Het kantelen van het bekken is belangrijk om te doen voor de bekkenrand met die honderden peesjes die allemaal spier worden naar de bil of naar de rug toe. Ontzettend belangrijk om dit dus goed te bewegen.
Plaats de handen op de bekken rand in de zij. De vingers wijzen richting de onderrug. Kantel nu het bekken achterover door met de rug tegen de ondergrond aan te duwen door de buikspieren aan te spannen. Houd deze positie twee seconden vast.
Maak je onderrug bol, zodat je gewicht op je stuitje rust. Hierdoor kantel je je bekken naar achteren. Maak vervolgens je onderrug hol en steek je borst vooruit, zodat je gewicht op je zitbotten rust. Hierdoor kantel je je bekken naar voren.
Mocht er een draaiing in het bekken zitten (bekkentorsie/bekkenverwringing), dan kan de podotherapeut u verwijzen naar een manueel therapeut, orthomanueel arts, osteopaat of chiropractor. Deze kan dan kijken of hij uw bekken wat rechter kan zetten met eventuele manipulaties.
Het bekken staat in het midden wanneer het schaambeen en de bekkenbotjes aan de voorkant in een verticale lijn staan. De wervelkolom heeft natuurlijke krommingen. De onderrug heeft een lichte holling, de bovenrug een lichte bolling en de nek weer een holling. Deze curves zijn nodig om schokken op te vangen.
De symptomen van bekkenscheefstand kunnen voor elk individu verschillen. De symptomen zijn namelijk erg afhankelijk van de plek waar het lichaam voor compensatie zorgt. Zo kunt u last hebben van nekpijn, schouderpijn, rugpijn, pijn in het bekken, moeite met bewegen en uitstralende pijn in de benen.
Bekkenscheefstand
Bij een bekkenscheefstand staat het bekken aan één kant lager dan de andere kant (horizontaal gezien). Door een bekkenscheefstand kunnen er klachten ontstaan, zoals lage rugpijn, pijn in het bekken of in de benen. Dit komt doordat het lichaam de scheefstand probeert te compenseren.
Hoe ontstaat een scheef of gekanteld bekken
Beenlengteverschil kan aangeboren (anatomisch) zijn, maar ook het gevolg zijn van een bekkenscheefstand na een ongeluk. Ook langdurige stress in combinatie met een verkeerde, veelal gespannen houding kan leiden tot een bekkenscheefstand.
Bekken instabiliteit / bekkentorsie
Het gaat over het probleem van de soms hevige pijnen in het bekken, de lage rug en schaambeen (pubis) in de zwangerschap en na de bevalling. Het wordt toegeschreven aan een te grote beweeglijkheid van de symfyse, de “sluiting” van de bekkengordel tussen de pubisbogen.
Oorzaken van scheefstand van het bekken
Zoals erfelijke aanleg voor een scheefstand van het bekken of een aangeboren beenlengteverschil. Ook kan een val of een ongeluk de oorzaak zijn van een bekkenscheefstand.
Bij bekkeninstabiliteit zal de patiënt merken dat wandelen goed mogelijk is. Dit is te verklaren doordat de bekkenbanden tijdens een lopende beweging door actieve spieren ontlast worden. Bij een zittende of liggende houding ontspannen de spieren, waardoor de banden het weer alleen moeten doen.
Momenteel is er geen medicijn dat bekkeninstabiliteit kan genezen. Als u met deze klachten naar de huisarts gaat, zal deze u waarschijnlijk aanraden om een bekkenband te gebruiken, thuis oefeningen te doen of u doorverwijzen naar een fysiotherapeut.
Een lichte scheefstand in één van de wervels uit je wervelkolom wordt ook wel subluxatie genoemd. Hierdoor kunnen de zenuwen in je nek geïrriteerd of ontstoken worden of zelfs bekneld raken. Dat veroorzaakt pijn door je hele lichaam.
Een blokkering van het SI-gewricht kan met fysiotherapie of manuele therapie worden verholpen. Het gewricht kan worden losgemaakt en eventueel kunnen mobiliserende oefeningen helpen om terugval te voorkomen.
Stabiliseren van bekken/lage rug
Beginpositie: Handen- en kniëenstand/zijligging/rugligging. Doel: Stabiliseren van het bekken via diepe dwarse buikspier. Oefening: Trek uw navel of uw onderbuik in zonder uw bekken te kantelen. Na 1x maximaal aanspannen gebruikt u 30% van uw maximale kracht om de oefening te herhalen.
Bekkenpijn is pijn die in de onderbuik, bekken of perineum wordt gevoeld. Het heeft vele mogelijke oorzaken en treft tot wel 20% van de bevolking van Nederland, zowel mannen als vrouwen. Bekkenpijn wordt als “chronisch” gezien als het langer dan 6 maanden aanhoudt.
Tegen de pijn kun je paracetamol nemen, maar het is daarnaast vooral belangrijk om het bij bekkenpijn rustig aan te doen. Luister naar je lichaam! Wanneer je de pijn negeert, wordt de klacht namelijk erger. Een warm bad kan helpen.
Soms kun je er met oefeningen wat aan doen, maar vaak heb je steunzolen nodig om het "proneren" te compenseren. Je vindt meerdere goede zooltjes in onze webshop.
Een scoliose is een verkromming van de wervelkolom. Bij een scolioseoperatie worden de wervels zowel vastgezet als de rug rechtgezet. Deze ingreep is alleen voor orthopedische patiënten van toepassing.
Een beenlengteverschil is een verschil in lengte tussen je beide benen. Dit kan zowel in je bovenbeen, je onderbeen of in beiden zitten. Als je beide onderbenen even lang zijn, maar een dijbeen korter is dan de andere: Zijn je knieën nog steeds op dezelfde hoogte.
Ga met je rug tegen een muur staan, de voeten mogen iets van de muur af staan, en staan minstens een voetbreedte uit elkaar, de knieën zijn los (niet over strekt), de billen, rug en je hoofd leunen tegen de muur aan. Breng dan nu je armen omhoog tot naast je oren en tik met je handen de muur aan. Houd 10 seconden vast.
De spieren en pezen van het SI-gewricht kunnen bij overbelasting en een langdurige verkeerde houding of belasting ook pijn in het SI-gewricht uitlokken. Verdere oorzaken voor pijn in het SI-gewricht kunnen infecties, rughernia's, botfracturen, heupaandoeningen en ook stress zijn.
Beenlengteverschil hoeft niet altijd klachten te veroorzaken. Wanneer het verschil kleiner is dan 1 centimeter dan blijft de afwijking vaak onopgemerkt. Wanneer het verschil in lengte groter is dan 1 centimeter dan kunnen er onder andere heupklachten en rugklachten (zoals een kromme wervelkolom, scoliose) ontstaan.