"Turf is goed vochtvasthoudend maar er zit geen voeding in." Veen bevat dus niet de voedingsstoffen die planten nodig hebben om te groeien - stikstof, fosfaat en kalium. Die voeg je toe, precies in de hoeveelheid die planten nodig hebben. Zo heb je als kweker alles onder controle.
Waarom turfvrije potgrond? Het afgraven van veenvelden voor de winning van turf laat een ecologische voetdruk achter. Bij het droogleggen komt CO2 vrij, de biodiversiteit wordt aangetast en de velden herstellen maar langzaam. Voor onze biologische potgronden gebruiken we bij DCM alleen turf uit duurzame veenwinning.
Ze overtreffen de capaciteit van alle bossen ter wereld, maar nemen slechts een tiende van de ruimte in beslag. Intakte veengebieden fungeren als een koolstofput die CO2 uit de atmosfeer zuigt. Deze landschappen worden bedreigd door landbouw, turfwinning en klimaatverandering.
Tuinaarde en potgrond zijn veelal mengsels.Het is een samenstelling van verschillende componenten.Tuinturf is echter een grondstof, het is 1 component. Tuinturf is doorvroren zwartveen en komt voornamelijk uit Duitsland.
Voor de goede orde: planten hebben geen turf nodig om goed te kunnen groeien. Sterker nog, turf maakt je tuin behoorlijk zuur en daar houden de meeste planten helemaal niet van. Niettemin is er sprake van een enorm overmatig gebruik van turf en potgrond door consumenten.
Welke planten houden van turf? Zuurminnende tuinplanten zijn bijvoorbeeld Rhododendron, Azalea, Skimmia, Photinia, Heideplanten en Viburnum tinus. Daarnaast heeft turf ook een functie bij de Hortensia's.
Tip: Tuinturf is erg geschikt voor het verbeteren van de grond in de tuin. Door de lage zuurgraad is het goed te gebruiken voor hortensia's en andere planten die om een relatief zure grond vragen, zoals heide, rhododendrons en coniferen. Verwen je planten door jaarlijks ongeveer 5 cm tuinturf in de border te strooien.
Daarnaast bevat de tuinaarde (in verhouding met potgrond) te weinig grove delen en hierdoor is de tuinaarde zeer compact. Het aanwezig lucht is minimaal en ook de wortels hebben deze poriën nodig om het gasuitwisselingsproces te kunnen voltooien. Dit zijn de hoofdredenen om nooit rechtstreeks in tuinaarde te planten.
Universele potgrond bevat meestal turf wat de grond luchtig maakt en een optimale waterhuishouding garandeert. Je kan uiteraard voor alles universele potgrond kiezen, makkelijk en handig maar voor bepaalde doeleinden en planten is het beter te kiezen voor een grondsoort die dichter aanleunt bij hun natuurlijke habitat.
Tuinaarde zorgt voor veel organische stof in de bodem, maar bevat vrij weinig poriën. Tuinaarde wordt gebruikt voor het bemesten en verbeteren van de bodem en is zwaarder dan potgrond. Met name planten die van een wat zurige bodem houden, zullen beter gaan groeien als u tuinaarde gebruikt.
Dan kun je koffiedik ook prima gebruiken voor de planten ín je huis. Kamerplanten die hunkeren naar wat koffie zijn de aloë vera, pannekoekenplant, orchidee, venusvliegenvanger en de Aziatische lepelplant. Deze zijn wel nog wat gevoeliger voor de zuurgraad dan je tuinplanten.
Om het turf te kunnen winnen wordt het veengebied ontwaterd/drooggelegd. De onder water opgeslagen CO2 komt bij het droogleggen, oftewel het winnen van turf alsnog vrij. De huidige vernietiging van de veengebieden (anno 2021) zorgt voor 5 tot 7% van de wereldwijde broeikasgassen uitstoot.
Zoals de vlinderstruik, Jasmijn, Rozen, Buxus, Taxus, Dakplataan, Catalpa TUINTURF, is zeer geschikt om te verwerken door de bovenlaag van de tuin, in de wortelzone van de planten.
Net zoals bij tropische kamerplanten wil je aarde die goed doorlatend is. Voeg perliet of fijn grind toe om er een luchtige mix van te maken.
De meststoffen zijn dan organisch (bijvoorbeeld compost). Het voordeel van biologische potgrond met organische grondstoffen boven universele potgrond is dat de potgrond vaak luchtiger is van structuur. Dat helpt bij de ontwikkeling van het wortelstelsel en beperkt de ontwikkeling van mossen.
Action biedt naast de Kokos potgrond een ruime collectie producten aan. Houd de wekelijkse Action folder in de gaten om de beste aanbiedingen en acties te vinden. Naast Kokos potgrond, kunt u ook de volgende aanbiedingen vinden: Pokon bio potgrond - potgrond - 40 l, Universele potgrond & Universele potgrond.
Universele Potgrond: Universele potgrond is een veelvoorkomende keuze voor bloembakken. Het is samengesteld uit een mix van turf, compost, zand en voedingsstoffen. Universele potgrond is geschikt voor de meeste planten en biedt een goede drainage en voedingswaarde.
De beste grond die geschikt is voor een moestuin bevat veel compost en organisch materiaal, zoals gecomposteerde bladeren en gemalen of versnipperde boomschors. De tuinaarde moet niet te zanderig of te dicht zijn. Water moet goed de kans krijgen om er gemakkelijk doorheen te stromen.
Turf heeft de eigenschap om water en voedingstoffen, die anders uit de grond weglopen, goed vast te houden. Daarnaast verbetert het de structuur, maakt het de grond luchtiger, verlaagt het de zuurgraad en verhoogt het de organische stofgehalte van de grond.
Kan ik potgrond en tuinaarde mengen? Ja, dit kan soms voordelig zijn, afhankelijk van je specifieke plantbehoeften.
Door de samenstelling van tuinaarde verbeter en bemest je de bodem van je tuin. Let op: Tuinaarde is vaak iets goedkoper dan potgrond, maar gebruik geen tuinaarde in je bloempotten of plantenbakken. Tuinaarde is namelijk een stuk zwaarder en niet luchtig genoeg voor in een pot.
Een hortensia kan niet tegen te veel zonlicht. Te veel zonlicht kan er voor zorgen dat de bloemen gaan verbranden. Je krijgt dan droge bloemknoppen en brandplekken op de bloemen. Wanneer jouw hortensia te veel water ontvangt kan er wortelrot ontstaan en kunnen de bloemen en bladeren slap gaan hangen.
Als je je hortensia's begiet met kalkhoudend (dus hard) water, dan zal de pH-waarde in de bodem stijgen en kan het aluminium niet meer door de wortels worden opgenomen. Door het regelmatige gebruik van een blauwmaker kan je de kleur van de roze hortensia's veranderen en de blauwe, intense kleur permanent behouden.
Voor een optimale blauwkleuring aluin tweemaal per jaar toepassen, in het voorjaar en in het najaar. Los het aluin op in lauw water en giet de planten aan. Bij aanplanting in het voorjaar, mag de volledige dosis in één keer toegediend worden.