen: België, Cyprus, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovenië, Slowakije en Spanje.
Bekijk alle tarieven voor het opnemen en storten van contant geld in binnen- en buitenland. Per 1 januari 2022 is de grens voor het kosteloos opnemen van contant geld (biljetten en munten) gewijzigd van € 12.000 naar € 17.500 per jaar. Hierdoor kunt u zonder kosten meer geld opnemen.
'Neem een papieren of digitaal bewijs (de CoronaCheck-app) mee, in Oostenrijk noemen ze dit 'der Grüner Pass. ' Wat de test betreft: een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur oud volstaat, of een negatieve antigeentest niet ouder dan 48 uur. Ben je gevaccineerd, dan kun je ook het gele inentingenboekje laten zien.
Je kunt in Oostenrijk natuurlijk dag en nacht bij zo'n 3000 bankautomaten terecht. De automaten accepteren Maestro, MasterCard, American Express, Visa en Diners creditcards, alsook Cirrus en Visa Plus kaarten. Let op dat je bij geldopname aan de automaat soms extra kosten moet betalen.
Banken in staatseigendom zijn een degelijk alternatief – vergeet dan niet je paspoort mee te nemen. Let op: zoals overal ter wereld is geld wisselen op het vliegveld duurder. Wissel hier bijvoorbeeld alleen geld voor de taxi om in de stad te komen.
Biljetten opnemen bij een automaat van Geldmaat kost je niets. Wil je munten opnemen? Dan betaal je hier kosten voor.
Een fooi is in Oostenrijk, net als in Nederland en België, een vrijwillige bijdrage om je blijk van waardering te tonen. Geen verplichting dus. Het is in Oostenrijk gebruikelijk om fooi van circa 10% te geven (of het bedrag naar boven af te ronden) in restaurants of bars.
Veilig kraanwater in Europa
In populaire vakantielanden zoals België, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland is de waterzuivering goed op orde. Hier kun je volgens Vitens veilig water uit de kraan drinken, je tanden ermee poetsen of ermee koken.
Zoals ik eerder zei: in Oostenrijk zijn ze streng met regels. En regels worden hier ook echt nageleefd. Dus let op je snelheid, loop en fiets niet door bij een rood stoplicht en parkeer in de vakken. Anders krijg je een bon.
Wereldwijd betalen met Mastercard en Maestro tijdens je vakantie. Neem op je vakantie altijd je Mastercard creditcard én Maestro betaalpas mee. Dat is veiliger, makkelijker en goedkoper dan cash opnemen bij een geldautomaat. Je herkent de acceptatiepunten aan het Mastercard en Maestro logo.
Met een debetkaart cash uit een geldautomaat halen is in de eurozone meestal gratis. Afhankelijk van uw type rekening rekenen banken soms kosten aan als u geld afhaalt aan een geldautomaat die niet tot hun netwerk behoort. Het bedrag blijft echter doorgaans beperkt tot 0,50 euro per transactie.
Wat is een betaalpas? Betalen met uw betaalpas, ook vaak bankpas of pinpas genoemd, is makkelijk en snel. U heeft immers alleen uw betaalpas en de bijbehorende pincode nodig. Op deze pagina leest u wat u kunt doen om dit zo veilig mogelijk te houden, en natuurlijk ook wat de bank doet.