Als je regelmatig je haar knipt dan blijft je haar gezond.Dit komt omdat je de dode gespleten puntjes weghaalt. Het haar bij de wortel krijgt zo de mogelijkheid om door te groeien en jij blijft de lengte houden, zonder dat je haar verder gaat splijten.
Slagen of steil haar
Dit zorgt ervoor dat het haar uitdroogt en beschadigt, wat leidt tot gespleten haarpunten die snel afbreken. Daarom kun je je puntjes het beste om de acht weken laten knippen. Heb je hele fijne lokken? Dan kun je een pauze van zes weken aanhouden, omdat fijn haar sneller uit model raakt.
Waarom adviseren kappers dan vaak om je haar toch regelmatig te laten knippen als je het wilt laten groeien? Dat heeft te maken met het feit dat je haarpunten kunnen splijten. Als je je haar op tijd laat knippen beperkt het splijten van het haar zich tot de puntjes.
Puntjes knippen, ook wel "bijpunten" genoemd, is een kniptechniek die je kunt gebruiken om kort en lang haar weer een frisse look te geven. Door de uiterste puntjes van je haar te knippen ziet het er weer wat gezonder uit en kan het kapsel er weer even tegenaan.
Anna Besancon van kapperszaak Salon B in Utrecht bevestigt dit. “Knippen heeft geen invloed op hoe snel of hoe langzaam je haar groeit. Het enige is dat je haar niet zo snel afbreekt als je het knippen bijhoudt. Het lijkt daardoor mooier en gezonder en soms zelfs langer.”
Gemiddeld groeit ons haar ongeveer 0,5 tot 1,7 centimeter per maand, dus in totaal ongeveer 6-20 centimeter per jaar.
Wanneer je haar droog en beschadigd is, is het goed om je haar om de drie of vier dagen te wassen. Niet te vaak, want dan droogt het namelijk sneller uit. Geef de natuurlijke oliën op je hoofdhuid de tijd om je puntjes te bereiken.
Feit: een kapper knipt altijd meer van je puntjes dat je zou willen. Dat doet ie niet om jou te irriteren, wel omdat zijn of haar getraind oog ziet hoeveel centimeters er op de grond moeten vallen voor je haar weer helemaal gezond is. Het is maar haar, het groeit terug, flip dus niet over die extra centimeter.
Vrouwen die gezegend zijn met een gezonde haardos wordt geadviseerd om drie tot vier keer per jaar naar de kapper te gaan. Maar het kan nóg minder als je tevreden bent met je coupe en als het haar er gezond en niet beschadigd uitziet.
Kort haar is nou eenmaal gezonder dan lang haar. Het is makkelijker te verzorgen en hoe langer je haar is, hoe langer je het al met je meedraagt. Dit betekent vaak ook dat het er dan een stuk doffer uit ziet dan wanneer je een korte coupe hebt. Een kort kapsel is vaak wat luchtiger en ook minder warm.
De reden hiervoor is dat bij droog haar knippen de haarpunten sneller overal naartoe springen. Nat haar is zwaarder, waardoor het haar op zijn plaats blijft. Nat haar is zo gemakkelijker te controleren, waardoor de kapper nauwkeuriger kan werken.
Even je verwachting managen: Haar groeit gemiddeld 1 tot 1,5 centimeter per maand en wij hebben geen wetenschappelijk bewijs kunnen vinden dat je haar sneller kunt laten groeien. Hoe graag je het ook wilt, er zijn helaas geen wondermiddeltjes die haar sneller kunnen laten groeien.
Breng regelmatig een bezoekje aan de kapper
Hoe tegenstrijdig het ook lijkt: het laten knippen van gespleten haarpunten helpt jou je haar gezond te houden waardoor het uiteindelijk eerder lang zal groeien. Wij raden hierbij aan elke tien tot twaalf weken ongeveer een halve centimeter van je punten af te laten knippen.
Het effect van regelmatig je haar knippen
Als je regelmatig je haar knipt dan blijft je haar gezond. Dit komt omdat je de dode gespleten puntjes weghaalt. Het haar bij de wortel krijgt zo de mogelijkheid om door te groeien en jij blijft de lengte houden, zonder dat je haar verder gaat splijten.
Tips om de haargroei te versnellen
Met deze tips kun jij je haar sneller laten groeien: Geef je hoofdhuid dagelijks een hoofdhuid massage. Gebruik een voedingssupplement met biotine, seleen, zink, vitamine A, vitamine C en collageen. Verzorg je haren en hoofdhuid met goede haarverzorgingsproducten.
Als je wilt dat je haar binnen een week wat langer is, kun je verrijkende behandelingen proberen, zoals een hoofdhuidmassage met warme olie. Zorg dat je je haar zo min mogelijk belast en bepaalde voedingsstoffen eet waarvan bekend is dat je haar ervan groeit (zoals proteïnen en biotine).
Bijvoorbeeld omdat je een slechte doorbloeding hebt, je niet voldoende proteïne, vetten, mineralen en vitamines binnenkrijgt, of omdat je hormoonhuishouding uit balans is. Ook ziektes en bepaalde medicijnen hebben invloed op hoe snel je haar groeit.
Fut- en vormloos haar is ook een teken dat je weer bij je kapper mag aankloppen. Wanneer je haar niet meer glanst en geen volume meer heeft, kunnen de oliën van je hoofdhuid de puntjes niet meer bereiken. Met een knipbeurt is dit gelukkig zo weer opgelost.
Een enorme eer, zo noemt hij de prijzenregen waar hij zondag in belandde. De 38-jarige Arjan Bevers veroverde op hét kappergala de Coiffure Award voor beste kapper van Nederland – volgens hem "de belangrijkste onderscheiding die je in de kapperswereld kunt verdienen". Hij versloeg 94 andere genomineerde kappers.
De haren op ons hoofd zitten het langst in de groeifase – zo'n twee tot zes jaar, afhankelijk van onze genen – en de haren op het onderste ooglid het kortst. Hoofdhaar groeit ongeveer 15 centimeter per jaar en kan dus maximaal 90 centimeter lang worden.
DE GROEICYCLUS VAN JE HAAR
Dat hoofdhaar groeit, afhankelijk van je genen, leeftijd en gezondheid, gemiddeld 12 centimeter per jaar. De groeicyclus van je haar maakt verschillende fases door. Ten eerste de anagene fase, waarbij het haar actief groeit. Deze kan tussen de twee en zes jaar duren.
Zweet bestaat uit lichaamsafval en zout, wat je haren droog en stug maakt als je het laat opdrogen in je haren. Kortom, je wilt zweet niet te lang in je haren laten zitten en lekker je haren wassen na het sporten.
Conclusie: Helaas, het is niet zo dat je haar binnen een week zichzelf al schoon kan houden. Na 7 dagen niet wassen heb je dan wel een stralende coupe, maar eerder stralend omdat het zo vet is. Om erachter te komen of je haar zichzelf schoon kan houden, moet je het denk ik echt langer volhouden.
Vroeger wasten mensen hun haren niet met shampoo, maar met gewone stukken zeep. Niet erg fijn, want de combinatie van hard water en sterk ontvettende zeep zorgde ervoor dat er altijd wel een restje zeep achterbleef.