Neusrot is, zoals iedere tomatenteler weet, een bruin/zwart litteken (een 'zoutje') aan de onderkant van de vrucht. Het is doorgaans het gevolg van vochtstress of een calciumgebrek (minder dan 0,08% Ca in droge stof).
Dit moet je doen om neusrot te voorkomen
- Zorg voor voldoende lucht tussen de planten. Plant de tomatenplanten niet te dicht bij elkaar en snoei de planten netjes. - Haal de oude bladeren aan de onderkant van de planten weg. - Zorg in een kas dat altijd de luchtramen iets openstaan (behalve met kou).
Neusrot is gelukkig niet besmettelijk. Rijpe tomaten met een klein stukje neusrot zou je eventueel nog kunnen eten. Snijd dan wel het zieke gedeelte weg.
Neusrot is een abiotische afwijking en komt voor bij tomaten en paprika en is een gevolg van calciumgebrek in combinatie met extreme klimaatomstandigheden. Het neusje van de vrucht krijgt een zwarte bruine plek en dit vindt vooral plaats op momenten dat het extreem warm is.
Tomaten hebben kalk nodig. Drie of vier verpulverde eierschalen per plantgat doet de plantjes goed. Verzamel dus een paar dagen je eierschalen. Was ze in warm water, leg ze te drogen op een stukje keukenpapier en vermaal ze in een keukenmachine of vijzel.
Regelmatig water geven is belangrijk
Van elke dag water geven, bouw je na 2 weken af tot 2 à 3 keer per week en na anderhalve maand geef je de plant 1 keer per week water. Geef je de tomatenplant onregelmatig water, dan gaan de tomatenvruchten barsten.
De tomatenvrucht wordt hard en bruin aan de onderkant door problemen met de watervoorziening of met de bemesting. Neusrot kan verschillende oorzaken hebben: - Te hoge zoutconcentratie (te veel meststoffen in de grond). Ook een teveel aan patentkali meststof is nadelig!
Tomaten kunnen niet rood worden, wanneer ze niet 'groen volwassen' zijn, zelfs niet door technologie. De tomaten beginnen dus pas kleur te krijgen wanneer ze groen volwassen zijn. De groen volwassen groeifase is de fase waarop supermarkt tomaten geplukt worden. Deze rijpen dan af tijdens het transport of in gaskamers.
Pas als de vrucht volgroeid is, begint de plant met het aanmaken van ethyleen waardoor de tomaten rood verkleuren. Als de temperatuur beneden de 10 graden of boven de 27-29 graden komt dan stopt de plant met het aanmaken van lycopeen en caroteen.
Calcium is nodig om goede structuur en kwaliteit te handhaven. Voldoende aanvoer verbetert de stevigheid van tomaten en verhoogt TSS, zoals proeven in Turkije laten zien. Op ammoniumnitraat gebaseerde meststoffen zijn antagonisten voor calciumopname. Ze verminderen de bodem pH en wateropname en vertragen transpiratie.
Houd het tomatenblad zoveel mogelijk droog. De schimmelsporen ontkiemen namelijk vlot op vochtig blad. Zorg dus zoveel mogelijk voor droge lucht in jouw serre of kas. De belangrijkste maatregel: lucht continu jouw serre of kas.
Gebrekkige vruchtzetting bij je tomatenplanten
Zijn er weinig bloemetjes, dan uiteraard ook weinig tomaten. Een andere reden kan zijn dat jeje planten te dicht bij elkaar gezet hebt en de plant te weinig zon gezien heeft. Ook moet je je kleinste rassen aan de zuidkant van je serre of tuinkas planten.
Om het risico te minimaliseren, kan je het beste uit voorzorg de onderste bladeren van de tomatenplant verwijderen. Let er bij het begieten op dat er geen water op de plant spat. Hoe droger de planten staan en hoe beter de bladeren kunnen drogen na een regenbui, hoe kleiner de kans op Phytophthora.
Calcium (Ca) is voor een plant de belangrijkste bouwsteen van de membranen en celwanden. Het voedingselement draagt bij aan de stevigheid van een plant. En het is noodzakelijk voor de celdeling.
Leg de vruchten in een kistje of bakje en leg er meteen een rijpe banaan of appel bij. Dek af met krantenpapier en wacht anderhalf tot twee weken. Bananen geven ethyleengas af, een rijpingsgas dat ervoor zorgt dat de vruchten uiteindelijk toch nog hun mooie kleur krijgen.
Pluk ook niet in één keer te veel bladeren van een plant af, daar schrikt een tomatenplant van en dat vindt hij niet fijn. Beter is het om regelmatig ( bijv. 1x per week) 2 tot 3 bladeren te verwijderen.
Maar om groene tomaten zomaar weg te gooien, dat is zonde. Ze rijpen namelijk van binnenuit. Ze moeten daarom worden geplukt en naar binnen worden gehaald zodat ze kunnen narijpen. Tip: tomaten rijpen sneller als je ze samen met appels of banaan bewaart!
Qua verzorging hebben tomatenplanten vooral behoefte aan een zonnige standplaats en warme, goed bemeste, waterdoorlatende grond. Geef altijd water onderaan de plant. Zo heeft je tomaat minder kans op schimmelziekten. Geef ook liever 1x in de week heel veel water in plaats van elke dag een klein beetje.
Hoe vaak bemest je tomaten? Je kunt beter regelmatig een klein beetje mest geven dan heel veel in één keer. Bemest je tomatenplant eens per drie weken. Maar houd vooral de dosering op de verpakking aan.
Tomaat - aardappel, erwt, venkel, diverse koolsoorten.
Als hij niet regelmatig water krijgt, gaat hij dood. Alleen als de tomaten gaan verkleuren van geel naar rood, geef je zoveel water dat het blad groen en goed blijft – dit is zeker minder in het begin. Dan geef je om de twee dagen een flinke scheut. Dat doe je een beetje op gevoel.
Bij een tomatenplant, waar de onderste bladeren geel worden, kunnen meerdere problemen de oorzaak zijn, maar meestal is stikstofgebrek de boosdoener. Stikstof is een voedingselement, dat een plant veel gebruikt. Dit voedingselement wordt onder andere gebruikt in het bladgroen van de bladeren van een plant.
Tomaten houden van zon en warmte. Plant pas midden april in je serre, en wacht tot midden mei als je in de openlucht kweekt. Geef ze een plekje met veel zon. Geef je tomaten ruimte om te groeien: plant gemiddeld 2,5 planten per vierkante meter (of 5 planten op 2 vierkante meter).