Waarom niest een kip? Een kip niest meestal omdat het verkouden is. Kippen kunnen, net als mensen, een verkoudheid oplopen. In sommige gevallen gaat die verkoudheid over in een luchtweginfectie.
Verkouden kippen dienen zo snel mogelijk behandeld te worden met antibiotica, sulfonamiden en vitaminen via het drinkwater. Verkoudheid is zeer besmettelijk. Dieren kunnen nog tot zes weken na hun genezing andere dieren besmetten.
Net als mensen, kunnen ook kippen een verkoudheid oplopen, die soms overgaat op een luchtweginfectie. De problemen kunnen diverse oorzaken hebben, maar zijn vaak het gevolg van een Mycoplasma-bacterie.
Wat zijn de symptomen van een zieke kip? Controleer je kippen regelmatig op hun gezondheid. Vermagert er eentje, is ze lusteloos, stopt haar eiproductie of legt ze regelmatig afwijkende eieren? Dat zijn vaak de eerste tekenen van een gezondheidsprobleem.
Bij bloedluis hebben kippen last van jeuk, vertonen ze onrustig of hyperactief gedrag en ligt bloedarmoede op de loer. Verterings- en darmstoornissen kunnen leiden tot stress. Dunne ontlasting is dan een symptoom. Omstandigheden in de leefomgeving, zoals het stalklimaat kunnen een rol spelen.
Een volwassen kip mag tweemaal daags, 250mg paracetamol per 1L water per dag. Dit mag je maximaal 3 dagen doen. Dit is natuurlijk geen oplossing wanneer er serieuze oorzaken zijn waarom de kip niet goed in orde is.
Hebben jouw kippen geen toegang tot een grasperkje? Dan is het aan te raden dat jouw kippen toch wat extra groenten krijgen zoals wortelen, sla, fruit, gras,… Wat je zeker mag geven zijn: fruit, gekookte noedels, rijst en aardappelen.
Snot bij kippen is een zeer besmettelijke kippenziekte. Contact met besmette kippen moet dan ook vermeden worden. Goede voeding is erg belangrijk, want een goede weerstand van de kippen zorgt ervoor dat deze minder snel zullen worden besmet. Ook is natuurlijk een aangename en gezonde omgeving erg van belang.
Hoe vaak moet je je kippen ontwormen? Voor katten en honden adviseren dierenartsen dat je ze vier keer per jaar laat ontwormen, maar bij kippen is één tot twee keer per jaar wel voldoende. De ontwormingsmiddelen die je daarvoor nodig hebt, zijn vrij verkrijgbaar bij de dierenarts.
Medicijnen toedienen bij een kip
Dan open je voorzichtig het bekje en druppelt het medicijn voorzichtig aan de voorkant op de onderkant van de snavel er bij beetjes in. Ze zal het dan netjes doorslikken.
1 eetlepel op 1 liter water dat is de verhouding wat zou kunnen. Kippen kopen kost niets.
Acute snot is een zeer besmettelijke ademhalingsziekte bij pluimvee. Het wordt ook wel Coryza genoemd. De ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Avibacterium paragallinarum.
Over het algemeen duren de ziekteverschijnselen twee tot drie weken. De ziekte kan echter terugkomen wanneer het koppel door een andere oorzaak verzwakt wordt omdat in een eenmaal besmette koppel gedurende het gehele leven dragers aanwezig blijven.
In het algemeen is brood niet goed, maar het is afhankelijk van de soort brood en het aandeel brood in het totale menu. Van brood worden de dieren te vet en vette kippen leggen slechter. Het is heel goed om ze los te laten lopen, tenzij ze op een kale zandvlakte lopen.
Wel bevatten veel voedselresten vaak zout en veel vet en dat is niet goed voor een kip. Zo kan brood bijvoorbeeld gaan gisten in het darmkanaal. Een enkel korstje kan wel, maar niet teveel dus.
Reacties. Kippen mogen absoluut geen kaas!
Snot bij kippen
Snot is een chronische ademhalingsziekte bij kippen dat wordt veroorzaakt door een bacterie. De bacterie zorgt voor ontstekingen in de luchtwegen, waardoor de kippen kunnen gaan kuchen en snotteren. Koudijs Ornipar is een uitstekend middel om snot bij kippen te behandelen.
Doxycycline is een breedspectrum antibioticum. Het heeft een grote range van activiteit tegen gram positieve en gram negatieve, aerobe en anaerobe pathogenen, vooral tegen Mycoplasma gallisepticum geassocieerd met klinische luchtweginfecties in kippen en kalkoenen.
Gekookte aardappelen en gekookte groente kun je heel goed aan de kippen voeren. Ook sla (niet teveel) en komkommer, alsmede andere bladgroenten zoals spinazie en andijvie vinden de kippen heerlijk.
Wanneer moet je kippen eten geven? Geef je kippen eenmaal per dag, bijvoorbeeld 's morgens, het standaard kippenvoer. Dit kan bestaan uit meel of een geperste korrel. Op een zanderige ondergrond is meel minder ideaal, omdat de dieren vaak de helft uit hun voederbakje gooien.