Het vasten wordt gezien als vorm van zuivering van de ziel en het bedanken van Allah voor alles wat hij gegeven heeft. De ramadan leert mensen zelfdiscipline en moslims voelen en tonen verbondenheid met arme en hongerige mensen overal op de wereld. Op deze manier voel je hoe het is om geen eten te hebben.
Overdag vast je, pas na zonsondergang mag je eten. Het vasten is een herdenking van de bevrijding van de profeet Mousa - oftewel Mozes - en zijn volk van de farao. De maaltijd wordt bij sommige stromingen van de islam gezien als herdenking van de laatste keer dat Noach at aan boord van de Ark.
Ramadan is de negende maand binnen de islamitische kalender. Het vasten tijdens de ramadan duurt van zonsopgang tot zonsondergang. Na zonsondergang is er de Iftar, Arabisch voor maaltijd. Moslims mogen niet eten, niet drinken en geen seks hebben tijdens de vastenperiode.
Het vasten ziet men als een vorm van zuivering van de ziel en gehoorzaamheid aan God. Het vasten is een van de vijf zuilen van de islam en is dus verplicht. Het is mogelijk door het vasten zelfdiscipline te ontwikkelen en aan zwakheden in het karakter te werken.
wanneer de maan niet zichtbaar is op dag 29 dan telt men nog 1 dag bij en voltooit men de maand Ramadan tot 30 dagen (en dat is het maximum) want er zijn geen 31 dagen in de islamitische (maan)maanden. De dagindeling bij moslims is dan weer gebaseerd op de zonnestand.
Tijdens de ramadan wordt je geacht tussen zonsopgang (eigenlijk: begin ochtendschemer, “zodra de zwarte draad van de witte draad is te onderscheiden”) tot zonsondergang te vasten. Dit betekent dat je niet mag eten, drinken en geen seksuele omgang hebben met je partner tussen zonsopgang en zonsondergang.
Vasten is het doelbewust bewust afzien van voedsel of andere geneugten, om zo ontvankelijker te worden voor de boodschap van Gods liefde. Het is één van de belangrijkste vormen van boetvaardigheid in de katholieke Kerk. Jezus Christus plaatst iedere mens voor een radicale, maar existentiële keuze.
Gunstig effect op korte termijn
"De onderzoeken die tot op heden gedaan zijn laten zien dat periodiek vasten op de korte termijn een gunstig effect kan hebben op het vetgehalte, het cholesterol en de bloeddruk.
Wie vrijgesteld is of het vasten voortijdig doorbreekt, komt er wel niet zomaar vanaf. Per dag dat niet wordt deelgenomen aan de ramadan, moet een moslim een vergoeding betalen, in de vorm van een geldsom of door voedsel aan de armen te geven.
Is de ramadan schadelijk voor je gezondheid? 'Als je gezond bent, kan de ramadan geen kwaad. Doordat je 's avonds wel gewoon eet, krijg je voldoende voedingsstoffen binnen. Het enige nadeel is dat je je energiebalans in de war schopt.
Indien je gaat vasten en de tijd voor Iftar is aangebroken, dan is het ook op zijn plaats om een smeekbede (dua) van de Profeet te verrichten. Dha-haba ddhama'oe wabtallati l-'oeroeqoe, wa thabata al-adjroe in shaa'Allah. ' 'De dorst is verdwenen, de aderen zijn bevochtigd en de beloning is zeker, als Allah het wil.
Vijf leefregels zijn voor moslims erg belangrijk. Ze proberen zich in het dagelijks leven aan deze Vijf Zuilen te houden: geloven in Allah, bidden, liefdadigheid, vasten en: bedevaart naar Mekka. Bij de islam is heel duidelijk omschreven wat je moet doen om een goede gelovige te zijn.
Het is een nacht van gebed en meditatie, vergeving van zonden en bepaling van het lot. Deze gebeurtenis wordt ook wel 'nacht van de vergeving' genoemd; er wordt aan Allah gevraagd de gestorven hun zonden te vergeven. In de moskee wordt ook druk gebeden ter voorbereiding van de Ramadan die twee weken later begint.
Het is door de profeet Mohammed dan ook aangeraden om deze dag vastend door te brengen: "Met het vasten op de Dag van Arafa hoop ik dat Allah de zonden vergeeft van het voorgaande jaar en het komende jaar."
"Het idee dat Jezus de zoon van God is, is in strijd met de islam. Zijn geboorte dus ook", vertelt arabist Leo Kwarten. "Veel moslims vieren daarom geen Kerst." Harde cijfers zijn er niet, maar hij schat dat 30 tot 40 procent van de moslims toch iets doet: in de vorm van feestelijke verlichting of een boom.
Het vasten tijdens de Ramadan is in principe een verplichting binnen de Islam, maar er zijn een aantal mensen die hiervoor vrijstelling krijgen. Kinderen hoeven bijvoorbeeld niet mee te vasten met de Ramadan.
Fidya betalen tijdens de ramadan
Zowel voor degenen die te oud zijn om te vasten, als de chronisch zieken zijn vrijgesteld van het vasten, omdat het vasten hen te veel moeite zou kosten. Zij dienen echter een arm persoon voor elke gemiste dag van eten te voorzien.
Bij deze vergunning tot het ver- breken van de vasten bestaan twee regels: a hij mag de vasten verbreken met echter de verplichting tot inhalen na zijn genezing, indien het vasten tijdens zijn ziekte voor hem een zware beproeving zou zijn, of de ziekte zou verergeren of het herstel zou vertragen.
Met intermittent fasting kun je afvallen, mits je in totaal minder calorieën met je voeding binnenkrijgt dan je verbruikt. Om de dag vasten leidt tot een groter gewichtsverlies dan periodiek vasten. Dit is vrij logisch omdat je met om de dag vasten meer dagen per week een lage energie inname hebt.
Het effect na 12 weken intermittent vasten (8 uur eten wat je wil en vervolgens 16 uur niets eten) is pover: slechts 3 kg of in deze groep 3% gewichtsverlies. Met een gezond eetpatroon in combinatie met meer lichaamsbeweging kan je in principe meer gewicht verliezen, toch een halve kg per week (6 kg op 12 weken).
Als we vasten, neemt de stoelgang toe en dalen de hartslag en de bloeddruk. De energie uit voedsel raakt op. De lever breekt vetten af en produceert ketolichamen, die een alternatieve energiebron vormen voor het brein.
Veertig dagen verbleef Mozes op de berg, toen hij de Wet in tien geboden van God ontving. De profeet Elia ondernam een tocht van veertig dagen naar de berg, waarop God hem zou verschijnen. Jezus trok zich veertig dagen in de woestijn terug om zich door vasten en bidden voor te bereiden op zijn zending onder de mensen.
Van 24 tot 72 uur vasten
Wanneer je 24 uur niks gegeten hebt, zal de voorraad glycogeen op zijn. Het lichaam gaat er dan alles aan doen om weer glucose aan te maken en gaat dan over op de lichamelijke reserves. Deze toestand wordt ketose genoemd.