Garages worden meestal niet verwarmd of gekoeld. De temperatuur in een garage kan dus hoger of lager worden dan het temperatuurbereik waarvoor de melder is ontworpen. Ook kan rook van uitlaatgassen valse alarmen veroorzaken en de sensoren van de rookmelder beschadigen.
Zorg dat de Protect ten minste 30 cm van de muur verwijderd is. Als je de Protect aan de muur bevestigt, zorg je dat deze 15 tot 60 cm van het plafond verwijderd is. Als je een schuin, gebogen of gewelfd plafond hebt, moet de Nest Protect zich binnen 90 cm van het hoogste punt bevinden.
Waarom de Nest Protect een vervaldatum heeft
Alle koolmonoxidemelders verlopen omdat de sensoren een beperkte levensduur hebben. In overeenstemming met de certificeringsnormen moet de 2e generatie Nest Protect na 10 jaar worden vervangen en de 1e generatie Nest Protect na 7 jaar.
Sinds 1 juli 2022 is een rookmelder op iedere verdieping van uw huis verplicht. Een rookmelder gaat piepen zodra de melder in contact komt met rook. U krijgt zo een waarschuwing bij rook of brand. De eigenaar of verhuurder moet rookmelders plaatsen.
Het is vaker gebeurt dat koolmonoxide melders kunnen afgaan tijdens onder andere het schilderen, of het laden van een accu in een afgesloten ruimte. Dit is gebeurt omdat de koolmonoxide melder niet alleen gevoelig is voor koolmonoxide maar ook voor gassen zoals waterstof, isopropylalchol, methaan en kooldioxide.
Rookmelders gaan 's nachts piepen als de batterij bijna leeg is omdat de temperatuur op dat moment het laagst is. De batterijspanning die op dat moment al aan de krappe kant is, wordt door de kou 's nachts nóg iets lager.
Welke rookmelder adviseert de brandweer? De brandweer adviseert alleen een rookmelder met het Europese keurmerk EN 14604. De brandweer adviseert rookmelders van het merk Alecto.
Daarnaast is het ook belangrijk dat je de rookmelder op je zolder niet boven de cv-installatie hangt. Dit omdat een rookmelder niet per definitie de hoeveelheid rook meld, maar de kleine deeltjes in de lucht. Een rookmelder kan dus al alarm slaan wanneer er veel waterdam in de lucht hangt.
In het kort: als jouw woning niet aan de eisen voldoet, heb je kans op een boete. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de handhaving op de rookmelderplicht en kunnen een boete uitschrijven. De politie, brandweer en verzekeraars controleren sowieso niet.
Rookmelders worden hoog aan de muur of aan het plafond geplaatst, aangezien warmte en rook opstijgt. Wij adviseren om zeker een rookmelder op te hangen in de hal en op de overloop, aangezien dit de vluchtroutes zijn als er een brand uitbreekt.
Conclusie: in 2022 is uit de meeste tests en recensies gebleken dat Jalo Helsinki KUPU 10 de beste rookmelder is die nu verkrijgbaar is in Nederland. Een zeer goed alternatief voor de Jalo Helsinki KUPU 10 is deze Alecto SA-110 Rookmelder 10 jaar.
De Protect (netvoeding) heeft 3 AA-batterijen nodig als back-up. Protects op netvoeding gebruiken back-upbatterijen bij stroomuitval.
Een rookmelder ophangen zonder te boren
Bij veel rookmelders worden magneetplaatjes meegeleverd. Je plakt er eentje op de bodem (eigenlijk de bovenkant dus) en de ander op het plafond. Vervolgens klik je beide magneten op elkaar en de rookmelder hangt. Extra voordeel is dat je zo de batterij makkelijker kunt vervangen.
De best geteste slimme rookmelder van 2022 is de Google Nest Protect! Dit is uit de ultieme rookmelder test gebleken van 2022. De Google Nest Protect speurt naar snel brandend en langzaam smeulend vuur, en naar koolmonoxide. De Nest Protect vertelt je met een heldere stem wat er aan de hand is en waar.
Als er maar een beetje rook ontstaat (bijvoorbeeld wanneer je iets hebt laten aanbranden), geeft Nest Protect je een waarschuwing zodat je kunt kijken wat er aan de hand is.
Bij inboedel- en opstalverzekeringen heeft het nog geen gevolgen als je geen rookmelders hebt. Dat laat bijvoorbeeld verzekeraar Aon weten. Ook bij Achmea (Centraal Beheer, FBTO, Interpolis) heeft het wel of niet hebben van een rookmelder nog geen gevolgen voor de dekking.
Waar de e-sigaret geen oplossing voor biedt, is het feit dat je er nog altijd rookmelders mee onbedoeld kan activeren. De damp van een e-sigaret komt namelijk gewoon in de meldkamer van een rookmelder terecht, en kan daardoor een alarm initiëren.
Hoe zit het met handhaving van de rookmelderverplichting? Handhaving is niet aan de brandweer. Daarvoor zijn vanuit het Bouwbesluit, de gemeenten verantwoordelijk. In de praktijk is het voor de gemeente moeilijk om te controleren of iedereen de rookmelders op elke woonetage heeft hangen.
Plaats de rookmelder niet:
bij een ventilator of ventilatieopening. boven de verwarming. op tochtige plekken. in de stoom/damp van een kooktoestel of vaatwasser.
In de keuken of badkamer kun je beter geen rookmelder ophangen. Door de damp van je pannen of stoom uit de douche gaat een rookmelder alarm geven. Je kunt hiet dus beter een hittemelder ophangen. Dit is géén optische melder maar een thermische rookmelder.
Een rookmelder mag in geen geval op een kast liggen of boven een kast geplaatst zijn. Op deze plaatsen komt de rook namelijk te laat om tijdig alarm te slaan.
Doordat rook altijd stijgt is het belangrijk om de rookmelder aan het plafond te hangen. Dit is de plek waar de rookmelder het snelste alarm kan geven indien er een brand ontstaat. Hang de melder in het midden van het plafond op minimaal 50 centimeter van een muur of hoek.
Voor leken lijken deze twee melders wellicht hetzelfde in gebruik maar dit is geenszins zo. Het voornaamste verschil tussen rook en koolmonoxide (CO) is dat rook omhoog stijgt. En dat CO blijft hangen op ongeveer anderhalve meter. Praktisch betekent dit dat u een rookmelder altijd wilt bevestigen aan het plafond.
Het wordt aanbevolen op elke verdieping een rookmelder te installeren en in elke ruimte met een verbrandingsapparaat een koolmonoxidemelder te plaatsen. Mogelijk zijn er nog aanvullende lokale voorschriften waaraan je je moet houden.