Heb je een nieuwe simkaart nodig, omdat je oude niet past in je nieuwe telefoon? Je kunt de gegevens van elke simkaart overzetten. Vroeger gebruikte je je simkaart om sms'jes en contacten op te slaan. Nu is dat niet meer nodig, want telefoons hebben veel meer geheugen en we slaan ook veel meer op in de cloud.
Simkaarten die ouder dan 8 jaar zijn, moeten vervangen worden om aan de laatste veiligheidseisen te voldoen. En om in de toekomst mee te kunnen blijven bellen en internetten. Weet je niet zeker of jouw simkaart verouderd is? Check dan je simkaart.
Er zijn verschillende redenen om een nieuwe simkaart aan te vragen. Bijvoorbeeld bij verlies of diefstal.Ook als je huidige simkaart niet in je toestel past heb je vaak een nieuwe sim nodig. Kun je niet meer bellen of internetten?
Een simkaart slijt bij normaal gebruik eigenlijk amper en gaat gemiddeld 7-10 jaar mee.
Je hebt bijvoorbeeld een nieuwe simkaart nodig als je een nieuw abonnement afsluit bij een andere provider of als je een nieuw mobiel-abonnement afsluit. Als je bij dezelfde mobiele provider blijft, kun je vaak je oude simkaart houden. Je hebt dan geen nieuwe simkaart nodig.
Als een simkaart komt te vervallen wordt het prepaidnummer van het netwerk gehaald.Zodra dit nummer verwijderd is valt de simkaart vaak niet meer te activeren. De enige optie is dan nog om een nieuwe prepaid kaart aan te schaffen.
Als je de simkaart in een andere telefoon stopt, neemt die telefoon dat telefoonnummer over op het netwerk. Met Sim Swapping wordt niet de simkaart in een andere telefoon gestopt, maar het nummer van de ene simkaart naar de andere verhuisd.
De simkaart is niet versleten. Wanneer je overstapt op een nieuwe telefoon, wordt de simkaart die in de vorige telefoon werd gebruikt, vaak opnieuw gebruikt in de nieuwe telefoon. Aangezien de simkaart echter een verbruiksartikel is, kan deze bij langdurig gebruik defecten vertonen.
Bij een aantal providers is de simkaart gratis. Bij andere providers betaal je er een bepaald bedrag voor (meestal rond €10,) soms ook afhankelijk van hoeveel tegoed je direct op je simkaart wil hebben staan om direct te kunnen bellen, sms'en en internetten.
Als je de simkaart in je smartphone vervangt, blijven je contacten en andere gegevens gewoon staan in het opslaggeheugen van je smartphone. De simkaart zit in de meeste smartphones verborgen in een klein laatje of houdertje aan de zijkant.
De simkaart
De kaart koppelt je telefoonnummer aan je telefoon. De chip op deze kaart zorgt ervoor dat als iemand jouw nummer belt, het gesprek naar jouw toestel gestuurd wordt. Een simkaart koop je los of in combinatie met een toestel. Een losse simkaart zonder toestel heet sim-only.
De simkaart is niet versleten. Wanneer je overstapt op een nieuwe telefoon, wordt de simkaart die in de vorige telefoon werd gebruikt, vaak opnieuw gebruikt in de nieuwe telefoon. Aangezien de simkaart echter een verbruiksartikel is, kan deze bij langdurig gebruik defecten vertonen.
Om gebruik te maken van je nieuwe abonnement, met bijvoorbeeld onbeperkt internet, moet je de nieuwe simkaart op de afgesproken dag verwisselen met je huidige simkaart. Als je hebt aangegeven dat je je nummer wilt behouden, staat jouw nummer al op de nieuwe simkaart.Je hoeft dan verder niks te doen.
Een oude simkaart veilig weggooien of een sim card recyclen kun je doen door de kaart in te leveren bij een KPN winkel. Ook kun je informeren bij de afvalverwerking van je eigen gemeente. Soms zijn er goede doelen die oude telefoons en simkaarten verzamelen om deze te verkopen voor recycling.
Kijk in je simkaartslot of daar een simkaart in zit en of deze wel goed is geplaatst. Check ook meteen of het simkaart-schuifje wel goed gesloten is. Mocht dat niet het geval zijn, haal het schuifje met de simkaart er eerst uit, plaats deze er dan juist in (vaak kan dit maar op één manier) en stop hem terug.
Ook zonder simkaart kun je je telefoon toch gebruiken. Je kunt via een wifi-verbinding gewoon op internet, spelletjes spelen en andere apps gebruiken. Alleen kun je zonder simkaart niet mobiel internetten, sms'jes versturen of bellen.
Ja hoor, je kan je simkaart gewoon uit je telefoon halen en deze dan weer in een ander toestel stoppen of later weer terug in je eigen telefoon. Geen probleem! Alleen je toestel niet in fabrieksinstellingen terug zetten. Dan moet je wel eerst een backup maken voor je dat doet.
Iemand neemt uw mobiele telefoonnummer over en kan daaraan een valse identiteit koppelen. Wat er dan gebeurt, is dat u met uw sim-kaart geen toegang meer hebt tot het netwerk. U kunt niet meer bellen, geen berichten sturen of mobiel internetten.
Je simkaart is geen geheugenkaart. Foto's, video's en soortgelijke data kun je er niet opslaan. Wel kun je je contacten op je simkaart opslaan.
Whatsapp is zo gemaakt dat het kan werken met alleen een telefoonnummer, je hoeft dus geen simkaart in je telefoon te hebben om Whatsapp te kunnen gebruiken.
Alle WhatsApp-accounts zijn gekoppeld aan mobiele telefoonnummers. Omdat nummers vaak worden hergebruikt door providers, kan het zijn dat de vorige eigenaar van jouw huidige telefoonnummer WhatsApp heeft gebruikt.