Het niezen van een hond is een gezonde lichamelijke reactie om bepaalde stoffen uit de neus of longen te verwijderen. Door een krachtige nies wordt het lichaam beschermd tegen bepaalde voorwerpen die daar niet moeten zijn.
Niezen kan door een vreemd voorwerp, maar ook door stof of prikkelende stoffen worden veroorzaakt. Het is een volstrekt normaal verschijnsel. Pas als uw hond te vaak niest of een snotneus ontwikkelt die niet verdwijnt, is het raadzaam een dierenarts te raadplegen.
Net zoals de lichaamstaal en gezichtsuitdrukking is niezen een manier voor honden om te communiceren met mensen en andere honden. Als honden met elkaar spelen dan communiceren ze voortdurend met elkaar door te niezen. Ook zal een hond niesbuien gebruiken om aan te geven dat hij zich op zijn gemak voelt.
In milde gevallen is het voornaamste symptoom een luide hoest. In wat ernstigere gevallen kan je hond koorts hebben, lusteloos zijn en weinig trek hebben Verkoudheden en hoest gaan meestal vanzelf weer weg, maar je kunt ze sneller verhelpen door: Korter met je hond naar buiten te gaan en hem lekker te laten rusten.
Er zijn verschillende symptomen die op niesziekte kunnen wijzen. Niezen zien we vaak, net zoals waterige uitvloeiing uit de neus en/of ogen. In ernstigere gevallen kunnen de dieren een longontsteking ontwikkelen.
Bij de hond komen er ook verschillende virussen en bacteriën voor de een infectie kunnen geven van de voorste luchtwegen. De belangrijkste zijn Bordetella en Parainfluenza (zie ook “kennelhoest bij de hond“). Bij een verkoudheid zal de hond dus veel hoesten en/of niezen.
Het beste antwoord. Een hond heeft een natte neus. Op het moment dat het op zijn rug ligt, dan zakt het dunne neusslijm verder en dieper in de neus door de zwaartekracht. De prikkeling die hierdoor ontstaat, veroorzaakt het niesreflex.
Wat je hond nodig heeft als hij verkouden is:
Creëer een warm plekje voor hem, bijvoorbeeld door een warmtelamp op zijn hondenbed te plaatsen (houd rekening met de minimale afstand). Geef hem voeding die licht verteerbaar is, maar rijk aan vitamines. Zorg er daarnaast voor dat hij voldoende drinkt.
Door de sneeuw en de lage temperatuur kan je hond kou vatten. Rassen zonder ondervacht en uit warmere klimaten hebben het veel sneller koud dan rassen met ondervacht. Als het sneeuwt of je hond heeft in de sneeuw gerold dan zal de aanwezige sneeuw in zijn vacht smelten en je hond afkoelen.
Grote honden
Ze hebben een dikkere vetlaag en hun lichaam stoot minder warmte af dan die van kleine honden. De eerste verschijnselen van kou treden daarom ook meestal pas op rond de 3°C. Toch kunnen ook grote honden het te koud krijgen bij zeer lage temperaturen, dus blijf altijd opletten.
Poot opleggen; dit is aandachtvragend (aandachteisend) gedrag, bijvoorbeeld om geaaid te worden. Neus duwen; dit is ook aandachtvragend gedrag. Kop op arm of schoot leggen; dwingend om aandacht vragen. Op schoot gaan liggen; de hond neemt letterlijk en figuurlijk een hogere positie in dan de eigenaar.
Kortdurende stress kan je herkennen doordat een hond bijvoorbeeld gaat hijgen, blaffen of zich uitschudden. Langdurige stress kan je ook herkennen aan de gezondheid van de hond.
Een hond kan zijn kop op je schoot of voeten leggen om zich veilig te voelen. Hierdoor krijgen de honden een gevoel van warmte en geborgenheid. Honden vinden het vaak fijn om geaaid te worden, en door zijn hoofd op je schoot te leggen, probeert je hond je een signaal te geven dat hij een aai wel kan waarderen.
Besteed extra aandacht aan de voeten, oksels, neus en oren van je hond. Sommige symptomen bij je hond kunnen duiden op een grasaar bij je hond, als je hond plotseling veel begint te niezen, hoesten of veel met zijn hoofd schudt kan dit een teken van grasaren zijn.
Hond met verlatingsangst herkennen
Je kunt een hond met verlatingsangst meestal wel herkennen aan probleemgedrag zoals het veelvuldig slopen van spullen in huis, piepen, janken of blaffen wanneer jij uit zicht bent of zelfs aan het in huis poepen of plassen.
De hond begint vaak fanatiek met de kop schudden en over de neus wrijven. Misschien zie je iets zitten als je kijkt in de neus van je hond. Het beste gaat dat door een spiegeltje onder de neus van je hond te houden.
Een bankje of bed heeft als voordeel dat het wat meer van de grond af staat. En voor honden die graag onder een kleedje verstopt liggen kan een slaapzak de perfecte uitkomst zijn. Bij jou op de bank of in bed slapen is natuurlijk ook een mogelijkheid en veel honden vinden dit helemaal het einde.
De meeste mensen zullen ervoor kiezen hun hond in de nacht binnen te houden. In de winter en in de zomer. Hou er dan rekening mee dat temperaturen voor alle soorten honden tot 13 graden niet te koud zijn.
Volgens de Amerikaanse organisatie National Sleep Foundation heeft de gemiddelde mens aan zo'n 7-9 uur slaap per nacht ruim genoeg. Honden daarentegen slapen gemiddeld 12-14 uur per 24-uurscyclus (bron).
Binnen korte tijd wordt hij ziek. Hij kan nog enkele weken blijven kuchen. Maar als uw hond gezond de struiken in gaat en er hoestend of proestend weer uit komt, heeft hij zich mogelijk verslikt en is er een vreemd voorwerp in zijn luchtpijp terecht gekomen.
Het gebeurt niet vaak dat honden hoesten. Wanneer dat wel het geval is wordt het kuchen meestal veroorzaakt door een virusinfectie of een bronchitis. Meestal gaat het hoesten binnen een paar dagen over.
Hoe weet ik of mijn hond kennelhoest heeft? Honden met kennelhoest hebben last van een acute, harde en droge hoest. Soms wordt er dik, wit slijm opgegeven en worden de klachten verward met braken. De eigenaar denkt zeer geregeld dat er iets in de keel vast zit, zoals een botje of takje.
Een gelukkige hond is een gemanierde hond. Hij houdt zich rustig, maakt niets kapot en probeert geen aandacht te trekken door stoute dingen te doen zoals in huis plassen. Als je pup vaak bijt, graaft of meubels en kleren vernielt, probeert hij je te zeggen dat hij zich verveelt, stress heeft of bang is.
Bovenop het hoofd, aan de oren, poten, benen en de staart zelf zijn gevoelige plekjes waar honden liefst gerust gelaten worden. Trage bewegingen, zacht masseren of lichtjes kriebelen zijn de beste methodes.