Zorg ook dat de huid tussen de tenen goed droog is. Door je voeten goed af te drogen voorkom je een schimmelinfectie. Toch last van voetschimmel? Gebruik dan de Lucovitaal Voetschimmel Crème of Voetschimmel Spray.
Na het wassen van je voeten is het belangrijk om ze goed te drogen. Zorg ervoor dat je alle vocht tussen je tenen goed afdroogt, omdat dit een broedplaats kan zijn voor bacteriën en schimmels. Gebruik een schone handdoek en dep je voeten voorzichtig droog.
Zonder zweterige voeten kunnen de bacteriën zich moeilijk voortplanten. Het zweet zelf is reukloos, maar de bacteriën breken het zweet af tot onaangenaam ruikende afvalstoffen. Het belangrijkste afvalproduct wat zo stinkt is boterzuur..
Voeten wassen
Was je voeten daarom dagelijks met lauwwarm water. We raden je af om daarbij zeep te gebruiken. Dit kan de huid extra uitdrogen, wat tot veel klachten kan leiden. Het is belangrijk om de voeten goed af te drogen met een schone handdoek.
Azijn is een natuurlijk middel dat schimmels kan helpen bestrijden. Bacteriën houden niet van zuur. Azijn bestrijdt jeuk, ontsmet je huid, kan kleine wratjes verwijderen en neutraliseert geuren. Maak een voetbad met warm water, voeg hier een flinke scheut azijn aan toe en laat je voeten een halfuur weken.
De veiligste manier om zelf thuis eelt te verwijderen is met behulp van een scrubmiddel. Hiervoor is het belangrijk om je voeten eerst 10 tot 15 minuten te laten weken in een voetbad. Om ervoor jezelf een waar spa-momentje van te maken, kun je er wat badzout of een speciale bruistablet voor de voeten aan toevoegen.
Speciale eeltcrèmes met melkzuur of ureum maken de huid zacht en glad. Breng de crème tweemaal per dag aan op de hielen en bal van de voet. Masseer de crème zachtjes in. Gebruik de crème regelmatig, anders wordt opnieuw weer eelt gevormd.
Voor je huid volstaat het om hoogstens één keer per week zo'n reinigende douchebeurt te nemen. Je intieme zone en de lichaamsdelen waar je veel zweet (oksels, billen, voeten) mogen wel elke dag gewassen worden, maar dan liefst met een neutrale, niet geparfumeerde zeep.
Het beste is om de voeten kort te wassen met koud water en daarna goed af te drogen, ook tussen de tenen.” Van zeep is bovendien bekend dat het de huid uitdroogt en de natuurlijke huidflora aantast. Gebruik dagelijks een voetcrème die op de voethuid is afgestemd.
Een warm voetenbadje hydrateert je voeten en maakt ze zacht.Met een etherische olie versterk je dit effect. Arganolie is erg goed tegen een droge huid, jojoba-olie werkt verzorgend. Als je tussendoor je voeten zachtjes scrubt met een speciale voetscrub, verwijder je dode huidcellen.
Door het geregeld dragen van dichte, slecht ventilerende schoenen en sokken, ontstaat het ideale klimaat voor bacteriën en schimmels. Zonder zweterige voeten kunnen bacteriën zich moeilijk voortplanten. Het zweet zelf is reukloos, maar de bacteriën breken het zweet af tot onaangenaam ruikende afvalstoffen.
Weg met eelt
Maak het eelt van je voeten zacht door een voetbadje te nemen met wat olie er in. Heb je daar geen geduld voor (dat heb ik in ieder geval niet) breng dan 's nachts een dikke laag vaseline, lanette crème, shea butter of jojaba-olie aan op het eelt. Bij voorkeur als de huid van je voeten nog wat vochtig is.
Helpt vaseline tegen droge voeten? Vaseline creëert een beschermende laag, waardoor vocht in de huid blijft.Dit helpt goed om de beschadigde huidbarrière bij droge voeten te herstellen.
Oorzaak van droge voeten
Een huidaandoening die de huid uitdroogt (zoals eczeem of psoriasis); Zeep die niet hydrateert; Medische aandoeningen (zoals diabetes of schildklieraandoeningen) Koud weer (lagere temperaturen zorgen voor een lage luchtvochtigheid, wat vocht uit de huid onttrekt);
Voetschimmel geneest niet vanzelf; u moet deze altijd behandelen.
Smeer nooit crème of zalf tussen uw tenen, de huid kan hierdoor verweken. Houdt uw teennagels schoon en knip deze regelmatig. Teennagels dienen recht afgeknipt te worden om ingroeien van de nagels te voorkomen. Knip de nagels ook niet te kort hierdoor kunnen ook ingroeiende teennagels ontstaan.
Plaatselijk douchegel, zeep of schuim gebruiken is het antwoord, maar alleen water is ook goed. Je oksels kun je zonder problemen wassen, maar de rest van je lichaam niet te vaak. Het wordt er droger en gevoeliger van, en ook je huidbarrière heeft eronder te lijden.
Heb ik last van voetschimmel? De meest bekende vorm van voetschimmel wordt ook wel 'zwemmerseczeem' genoemd. Er ontstaan dan grijs-witte huidschilfertjes en kloofjes tussen je tenen; dat jeukt soms ook. In de vochtige schilfers kunnen bacteriën gaan groeien, waardoor je voeten ook onaangenaam kunnen ruiken.
Wel elke dag wassen
Met name oksels en andere plekken waar zweet vrijkomt zijn prettig om elke dag te reinigen. Verder raden wij het ook aan om je handen meermaals per dag te wassen en om dit zeker na ieder toiletgebruik te doen.
De Haas adviseert twee keer per week te douchen. Door regelmatig te douchen verwijder je de overtollige olie van je huid. Dit is belangrijk voor het behoud van een gezonde huid. "Als je heel lang niet doucht dan koekt je huid aan met vuil en transpiratieresten.
Voor je gezondheid is het het beste om zo'n 1 à 2 keer per week te douchen. “De meeste mensen douchen veel te vaak. Jouw lichaam is van nature een goed geoliede machine”, zegt universitair docent dermatologie Brandon Mitchell. “Een dagelijkse douche is echt niet nodig.”
Een dun laagje eelt op je voeten of handen is gezond en heel normaal. Dit laagje eelt verwijderen is niet verstandig. Want eelt is niets anders dan een verdikking van de bovenste laag van de opperhuid, die bestaat uit dode huidcellen, en fungeert als natuurlijke beschermlaag voor de meer gevoelige huid eronder.
De eeltlaag die zich vormt aan de randen van uw hakken of tenen kunt u vaak gemakkelijk zelf verwijderen. Dit kunt u doen door te vijlen met een eeltrasp of puimsteen. Bij voorkeur doet u dat na het douchen of na een (voeten)bad. Het eelt op uw voeten is dan zacht en gemakkelijk te verwijderen.
Citroen is een heerlijke opkikker voor je voeten. De vitamine C stimuleert de aanmaak van collageen. Olijfolie is rijk aan vitaminen en antioxidanten. Een perfect paar voor een zomerse dag.