Bijvoorbeeld uw partner, een familielid, vriend of kennis. Dit moet in de eerste 24 uur na het ongeluk. Zo controleert die persoon of er geen bloeding of veel vocht in het hoofd ontstaat. Dit is aan de buitenkant van het hoofd niet te zien.
Waarom een wekadvies? De arts geeft een wekadvies omdat er een heel kleine kans is dat er door het ongeval een bloedvaatje in de schedel beschadigd is. Een eerste teken hiervan is dat de patiënt suf wordt.
Het wekadvies thuis moet als onveilig worden beschouwd bij de categorie waarvoor volgens de criteria een CT schedel/hersenen gemaakt zou moeten worden. Voor kinderen boven de 6 jaar en volwassenen met een zeer licht letsel waarbij er geen indicatie bestaat voor een CT schedel/hersenen, is het wekadvies overbodig.
Koel een eventuele bult met een coldpack. Neem contact op met de huisarts of spoedpost als je twijfelt of iemand misschien een hersenschudding heeft. Let op: Soms ontstaan de klachten die horen bij een hersenschudding pas in de eerste dagen of weken na het ongeval. Bel ook dan direct de huisarts of de spoedpost.
Die plotselinge rem op actieve zenuwcellen kan zorgen voor klachten als desoriëntatie, verwarring en een tijdelijk verlies van het bewustzijn. Een klap op het hoofd bij contactsport is verraderlijk, menen de Australiërs.
Bel de huisarts na een heftige val of klap op het hoofd. Zorg dat er iemand bij u is die direct de huisarts kan bellen: als u bewusteloos wordt. als u suf wordt of in de war.
− Overgeven: Uw kind mag maximaal 3 keer braken in de eerste 2 uur na de val. − Slaperigheid: Meteen na de val kan uw kind slaperig zijn. Hij mag gewoon gaan slapen, maar wek hem de eerste zes uur om het uur en daarna om de twee uur (tot 24 uur na het trauma). Wanneer moet u een arts waarschuwen?
Hoofdpijn, concentratieproblemen, oorsuizen, gevoeligheid voor licht en lawaai en vermoeidheid kunnen langere tijd voorkomen. Soms is er zelfs sprake van een hormonale onbalans waardoor de patiënt last kan hebben van stemmingswisselingen en angsten.
Zorg voor voldoende slaap, laat je hersenen tot rust komen. Vermijd tv kijken, veel met je telefoon bezig zijn of computerspelletjes doen. Drink geen alcohol. Rijd geen auto als je je niet goed kunt concentreren.
De MRI-scans tonen zelfs na een half jaar nog een duidelijk verschil. Op basis van de scans is het ook mogelijk om een geschiedenis van eerder doorgemaakte hersenschuddingen vast te stellen, schrijven de onderzoekers in NeuroImage Clinical. Hersenschudding komt regelmatig voor bij contactsporten zoals voetbal en rugby.
Veel voorkomende symptomen na een hersenschudding zijn: • hoofdpijn • vermoeidheid • duizeligheid • traag denken • problemen met concentreren en onthouden. De klachten duren een paar dagen of weken en gaan vanzelf over.
Voor sommigen kan een hersenschudding echter weken of maanden symptomen veroorzaken, waaronder hoofdpijn, duizeligheid, geheugenverlies, stemmingsproblemen, vermoeidheid en een verstoorde slaap.
Bekende symptomen van een lichte hersenschudding zijn: hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, braakneigingen, slaperigheid en wazig zien. Bij een zware hersenschudding kunnen deze symptomen langer aanhouden en daarnaast kun je last krijgen van: warrigheid, spraakstoornissen, halfzijdige verlamming en gevoelsverlies.
Hoe herken je een hersenkneuzing (symptomen)?
Bij een hersenkneuzing is er dus eerst een klap op het hoofd. Dit trauma wordt gevolgd door bewusteloosheid en vaak ook geheugenverlies. Na het bijkomen uit het bewustzijnsverlies is de pechvogel vaak gedesoriënteerd, onrustig en verward.
Een hersenschudding vergt meestal 1 tot 3 dagen volledige bedrust. Alleen gedurende de eerste 24 uur na het ongeval moet u regelmatig door een familielid of huisgenoot worden gecontroleerd.
Door een klap tegen uw hoofd of een abrupte beweging van het hoofd heeft u een licht traumatisch hoofd/hersenletsel, oftewel een hersenschudding, opgelopen. Bij een hersenschudding worden de hersenen voor korte tijd letterlijk door elkaar geschud en treedt een kortdurend bewustzijnsverlies en/of geheugenverlies op.
Waar direct na de klap vooral pijn, misselijkheid en duizeligheid de boventoon voeren, nemen op termijn andere klachten deze plaats in. De meest voorkomende symptomen van een verwaarloosde hersenschudding zijn: Vermoeidheid, ook al direct na wakker worden in de ochtend. Slapeloosheid (of juist slapen op vreemde tijden)
Door een val of door een harde slag op het hoofd kan een wonde of buil ontstaan, maar soms is er niets aan het hoofd te zien. De eerste dagen kunt u last hebben van hoofdpijn, duizeligheid of een verminderd concentratievermogen. Deze klachten gaan meestal vanzelf over.
Subdurale bloedingen ontstaan in korte tijd (vandaar de naam acuut) door vaak ernstige ongevallen aan het hoofd, zoals ongelukken in het verkeer of een val van hoogtes. Door de hevige klap op het hoofd gaan er bloedvaatjes kapot die deze bloeding kunnen geven.